3.5 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоБългарияТурнето на детско-юношеската филхармония "Пионер" сближава младите музиканти от Австрия и България

Турнето на детско-юношеската филхармония „Пионер“ сближава младите музиканти от Австрия и България

Турнето "Отново във Виена" има за цел не само да даде поле за изява на младите музиканти, но и да ги срещне с австрийски професионалисти, с които да обменят знания и опит

-- Реклама --

Детско-юношеската филхармония „Пионер” пристига на турне във Виена. В началото на месец юли младите музиканти ще изнесат концерти, ще участват в редица събития, ще трупат творчески опит и най-вече спомени.

България има най-стария съществуващ младежки оркестър в Европа. Само още един подобен ансамбъл в света може да се похвали с по-достолепна възраст. Подрастващите музиканти имат нужда от изяви на международните сцени, за да може да се развиват и обновяват знанията си. Това е и една от целите на настоящето турне, зад чиято сложна организация седят не малко хора и институции, водени преди всичко от ентусиазъм и желание за промяна.

Началото

Решението  да се започне проектът „Отново във Виена” е взето през декември 2020 г. в рамките на сдружение „Лилавия лебед“. Финансовото обезпечаване на турнето се осъществява чрез крауд фъндинг, което го прави първия толкова мащабен български музикален проект финансиран по този начин. Тежките локадуни, свързани с Ковид пандемията, променят първоначалните планове и концертите, планирани за ноември 2021, са отменени. Това не отказва ентусиазираните партньори – екипът на сдружение „Лилавия лебед”, ръководството на оркестъра, неговият диригент, както и голямото семейство от „бивши“ оркестранти и много приятели от цял свят.

„Много хора ми казаха, че това турне няма как да се случи, че няма кой да дойде на концертите, че финансирането е невъзможно,  че времето не е подходящо, че тези в България искат само да взимат, и така нататък в този дух.

Истинската ми мотивация да осъществя този проект, въпреки всички разубеждаващи аргументи, е дълбокото ми убеждение от неговата необходимост, вярата, че нашата страна се нуждае от водещ детско-юношески оркестър, който пътува по света, в който децата да искат да членуват, да музицират, да се срещат и общуват помежду си и да остават приятели за цял живот. Вярвам, че тези усилия не са напразни”.

Това споделя д-р Александър Александров, председател на сдружение „Лилавия лебед”. Ето как се е стигнало и до идеята децата от филхармония „Пионер” да гостуват във Виена.

„Eдин ден седнах заедно с бивши оркестранти и те започнаха да си разказват какво са преживели като деца по времето на едно или друго пътуване с оркестъра. Тогава ми се прииска един ден други пораснали деца да разказват така и за гостуването си във Виена – как е било, с кого са се срещнали, какво са научили. От една страната тази перспектива днес безкрайно ме радва, а от друга ме плаши заради самата отговорност, както към настоящето, така и към бъдещето. Ни най-малко не свързвам работата с мисионерство, а по-скоро с искреното ми желание да съхраним заедно пламъка на миналото, а не неговата пепел”. 

Защо „Отново във Виена“?

За първи път оркестърът свири във Виена през далечната  1959 година, а последното гостуване на детската филхармония в австрийската столица e през 1973 година. Време е десетилетната пауза да бъде прекъсната и българските талантливи деца отново да се изяват на престижните сцени във Виена.

Програмата на филхармония „Пионер“ при гостуването ѝ във Виена през 1959 г.

Оркестър с история

През 1979 г. оркестърът изнася концерт под палката на основателя си Влади Симеонов и с участието на маестра Райна Кабаиванска пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където е представен лично от сър Петър Устинов. На една от репетициите лично големият музикант и композитор Леонард Бърнстайн дирижира младите музиканти и възклива възторжено: „Това не е детски оркестър, това е върхът на цивилизацията”.

Големият композитор, диригент и пианист Ленард Бърнстейн дирижира филхармония „Пионер“ в Ню Йорк

Междувременно оркестърът отбеляза нови висоти, участвайки в откриването на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ на 23 май т. г., посветен на 70 годишнината от създаването му и 110 годишнината от рождението на своя създател и вдъхновител проф.Владимир Симеонов. 

Програмата, която децата и младежите ще изпълнят на 2 юли в „Миноритенкирхе“, е плод на две годишни усилия и цели да покаже високото професионално ниво на музикантите.

Концертът ще бъде отразен от екипи на  БНТ, БНР, а австрийското радио „Оранж“ ще направи едночасово предаване за турнето на оркестъра. Самото събитие ще бъде предавано в интернет на живо. 

Плакатът за концерът на 2 юли е рисуван от известния художник-график проф. Стоимен Стоилов.

_________________

Стоимен Стоилов, художник: Моето щастие е на върха на молива

_________________

Издадена е и възпоминателна марка на австрийските пощи, която вече е верифицирана във всички каталози.

Водещ австрийски винопроизводител селектира вино с етикeт на събитието. 

Организаторите са готови да направят цялостен запис и да издадат компактдиск и с трите концерта на оркестъра, заедно с проф. д-р Момчил Георгиев, доц. д-р Александър Пешев и Петко Стайнов и фондация „Петко Стайнов“, радио „Оранж“,  сдружение „Културен следобед“.

И още срещи за младите музиканти  

В денят на концерта проф. Курт Шмид ще проведе уъркшоп с оркстъра под наслов „Барокът и модерното”. Известният композитор посвети и едно свое произведение на оркестъра, което сега ще бъде изпълнено за първи път пред публика, наред с концерта за тромпет на диригента на оркестъра  Любомир Денев-младши. 

Партитурата на проф.Курт Шмид с посвещение на филхармония „Пионер“

По време на пазузата от предаването на живо ще бъдат излъчени два анимационни филма на Велислава Господинова и Росица Вангелова. Те са направени с подкрепата на Световния фестивал на анимационния филм във Варна, 

На 3 юли оркестърът ще се изяви в рамките на младежкия фестивал Suma Cum Laude и ще свири не само в златната зала на Музикферайн, но и в залата на Виенските момчета- МУТ.  

Концертите са под патронажа на председателя на австрийския парламент Волфганг Соботка.  

Акценти в турнето на оркестъра са партъорството и с програмата за талантливи деца в Университет за музикални и драматични изкуства, Виена. Ще бъде поставено и началото на съвместна работа с водещия младежки оркестър на Австрия , както и партнъорството с оркестърът на Долна Австрия.  

Концерт на детско-юношеската филхармония „Пионер“

КОГА: 2 юли 2022 от 19.00 ч.

КЪДЕ: Миноритенкирхен, Minoritenplatz 2A, 1010 Виена

Вход свободен (всеки може да остави дарение според възможностите си)

Програма на концерта в Миноритенкирхе

Begrüßung:  Dr. A. Alexandrov  

Jugendphilharmonie “Pionier”  

George Muffat – Ouverture  (Orchestriert von Ivan Bakalov) 
 
Kurt Schmid – „Geh’n ma halt a bißl unter“, Op. 545 (gewidmet an Jugendphilharmonie “Pionier”)
                            
Georgi Zlatev-Cherkin – “Sevdana” 
 
Solist: Georgi Rajchev
Lyubomir Denev Jr. – Konzert für Trompete und Symphonieorchester 
Solist: Sava Stojanov
I Allegro 
II Adagio 
III Vivo 

Pause – 20 Min. 

Lyubomir Pipkov – Einführung und Tänze aus der Oper ‘Momchil’ 
Antonin Dvorak – Symphonie No. 8 in G major, Op. 88 
 
I. Allegro con brio 
II. Adagio 
III. Allegretto grazioso – Molto vivace 
IV. Allegro ma non troppo

________________

Още по темата:

Д-р Александър Александров: Ковид пандемията доведе до културен инфаркт, защото общуването между артисти и публика е сведено до критични нива

Д-р Александър Александров: Днес обществото търси нови хоризонти на изкуството, свързани с неговата социална значимост

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации