0.5 C
Виена
събота, 2 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия подготвя щедър пакет с мерки срещу инфлацията

Австрия подготвя щедър пакет с мерки срещу инфлацията

През тази година населението и предприятията ще бъдат облекчени с повече от шест милиарда евро, а до 2026 г. общият обем ще достигне 28 милиарда евро.

-- Реклама --

Австрийското правителство представи пакет с мерки за облекчение на населението от високите цени в следствие на инфлацията. Най-неотложните от тях вече са одобрени от Министерския съвет и ще бъдат внесени в парламента.

Експертите до голяма степен оценяват положително предложените от правителството мерки срещу ценовия скок, които са на обща стойност няколко десетки милиарда евро.

За и против

Преди всичко одобрение предизвиква премахването на студената прогресия. Критикува се обаче фактът, че пакетът се състои от краткосрочни еднократни плащания и че не са засегнати нито намаляването на ДДС, нито е предвидена преоценка на обезщетенията за безработица.

____________________

Австрия: Инфлацията през март скочи до 6,8%

____________________

Експертите критикуват и факта, че част от облекченията ще бъдат разпределени между всички. Това означава, че и хората с високи доходи, а не само хората с ниски доходи, които са особено уязвими от ценовия взрив. Правителството защитава пакета като голям успех.

До 2026 г. около 28 милиарда евро ще бъдат инвестирани в смекчаване на разходите за инфлация

Министърът на финансите Магнис Брунер определи премахването на студената прогресия като „историческо“. „Връщаме 100 процента от студената прогресия на всички нива с изключение на тези, които печелят повече от един милион евро. Поради постоянната инфлация това премахване е справедливо“, казва Брунер и говори за „реална и устойчива промяна на системата“. Това е акт на справедливост – казва Брунер. „Държавата не задържа нищо, парите се връщат на 100 процента“.

________________________

За студена прогресия се говори, когато увеличението на доходите и заплатите само компенсира инфлацията, а средната данъчна тежест се увеличава, въпреки че платежоспособността остава непроменена. Опростено, терминът „студена прогресия“ означава, че въпреки че сте получили увеличение на заплатата, можете да си позволите по-малко от преди. Два фактора способстват за това явление:

Данъчна прогресия: Колкото по-голяма заплата получава човек в Австрия, толкова по-висока е данъчната ставка.

Инфлация: Цените на стоките и услугите се повишават непрекъснато. Това в крайна сметка означава, че покупателната способност на парите намалява успоредно с това.(Бел.ред.)

_______________________

„През следващите години ще видим трайно по-висока инфлация – ето защо е справедливо да оставим пълзящото годишно увеличение на данъците „в историята“. Две трети от студената прогресия ще бъдат автоматично върнати в бъдеще – останалата една трета „също толкова гарантирано ще бъде върната, но тук политиката решава как ще бъдат облекчени работещите и пенсионерите“, допълва министърът. До 2026 г. гражданите трябва да спестят от 15 до 20 милиарда евро, обяснява финансовият министър. „Пенсионер с 1100 евро ще остане с 5000 до 7000 евро допълнително“, изчислява Брунер. В съчетание с екосоциалната данъчна реформа „ще успеем да излезем от инфлационната спирала“, заключава Брунер.

Подпомагане на безработните

Мартин Кохер, министър на труда, подчертава предстоящите облекчения за получателите на обезщетения за безработица и минимални осигуровки, за работниците и служителите, както и за предприятията. По-конкретно, разходите за труд, които не са свързани със заплащането, ще бъдат трайно намалени с 0,3 процентни пункта. Вноската за UV (застраховка срещу злополука) се намалява с 0,1 процентни пункта, а вноската за фонда за изравняване на семейната тежест – с 0,2 процентни пункта до 3,7 %. Тези мерки ще доведат до годишно облекчение в размер на 450 милиона евро от 2023 г. нататък.

Освен това пакетът от мерки за облекчение съдържа мерки за сферата на труда в размер на един милиард евро. Това включва например бонусите за 2022 г. и 2023 г., които дават възможност на работодателите да изплатят до 3000 евро директно на служителите си, без да плащат данъци и осигуровки. 1000 евро от тази сума са обвързани с колективни разпоредби – или в колективния трудов договор, или за цялото предприятие, или за определени групи в предприятието.

_________________________

Полезни адреси, когато търсите данъчни и счетоводни услуги в Австрия

_________________________

Нов момент е подкрепата, която компаниите ще получат за цените на електроенергията и енергията. Например на засегнатите дружества ще се възстановяват 75 % от разходите им за търговия със сертификати за емисии. Енергоемките малки и средни предприятия ще получават директна субсидия. За тази цел е предвиден бюджет от 400 до 500 милиона евро, поясни министърът на труда.

Освен това срокът на действие на „Digi-Scheck“ ще бъде удължен до 2023 г. И още: получателите на обезщетения за безработица, минимална пенсия или помощи за безработица ще получат еднократно плащане от 300 евро.

Семейните обезщетения ще бъдат коригирани

Министърът по въпросите на семейството Сюзан Рааб определя облекчението за семействата, които са силно засегнати от инфлацията, като „централна част“ от пакета. „Конкретно за семействата това означава, че семейният бонус ще бъде отпуснат тази година в размер на 2 000 евро“, обяснява Рааб. Този бонус се приспада от данъчната оценка или заплатата на служителя. Лицата, които печелят по-малко от 12 000 евро годишно и поради това не получават семеен бонус (това се отнася най-вече за самотните родители), ще получават допълнителни детски надбавки. Тази сума също ще бъде увеличена и прехвърлена напред: вместо 450 евро, тази година те ще получават 550 евро.

Хронологията на облекченията е следната:

През август семействата получават 180 евро специални семейни надбавки за дете. 

През септември всички начинаещи ученици получават 100 евро надбавка за започване на училище.

През октомври се добавя антиинфлационен бонус.  Възрастните получават 500 евро, а всяко дете – 250 евро. Парите се превеждат по сметката автоматично. Ако няма данни за сметката, се разпространяват ваучери. 

FEIA APP

Автоматична годишна корекция

Индексирането се счита за голям проблем. „Дългосрочните мерки ще бъдат предприети чрез валоризация на семейните помощи“, казва Рааб. Семейните надбавки се индексират по стойност, която в бъдеще ще бъде автоматично коригирана спрямо инфлацията. Това е новост. Семейните надбавки бяха индексирани за последен път през 2018 г. Валоризацията засяга също така надбавките за грижи за деца, семейния бонус и удръжките за деца.

„Така двойка с три деца ще получи 540 евро през август, антиинфлационен бонус от 1750 евро от октомври, облекчението от семейната надбавка при сегашната инфлация носи около 660 евро годишно. А семейният бонус в най-високата надбавка носи 1500 евро повече на година“, обяснява Рааб.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации