6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДемоверсия на едно ембарго

Демоверсия на едно ембарго

Едностранното спиране от Русия на доставките на газ за Полша и България предизвика силна реакция в Австрия. Страната е силно зависима от руския газ и с тревога следи действията на Путин. Автор на статията е Марина Делчева, завеждащ отдел "Икономика" в австрийския вестник Wiener Zeitung.

-- Реклама --

Автор Марина Делчева

за Wiener Zeitung

Преди страните от ЕС да се споразумеят за по-нататъшни стъпки за налагане на санкции върху вноса на енергия от Русия, Кремъл ги изпревари с първи заплашителен жест.

От сряда, 27 април, руският държавен газов гигант „Газпром“ няма да доставя природен газ на Полша и България до второ нареждане. Като причина за това се посочва отказът на двете страни да плащат за доставките на газ в рубли. В действителност обаче зад спирането на  кранчето вероятно се крие много повече.

Късно вечерта във вторник полската PNiG и българската Булгаргаз, съответните страни партньори на Газпром, получиха писмо от Москва, в което се обявява спиране на доставките на газ от сряда. Освен „нежеланието“ на страните да плащат в рубли, Газпром недоволства от изпълнителите и за това, че не са открили трансферна сметка в Газпромбанк. „Веднага след като бъдат извършени плащанията в съответствие с условията, предвидени в постановлението, доставките на газ ще бъдат незабавно възстановени“, се казва в писмото на Газпром.

Напомняме: в края на март руският президент Владимир Путин издаде указ, според който от май доставките на газ от Русия трябва да се заплащат в рубли. За да може Газпром да спазва договорите с партньорите си за доставка, в които плащанията са фиксирани предимно в щатски долари или евро, компаниите трябва да открият сметка в Газпромбанк. По тази сметка се превеждат евро или долари, които на свой ред се конвертират в рубли от банката чрез сметка-посредник и се препращат към Газпром. Това би трябвало да подкрепи руската рубла.

Газовите потоци към Австрия продължават да текат

В Полша и България обаче се твърди, че плащанията в рубли, а също и конструкцията за заобикаляне чрез Газпромбанк представляват нарушение на договора и не са в съответствие със санкциите, наложени от ЕС на Русия. Според финансовата информационна агенция Блумбърг четири неуточнени европейски държави са се съгласили да плащат за бъдещите доставки на газ в рубли. Други десет души са открили съответна сметка в Газпромбанк.

снимка OMV AG

Вътрешният договорен партньор на „Газпром“, частично държавната OMV, също има сметка в „Газпромбанк“, макар и от времето преди войната в Украйна. Gazprombank е повече или по-малко банката на газовата компания, чрез която се осъществяват голяма част от доставките на газ за общо 23 европейски държави. Запитан за плащанията в рубли, говорител на OMV отговаря: „В момента работим по решение, съобразено със санкциите.“ Опасността от спиране на доставките в момента не се вижда. По данни на националния регулатор E-Control газовите потоци от Русия през Германия и Украйна към момента продължават да текат безпрепятствено към Австрия. Министърът на околната среда Леонор Гевеслер (Зелени) също се опитва да успокои обстановката. „Не, нямаме такива знаци“, каза тя в ефира на Ö1, като добави, че Австрия ще може да се отърве от руския газ най-рано през 2027 г.

Добре въоръжени държави

Спирането на доставките в България и Полша се тълкува от геополитическите коментатори и местните медии като опит за сплашване от страна на Кремъл. Става дума и за противопоставяне на страните от ЕС, заяви министър-председателят на България Кирил Петков. Полша също не желае да бъде сплашвана. Заплашителният жест има за цел да провали споразумението между страните от ЕС за забрана на енергийните доставки на руски петрол.

Спирането на газовите доставки е неудобно за Полша и България в краткосрочен план, но не е трагедия. И в двете страни срокът на действащите споразумения за доставка с „Газпром“ изтича. Полша е зависима от руския газ на около 40% и иска да се откаже напълно от доставките на руски газ от 2023 г. Скоро по тръбата Baltic Pipe ще се транспортира норвежки газ през Дания до Полша. Освен това според ръководителя на правителството Матеуш Моравецки газохранилищата са пълни на 76%. Във всеки случай Полша обвинява Русия в нарушение на договора и иска да я съди.

Въпреки че България зависи от руския газ за 95 % от енергията си, газът представлява сравнително малък дял от общия енергиен микс – около 14 %. За домакинствата той е дори малко под три процента. За сравнение: в Австрия всяко четвърто домакинство е снабдено с газ. Според министъра на енергетиката Александър Николов страната може да остане без доставки на газ за един месец; хранилищата са пълни на 18%. Освен това от юли в България ще постъпват големи количества газ от Азербайджан. Водят се разговори и за доставки на газ през Гърция.

Марио Холцнер, директор на Виенския институт за международни икономически изследвания (WIIW), нарича спирането на доставките „предупреждение към Германия да преосмисли петролното ембарго срещу Русия„. Въпреки това изглежда малко вероятно Русия да затвори газовото кранче и за Германия или Австрия след петролно ембарго. Тя ще загуби не само приходите от петрол, но и от газ. А плащанията на Германия и Австрия за газ към Русия надхвърлят многократно тези от Полша и България. Цената на газа се повишава значително

След обявеното от „Газпром“ спиране на доставките обаче се случи нещо друго интересно. Цената на газа на международните енергийни борси скочи значително точно в момента, в който Полша и България оповестиха спирането на доставките. През април цените на газа спаднаха с почти една трета, когато стана ясно, че страните от ЕС няма да могат да се споразумеят за газово ембарго, а Русия също няма да иска да се откаже от приходите си. Поредното увеличение на цените вкарва повече пари в руската държавна хазна. А Русия може да се подготви финансово за спиране на доставките на петрол.

Превод Меланж Булгарен

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации