1.6 C
Виена
петък, 8 декември, 2023
spot_img
НачалоактуалноАвстрийските медии за вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков

Австрийските медии за вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков

-- Реклама --

„Българското правителство беше свалено с вот на недоверие”, „Българското правителство не оцеля след вот на недоверие”. С такива заглавия повечето австрийски медии отразяват събитията от последните дни в България. Новината се появи в Ди Пресе, Дер Щандарт, Виенер Цайтунг, Куриер.

Какво се случи

Дер Щандарт описва ситуацията така: „В сряда вечерта българският парламент свали правителството с вот на недоверие. 123 от присъстващите 239 депутати гласуваха в подкрепа на предложението, внесено от партията на певеца Слави Трифонов „Има такъв народ“. Партията доскоро беше част от управляващата коалиция в кабинета на Кирил Петков, но споровете за субсидиите за строителните предприемачи и за започването на преговори за влизане на Северна Македония в ЕС накараха Трифонов да прекрати сътрудничеството в началото на юни”.

„Ди Пресе”на свой ред пояснява картината: „Правителството на Петков е на власт едва от декември. Той обеща да се бори с широко разпространената корупция в най-бедната страна от ЕС и да реформира съдебната система. За провала на правителството Петков посочи предшественика си Бойко Борисов (ГЕРБ), а също и Русия. След поражението той заяви: „Това гласуване е само малка стъпка от един много дълъг път. Един ден ще имаме България без задкулисни действия, без мафия”. Медията допълва, че ГЕРБ е обосновал предложението си за вот на недоверие с икономическа политика на правителството.” През май инфлацията в България е 15,6%. В деня на гласуването на вота на недоверие превозвачите са протестирали срещу високите цени на горивата пред парламента. „Партията на Трифонов оттегли четиримата си министри от предишното четирипартийно правителство в знак на протест срещу политиката на Петков по отношение на Северна Македония. Трифонов обвини правителствения ръководител, че се опитва сам да направи отстъпки на съседната държава. От края на 2020 г. България блокира започването на преговори за приемане в ЕС със Северна Македония”.

„Виенер Цайтунг“ също подчертава, че основна причина за падането на антикорупционното правителство на Петков е вътрешнополитическият спор за разширяването на ЕС.

Вече няма мнозинство

„След падането на правителството партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов ще получи мандат за съставяне на правителство, в което да бъдат представени партиите, които сега са в опозиция. Ако не може да бъде съставено ново правителство, ще се проведат нови избори”, допълва Дер Щандарт. Но ИТН не се интересува от нови избори, в които вероятно ще се представи зле, коментира още изданието. Някои видни личности вече са напуснали партията, твърдейки, че Трифонов е свързан с престъпни групировки. Миналата година в България се проведоха избори през април, юли и ноември. След първите два опита партиите не успяха да съставят правителство. Едва след като преходният министър на икономиката Петков основава нова проевропейска партия, той успява да сформира коалиция през декември, допълва изданието.

Френско предложение и Северна Македония

Сред основните акценти в анализа на австрийските медии е ситуацията със Северна Македония.

„Петков се застъпи за отмяна на ветото върху статута на кандидат за членство в ЕС на Северна Македония, което Борисов все още използва. ИТН, а също и президентът Румен Радев, обаче се противопоставиха на това по националистически причини. Преди няколко седмици Франция, която председателства Съвета на ЕС, също започна да лобира за решения, които да отменят българското вето. Но в Северна Македония предложението на френското правителство се приема много критично”, пише Дер Щандарт.

Съществуват опасения, че процесът на разширяване на Северна Македония може да се усложни още повече, продължава изданието. Според предложението Северна Македония трябва да включи българите като една от етническите групи, съставляващи държавата, в преамбюла на конституцията на страната, преди да започнат същинските преговори за присъединяване към ЕС. За това обаче ще е необходимо изменение на конституцията, т.е. мнозинство от две трети в Северна Македония, каквото в парламента по този въпрос няма. По този начин Брюксел и френското председателство на Съвета на ЕС ще могат да се похвалят с „успех“ в програмата за разширяване на ЕС на срещата на върха в четвъртък и петък, ако България вдигне ветото. Де факто обаче всичко ще остане по старому, тъй като македонското правителство не е в състояние да изпълни условията.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации