21.5 C
Виена
четвъртък, 30 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияАвстрия: FFP2 маските излизат в лятна почивка

  Австрия: FFP2 маските излизат в лятна почивка

  -- Реклама --

  Пандемията не е приключила, но сегашната ситуация „ни дава възможност да си поемем дъх“, заяви министърът на здравеопазването Йоханес Раух (Зелени) на съвместна пресконференция с конституционния министър Каролине Едтстадлер (ÖVP).

  През лятото хората ще могат да си поемат дъх буквално, защото от 1 юни изискването за FFP2 маска в обществения транспорт и в магазините, в които все още се прилага (супермаркетите, магазините за вестници и цигари, аптеките) отпада. Така, макар и засега временно, маските излизат от активна употреба.

  За особено уязвимите места, т.е. болници и старчески домове, лекарските кабинети, болниците те остават задължителни.

  В същото време обаче Раух препоръчва маските да продължат да се носят навсякъде, където има много хора и не е възможно да се спазва дистанция. „Трябва да излезем от кризисния режим и да се научим да живеем с пандемията“, каза министърът.

  Виена отново е с особено мнение

  Виена запазва изискването за маска и в обществения транспорт. Това обяви кметът Михаел Лудвиг след заседание на кризисния щаб. „По време на цялата криза с Ковид във Виена винаги сме залагали на сигурността и по-малкият брой случаи показва, че сме били прави“, обоснова мерките той. Лудвиг отново подчерта, че пандемията все още не е приключила. Според него не е ясно кога ще се усети вълната, предизвикана от нови мутации, така че предпазливостта трябва да продължи. Виена взема под внимание мерките, обявени от федералното правителство във вторник, и ги допълва със задължителното използване на маски в посочените места. Лудвиг също така призовава за навременна кампания за ваксинация преди есента и уверява, че програмата за безплатно тестване във Виена ще остане в сила.

  Критики срещу решението на столицата

  Във вторник коалиционният партньор NEOS  разкритикува новия специален подход на Виена. Решението на кмета Лудвиг е „непропорционално“, заяви в изявление Бетина Емерлинг, председател на Неос Виена и допълни, че в една демократична конституционна държава ограниченията на личната свобода трябва да се прилагат само в абсолютно изключителни случаи. Емерлинг разкритикува „промяната в ценностите през последните две години“, която сега не бива да кара политиците да се намесват в живота на хората повече, отколкото е необходимо. „Ние, Neos, не сме съгласни с решението на кмета, но то е единствено в неговата компетентност като губернатор!“.

  А след лятото?

  Обявената от министъра на здравеопазването Раух „почивка за маски“ е планирана засега с продължителност от три месеца. „Маската ще се върне“, допълни Раух в изказването си. Формата, която ще приеме, зависи от есента. Първоначално задължението за използване на маска FFP2 трябваше да бъде валидно поне до 8 юли – както наскоро потвърди министърът на здравеопазването. Защо е променил решението си? „Епидемиологичната ситуация се промени оттогава и аз не съм човек, който трябва да се придържа към нещо неистово“, каза Раух в отговор на въпрос на журналисти.

  Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

  Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации