26.2 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикабизнесЦената на централното парно отопление във Виена ще се повиши с 92%

Цената на централното парно отопление във Виена ще се повиши с 92%

След неотдавнашното рязко увеличение на цените на мазута и природния газ, сега централното отопление също става по-скъпо: Wien Energie иска да увеличи цените на централното отопление с 92 %. Засегнати са повече от 440 000 домакинства.

-- Реклама --

Лоши новини за всички домакинства, свързани към топлофикационна мрежа във Виена: Общинският доставчик на енергия Wien Energie иска да увеличи почти двойно цените на централното отопление от есента. За одобрението на това решение трябва да се подаде заявление, като процедурата пред ценовата комисия е задължителна. Крайната дума ще има МА 62, който отговаря за правните въпроси

„Нямаме друг избор. Това са горчивите последици от световната енергийна криза и безпрецедентно високите цени на едро. Инфлацията беше допълнително изострена от руската инвазия в Украйна – за съжаление, не се вижда никакво облекчаване на ценовата ситуация“, обясни този ход Михаел Щребъл, председател на управителния съвет на Wien Energie пред австрийските медии.

Увеличение на цените поради енергийната криза

От есента на 2021 г. на пазарите за търговия на едро с енергия вече се наблюдаваше масово увеличение на цените, а войната в Украйна засили това развитие още повече. Според Wien Energie цените на едро на природния газ са се увеличили многократно в сравнение с предходната година, а австрийският индекс на цените на природния газ е нараснал с повече от 420% в сравнение с юни 2021 г.

Допълнителни разходи в размер на 45 евро на месец за домакинствата

Ако искането бъде удовлетворено, цената на централното отопление ще се увеличи приблизително двойно до плюс 92% за предстоящия отоплителен сезон. За едно средностатистическо виенско домакинство това означава допълнителни разходи от около 45 евро на месец, изчислява компанията. Wien Energie твърди, че снабдява с централно отопление повече от 440 000 домакинства в столицата.

Неизбежно поскъпване

За последен път цените на парното са били увеличени през 2016 г. В последните шест години и особено в последните месеци много неща се промениха както в геополитически, така и в ценови аспект. Още преди нахлуването на руските войски в Украйна цените на газа се повишиха – следствие от силното икономическо възстановяване след срива на икономиката в голяма част от света, свързан с Ковид. След началото на руската агресивна война срещу съседна Украйна цените на газа отново се повишиха и в някои моменти бяха шест пъти по-високи от тези преди една година.

_________________________

Архитект Евгени Гергински – всички услуги в сферата на архитектурата и градоустройството

арх.Евгени Гергински

Адрес: Fichtegasse 9 / 2. Stock, 1010 Виена

Тел: +43-1-489 62 66-41

Имейл: office@aha-ege.at

Уебсайт: www.aha-ege.at

Бюрото е член на Камарата на архитектите.

_______________________

Но какво общо има централното отопление с газа? Сегашното огромно поскъпване е неизбежно, твърдят експерти. Ефективното производство в топлофикационните централи, както и използването на топлина от изгаряне на отпадъци и промишлена отпадна топлина вече не могат да смекчат в достатъчна степен промените в цените.

За да произвеждат отопление, централите във Виена изгарят отпадъци и биомаса или използват промишлена отпадна топлина, а в бъдеще вероятно и геотермална енергия. За да се съберат необходимите количества обаче, трябва да се използва и газ. Около 60 %, а в някои случаи дори 65 % от топлинната енергия във Виена се произвежда в топлофикационни централи и в топлофикационни съоръжения, работещи на газ. Това, заедно с увеличените разходи за персонал и логистика, е основната причина цените на централизираното топлоснабдяване също да се повишават толкова много.

Службата на енергийния омбудсман във Виена увеличава ресурсите си

„Няма какво да се премълчава. Увеличението на цените е драстично, но има само един начин: трябва да излезем от бензиностанциите. Това може да стане само чрез мащабни инвестиции във възобновяема топлинна енергия. За тази цел се нуждаем от достатъчна икономическа стабилност и трябва да избегнем финансови загуби“, казва Щребъл.

До 2040 г. централното отопление във Виена трябва да стане неутрално по отношение на климата и по този начин да бъде независимо от скъпия внос на газ.

Клиентите, за които допълнителната финансова тежест е трудно поносима, могат да се обърнат към службата на омбудсмана на Wien Energie. Вече е обещано, че до есента средствата там ще бъдат допълнително увеличени.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации