23.4 C
Виена
неделя, 1 октомври, 2023
spot_img
НачалоAвстрияКак да получим до 200 евро ваучер за ремонт на електроуреди

Как да получим до 200 евро ваучер за ремонт на електроуреди

Австрия започва инициативата „Ремонтирай електроуредите. Спести 50% от разходите. Опазвай околната среда”. С нея се цели стимулирането на поправката на домашната техника вместо изхвърлянето ѝ на боклука. За целта са заделени 130 млн евро до края на 2026 година

-- Реклама --

Пералнята не изпомпва водата, кафемашината не пуска достатъчно кафе, прахосмукачката издава странен шум? Дали не е време да сменим домашните уреди с нови? В последното десетилетие сякаш позабравихме, че животът на техниката у дома може да се удължи като те се поправят. Стана по-лесно да изхвърлим повредения уред и да купим нов, вместо да намерим подходящия майстор. Но често се оказва, че поправката и ангажиментите около намирането на майстор излизат по-скъпо.

Икономистите заговориха за линейна икономика, но ползите от нея се оказват значително по-малко от негативите. Сега има нова тенденция: кръгова икономика, на която се гледа като един от основните модели за устойчиво бъдеще, при който наличните суровини се използват по-ефективно и по този начин отпадъците се свеждат до минимум.

През 2015 г. ЕС вече публикува първия пакет за кръговата икономика. Сега парите за стимулиране на кръговата икономика вече са на разположение на гражданите и Австрия започна инициатива за стимулиране на ремонтите на повредени елктроуреди.

Какво се финансира?

Финансирането е на разположение за ремонт и/или оценка на разходите за поправка на почти всички електрически и електронни уреди, които обикновено се използват в частните домакинства. С други думи, тези с мрежов кабел, акумулаторна батерия, батерия или соларни модули, като например кафемашина, чайник, пералня, лампа, сешоар, телевизор, Hi-Fi система, смартфон, преносим компютър, апарат за измерване на кръвно налягане, бормашина или уред за почистване под високо налягане. Но дори поправката на счупено колело на прахосмукачка е допустима за финансиране.

Какъв е размерът на субсидията?

Всеки ваучер за ремонт покрива 50 процента от разходите за поправката, но не повече от 200 евро.

Как да получа своя ваучер за ремонт?

Кампанията е насочена изключително към частни лица, пребиваващи в Австрия. От 26 април, на адрес  www.reparaturbonus.at  може да се заяви само един ваучер за един уред.

Кои разходи се вземат предвид при изчисляването на бонуса?

Работното време (вкл. пътни разходи), разходите за материали, транспортните разходи за поръчките на материали и резервни части, както и работното време за изготвяне на оценката на разходите.

Колко ваучера за ремонт могат да бъдат получени?

За всеки електроуред може да бъде поискан един ваучер, който може да се използва за ремонт и/или оценка на разходите. След като бъде използван, може да се кандидатства за нов ваучер.

Мога ли да направя ремонта в избрана от мен фирма?

Не, ваучерите могат да се използват само в партньорски фирми, които участват в промоционалната кампания и са се регистрирали на уебсайта www.reparaturbonus.at. Условието е те да имат клон в Австрия и лиценз за стопанска дейност.

Мога ли да получа и възстановяване на разходите за ремонт на по-късна дата?

Не, ваучерът за ремонт може да бъде използван само по време на периода на допустимост, а не със задна дата.

Колко време е валиден ваучерът?

Ваучерът трябва да бъде използван в рамките на три седмици (срокът на валидност е посочен на ваучера). Ако този период изтече, ваучерът губи валидността си, но веднага може да бъде заявен нов.

Колко време продължава тази промоция?

За ваучери може да се кандидатства, докато са налични бюджетни средства. За първия транш до края на 2023 г. са на разположение средства в размер на 60 млн. евро.

Общо наличното финансиране до 2026 г. възлиза на 130 милиона евро.

Всички подробности за ваучерите за ремонт на домашни уреди може да намерите на www.reparaturbonus.at

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации