19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДом за нашите родители

Дом за нашите родители

От 2000 г. до 2021 г. малко повече от два милиона българи са напуснали страната си. Това означава, че десетки възрастни родители, които имат нужда  от сигурност, постоянна грижа и внимание, са останали сами в България. Забързани в своето работно ежедневие децата им полагат усилия да организират дистанционно посещенията при лекар, да търсят помощ и да пътуват при всяка възможност, за да ги видят. Вече и в България има висококачествени места, предлагащи грижи за хора в третата възраст.

-- Реклама --

Какво ли прави мама? Как ли се чувства баща ми сега? Дали ще има някой съсед наблизо, когато имат нужда от помощ? Това са само част от въпросите, които порасналите деца си задават по отношение на възрастните си родители. И колкото по-отдалечени са те, толкова по-болезнено оттекват притесненията. Живеещите в чужбина знаят колко е трудно да се тръгне посред нощ към България или колко нерви са нужни, за да се организира дистанционно гледането на болен член на семейството.

Грижи от разстояние

„С всяка изминала година виждам, че родителите ми отслабват и все по-трудно се справят с пазаруването и поддържането на дома. Притеснява ме и здравословното им състояние, защото те рядко споделят болежките си, а нямам голямо доверие на здравната система”. Така Мая, която от 15 години живее в Австрия, описва тревогите си, свързани с живота на майка ѝ и баща ѝ в България. От друга страна жената се замисля вече и за времето, когато самата тя ще е стара и ще има нужда от грижи. „Остаряването е привилегия и ако достигна до по-напреднала възраст, искам да живея спокойно и с достойнство”. Жената точно очертава различните посоки на един и същи проблем – грижите за възрастните хора – какво да направим днес за близките си и как да се погрижим утре за себе си. Защото с увеличаването на продължителността на живота, старостта трае по-дълго и не е непременно безпомощна и беззащитна.

Гъвкавите планове за настаняване в резиденцията дават възможност възрастните хора да останат в нея както за няколко дни, така и за няколко години. снимка smartsocialcare.com

В Австрия системата за грижи за стари хора е добре развита и се поддържа както от държавата, така и от частни фирми. Домовете за възрастни функционират чудесно и осигуряват комфортен и сигурен живот на десетки пенсионери, а наред с това и на техните деца. В България този подход все още си пробива път, преборвайки стереотипи и предразсъдъци.

Един от най-новите центрове за възрастни хора в София ни показва, че и в България старостта е на почит и че има места, в които пенсионерите могат да се забавляват, да живеят активно и да бъдат обгрижени.

Грижим се лично и специално

„Създадохме луксозна резиденция за възрастни хора с идеята да им осигурим възможно най-добрите условия, в които да прекарат спокойно старините си. В сътрудничество със специалисти от Германия и Холандия изградихме система за грижи не само за физическото, но и за емоционалното и психическо здраве на нашите обитатели”. Това са думи на проф.д-р Надя Миронова, управител на Smart Social Care в София. Домът се намира в полите на Витоша и предлага всичко необходимо за едно високо качество на живот на хората от третата възраст. Цялата му концепция показва, че създателите на това място са подходили с много разбиране и уважение към нуждите и светоусещането на обитателите.

Възрастните хора държат на свободата си – свобода на избор, свобода на решение, свобода на действие. В Smart Social Care те могат да излизат от дома, да ходят на разходки, да се срещат с приятели, да си канят гости, да посещават личния си дом. В същото време намират и нова среда с приятели, с които да се забавляват, общуват, четат.

Обитателите могат спокойно да се наслаждават на добре уреденото си ежедневие и да разчитат на 24-часова медицинска грижа всеки ден от седмицата.  Специално подготвен персонал осигурява специфична терапия за паметта и психичното здраве, предлага се и арттерапия. 

Нищо по-малко от най-доброто

Голямата гордост на проф.Миронова всъщност е в цялостната концепция на дома. „В Smart Social Care създаваме общност от хора, които преоткриват себе си в третата възраст. Ние ги окуражаваме и помагаме да живеят пълноценно до последния си дъх, да имат хъс за живот, да се влюбват дори.” Затова и освен ежедневното здравословно четиристепенно меню обитателите получват и „храна за душата” – екскурзии, концерти, изложби са също част от програмата на резиденцията.

В Smart Social Care изработват и изпълняват личен план за рехабилитация и поддържане на двигателната активност според състоянието на потребителя в резултат на професионален тест.

Освен всички тези предимства на луксозния дом, Мая оценява и гъвкавия план за настаняване. „Харесва ми възможността да изпратя там родителите си и за по-кратък период от време. Така мога да отида спокойно на почивка, знаейки, че майка и татко са в сигурни ръце”. За жената, която сега дели живота си между Австрия и България, грижата за качеството на живот на възрастните ѝ родители е инвестиция със сериозна възвръщаемост. От една страна е спокойствието и удовлетворението, че скъпите ѝ хора ще живеят комфортно и достойно. От друга страна, както самата тя казва, „утре, здраве и живот, аз ще съм на тяхно място”.

Остаряването само по себе си не е страшно. Стига да имаме възможност да го направим в красива среда с грижливи хора и щастливи приятели.

Smart Social Care

Maxi Club Sofia, бул. „Симеоновско шосе“ 110, София

info@smartsocialcare.com

+359877015454

+359878288372

www.smartsocialcare.com

спонсорирано съдържание

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации