12.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаС „Непознатата Виена” по стъпките на виенската аристокрация

С „Непознатата Виена” по стъпките на виенската аристокрация

-- Реклама --

Често разстоянието не е определящо за значимостта на случилите се на мястото исторически събития. От Шварценбергплац  до Операта не ни дели и километър, но пък сградите, концентрирани в тази отсечка на Ринга, са събрали в себе си истории, които могат да се разказват с часове.

Неделята на пети юни ни посрещна с много слънце, а екскурзоводката Диана Пиперова бе както винаги подготвена да ни потопи в атмосферата на аристократична Виена от втората половина на 19 век. Много гости дойдоха и на двете ни разходки „Непознатата Виена: Разходка с екскурзовод по Виенската променада (Corso)” (от 11.00 и 14.30 ч.) и заедно се запознахме с нравите, модата, порядките на виенската аристкрация.

Научихме интересни факти за историята на луксозните хотели „Империал”, построен първоначално като дворец, на Grand Hotel Wien, „Бристол” и „Сахер”. Особено впечатляващ бе разказът за съдбата на първоначалните им собственици, за техните наследници и прочути обитатели.

Върнахме се назад във времето, за да научим повече за порядките в прочути виенски кафенета като кафе „Шварценберг”, „Сахер” и „Империал”.

С помощта на снимки гостите ни успяха да видят как е изглеждал Рингът по времете на Франц Йозеф и Сиси, какви тоалети са носели дамите и какви са били модните изисквания към господата.

Къде е отсядал българският цар Борис, кой е бил любимият хотел на съветските политици, къде се е помещавала американското посолство в първите години след края на Втората световна война бяха част от любопитните подробности, които научихме. Наред с историята на приятелката на императора Катерина Шрат, също живяла на Ринга, на Ана Сахер и фамилия Тадеско.

Виенската променада се оказа богата на истории и ние сме щастливи, че обаятелната Диана Пиперова ни разказа повечето от тях.

Благодарим на нашата екскурзоводка и на на всички гости, които отделиха неделния си ден, за да бъдат с нас.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации