6.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия е готова с мерки за смекчаване на високите енергийни разходи за...

Австрия е готова с мерки за смекчаване на високите енергийни разходи за населението

-- Реклама --

Австрийското правителство най-после е постигнало съгласие по дълго обсъжданата тема за смекчаване на високите енергийни разходи за населението или т.нар. „спирачка на цените на електроенергията“. Това съобщиха медиите в неделя следобед. Съгласно споразумението едно домакинство трябва да плаща по-ниска цена на електроенергията за 80 % от средното годишно потребление за предходната година. Документът трябва да бъде одобрен на заседание на Министерския съвет в сряда. Очаква се през октомври той да влезе и в пленарна зала.

Как коалиционното правителство планира да облекчи домакинствата и предприемачите от бързонарастващите разходи за електроенергия?

Правителството ще използва средното годишно потребление на тричленно семейство като референтна стойност за потреблението на електроенергия. Държавата ще субсидира 80 % от енергията, закупена през предходната година. Според изнесената информация като средно потребление на домакинство се взимат 2 900 киловатчаса. До тази граница ще се изчисляват десет цента на киловатчас – всичко, което се консумира над нея (останалите 20%), трябва да се плаща по текущи цени.

Облекчение в размер до 500 евро годишно

Въз основа на правителствени данни се посочва, че тази мярка ще облекчи едно домакинство средно с около 500 евро годишно.

 „Спирачката“ ще струва на държава около 2,5 милиарда евро. Подкрепа се предвижда не само за домакинствата, но и за предприятията.

Засега не е предвидено социално диференциране

Преди няколко дни Нехамер заяви, че основният приоритет на този проект не е да се подпомагат целево социално слабите групи, а  да се постигне „възможно най-широкото и бързо облекчение“. Това означава, че „спирачката на цените на електроенергията“ ще важи еднакво за всички домакинства. Критиците вече се оплакаха, че подобно решение не е социално справедливо.

Според съобщения в медиите обаче социалната диференциация е на дневен ред като втора стъпка. Правителството все още проучва възможностите за по-силно подпомагане на многочленните домакинства. Говори се и за намаляване на тежестта върху хората, които са освободени от такса за GIS.

____________________

Австрия: Още през септември започва изплащането на 500 евро бонус за климата

____________________

NEOS разкритикува подхода с общо раздаване на средства

За NEOS концепцията за „спирачка на цените на електроенергията“ е закъсняла. Според опозиционната партия обаче ÖVP и Зелените отново са чакали твърде дълго, за да се споразумеят за нещо, което нито създава правилните стимули за пестене на енергия, нито е по някакъв начин адекватно на ситуацията.

Резултатът е „най-лошият възможен вариант, който ÖVP и Зелените биха могли да предложат. Напълно погрешно конструиран инструмент, при който едно домакинство в по-малък апартамент с по-ниско потребление на електроенергия получава същата сума като семейство от няколко души със значително по-високо потребление“, заяви говорителят на NEOS по въпросите на енергетиката Карин Допелбауер.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации