20.6 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена отново е най-добрият град за живот според класацията на Economist Intelligence...

Виена отново е най-добрият град за живот според класацията на Economist Intelligence Unit (EIU)

През 2021 г. качеството на живот в големите европейски градове се влоши поради ковид кризата. Сега те отново се завръщат в челните места. След Виена в класацията се нареждат Копенхаген, Цюрих, Калгари, Ванкувър и Женева.

-- Реклама --

След премахването на ограниченията, свързани с Ковид, Виена отново е най-добрият за живеене град в света. В тазгодишния индекс на британската група „Икономист“, публикуван в четвъртък, австрийската столица отново заема първото място за първи път от началото на пандемията. Миналата година Виена беше едва на дванадесето място.

След Виена се нареждат Копенхаген, Цюрих, Калгари, Ванкувър и Женева. Следват Франкфурт, Торонто и Амстердам, както и Осака и Мелбърн.

През 2021 г. качеството на живот в европейските мегаполиси се понижи значително заради кризата с ковид. В изолираната Нова Зеландия обаче начинът на живот се запази и това отреди първото място на Окланд. С вдигането на мерките „Корона“ метрополисите в Нова Зеландия, Австралия и Китай отново слязоха надолу в класацията през 2022 г.

__________________

Виена остава най-добрия град за живот и според класацията на Economist Intelligence Unit (EIU)

Виена загуби първото място в класацията на Economist Intelligence Unit за най-добър град за живот

__________________

В конкуренция със 140 града

В проучването на британското бизнес списание се сравняват общо 140 града годишно. През 2018 г. Виена беше първият европейски метрополис, който зае първото място в глобалното проучване на Economist Intelligence Unit. Австрийската столица повтори този успех и през 2019 г. В класацията се оценяват системите за здравеопазване, образование, култура и инфраструктура. Същото важи и за социалната сигурност, политическата стабилност и нивото на престъпността.

В резултат на руското нападение срещу Украйна Москва и Санкт Петербург загубиха много от стабилността и съответно от качеството на живот, смятат анализаторите. Украинската столица Киев беше извадена от класацията тази година.

Кметът на Виена Михаел Лудвиг (SPÖ) изрази задоволството си от завръщането на върха. „Да бъдем отново град номер едно в света е едновременно потвърждение за нашите усилия и отговорност. Ще продължим амбициозно да следваме пътя на Виена“, обеща той в Twitter.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации