19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Какво трябва да знаем за ваучера от 150 евро за енергийна...

Австрия: Какво трябва да знаем за ваучера от 150 евро за енергийна подкрепа на домакинствата

-- Реклама --

За да облекчи населението от нарастващите разходи за енергия, австрийското правителство разпореди на всяко домакинство в страната да бъдат изпратени енергийни ваучери на стойност 150 евро, които влизат в сила незабавно. До края на май трябва да бъдат изпратени един милион ваучера до общо четири милиона домакинства.

Но как работи ваучерът, кой има право да го използва и колко време е валиден?

Как да получа ваучера?

Ваучерът за енергия в размер на 150 евро се изпраща по пощата. Отделното домакинство не трябва да кандидатства за нищо отделно. Ваучерите ще се изпращат до края на май.

Как да използвам ваучера?

За да се възползвате от ваучера, трябва да предоставите информация за себе си и за личния си доставчик/доставчик на електроенергия върху самия ваучер или онлайн. След това попълненият формуляр може да бъде изпратен по пощата с помощта на приложения плик.

Можете също така да сканирате QR кода върху изпратения ви ваучер и да въведете данните по електронен път. Можете да намерите цялата информация тук.

Освен това горещата линия за компенсиране на разходите за енергия е на разположение за информация на телефон 050 233 798.

Аз ли получавам парите или доставчикът на електроенергия?

Веднага след като информацията бъде получена, подадената информация ще бъде проверена и ваучерът ще бъде изпратен на съответния доставчик на електроенергия. Ако ваучерът е попълнен правилно и върнат навреме, 150-те евро ще бъдат автоматично взети предвид от доставчика на електроенергия в годишната или окончателната сметка от юни 2022 г.

Отделното домакинство не получава никакви пари.

Има ли ваучерът срок на валидност?

Да, заявлението за ваучер за енергийни разходи трябва да бъде върнато най-късно до 31 октомври 2022 г. Декларация, подадена след крайния срок, няма да бъде разглеждана и съответно няма да може да бъде поискана сумата от 150 евро.

Всяко домакинство ли получава ваучер?

Не, изключени са хората, чиито доходи надвишават определена максимална граница.

Максималният лимит за едночленни домакинства е 55 000 евро годишно. Според правителственото прессъобщение това съответства на „брутен месечен доход от около 5 670 евро за несамостоятелно заети лица. Ограничението се отнася само за доходите на лицето по основното местожителство.

Максималният лимит за многочленни домакинства е 110 000 евро годишно. Според изявлението на правителството това съответства на „за несамостоятелно заети лица с общ брутен месечен доход от около 11 340 евро. Ограничението се отнася за всички доходи на лице над 18 години с основновно местожителство в страната. Дали границата на доходите е превишена, може да се провери въз основа на известието за данъчна оценка на доходите от 2020 г. или 2019 г. Неправилно изтеглен ваучер трябва да бъде възстановен.

Мога ли да преотстъпя ваучера или да го използвам за второ жилище?

Не. Ваучерът е валиден само за основното жилище и не може да се преотстъпва. Той е обвързан с адреса, отпечатан върху него.

Облага ли се ваучерът с данък?

Не, ваучерите са освободени от данъци и не се считат за социална помощ.

Все още не съм получил ваучер, мога ли да го поискам отново?

Ваучерите ще бъдат изпратени на домакинствата до края на май 2022 г. Ако дотогава не сте получили ваучер, можете да проверите тук, като използвате пощенския си код, дали вече са изпратени ваучери за вашия район. Всеки, който не е получил ваучер, въпреки че ваучерите вече са били изпратени в региона, може да поиска нов ваучер на уебсайта или да се обади на горещата линия за компенсиране на разходите за енергия на номер 050 233 798.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

________________

Още по темата:

Как да получим до 200 евро ваучер за ремонт на електроуреди

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации