3.5 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияВиенаПетьо Дамянов, дизайн по поръчка и витрините на "Хермес"

Петьо Дамянов, дизайн по поръчка и витрините на „Хермес“

-- Реклама --

Петьо Дамянов е завършил Университета за приложно изкуство във Виена (Universität für angewandte Kunst Wien), специaлност „Индустриален дизайн“ ( Industrial Design). През 2016 г. заедно със своя колега и приятел Флориан Новак основават дизайнерско студио с оригиналното име Maîtres des Bois. Днес те имат клиенти като Armani, Demel, Moët Hennessy, WKO, Wienerberger и др., които искат да експериментират, импровизират и разказват истории с помощта на дизайна било на витрина, офис или бар.

Интервю Мария Колева

Кога и защо решихте да създадете собствена фирма и студио? Как избрахте името?

По време на следването и след завършването се занимавахме с дизайн в различни области – мебели, осветителни тела, вътрешен дизайн на хотелски стаи с теми от известни филми с използване на рециклирани материали, оформление на офиси, пространствени проекти и други. На базата на събрания опит по време на практики в различни области се роди идеята за собствено студио, което да отговаря на нашите интереси. С много ентусиазъм, енергия и личен труд наехме, ремонтирахме  и открихме нашето дизайнерско студио.

Регистрирахме го през 2016 година, името Maîtres des Bois означава „Майстори на гората“, защото имаме особено отношение към използването на естествено дърво. Партньори сме на рекламната агенция Robin des Bois / Робин Худ/ , която като съсобственик ни подкрепя в маркетинга, освен това с нейното ръководство ни свързва дългогодишно приятелство.

Corno d’Oro ( „Златния рог“) е грабваща погледа маса за конференции с интегрирани контакти за  LAN-, HDMI- и USB по специална поръчка на  Noodles Agency

Какви са особеностите на вашите продукти? Защо някои хора и фирми предпочитат да поръчат при вас вместо да си купят готово изделие?

Произвеждаме уникати с прецизност, отговарящи на представата на клиентите. Материалите, изработката  и дизайнът разказват всеки път някаква нова история, свързана с емоциите на клиента. Обичаме да търсим и реализираме нови техники и идеи, да опитваме и експериментираме. Много от елементите на обзавеждането са по размер и функционалност подходящи само за даден обект. Други пък въобще ги няма на пазара. Към нас се обръщат фирми, които искат по-оригинално, модерно и съобразено с устойчивостта и околната среда решение.

Да се отнасяме с уважение към природните ресурси е важно за нас – от първата концепция до крайния резултат. Ние се стараем да създаваме благоприятни за околната среда изделия. Да използваме естествени материали, които са произведени наблизо. За обзавеждането на офис, който се намира в столицата на Филипините Манила,  намерихме и поръчахме текстилни и бамбукови елементи и други местни материали, след като се срещнахме лично с няколко филипински производители. Идеята беше всичко да е изработено на място, да е съобразено с околната среда, да са „зелени“ поръчки, които да осигурят работа на местни хора. Този проект беше осъществен изцяло по наши чертежи от местни фирми. Реализацията се следеше и контролираше от Виена. За нас са важни високите екологични стандарти на продукта. От тази поръчка и от пътуването до Филипините ние самите пък научихме много неща.

Чрез нашите идеи за осветителни тела се постига по-голяма индивидуалност и те често съдържат елементи, свързани с дейността на фирмата или заведението, което ги поръчва. Като например приемната на рекламната агенция Noodles Agency. Правим също осветителни тела и по желание на частни клиенти, свързани със специално осветяване на фотографии и  картини. Направихме и светлинната арт инсталация Synapsen, която бе показана на Националния празник  на Австрия в Министерство на образование и научно-изследователска дейност (Bundesministerium für Bildung, Wissenschaft und Forschung).

Светлинна арт инсталация в Bundesministerium für Bildung, Wissenschaft und Forschung
Фото: Paris Tsitsos

Имате ли вече постоянни клиенти и поръчки?

Някои клиенти, разбира се, са нови, ние сме отворени за всякакви предложения. Но за тези пет години си създадохме също постоянни клиенти, както модната къща Hermès, чиито витрини на магазина на централната улица „Грабен“ във Виена аранжираме за всеки сезон  четири пъти в годината от 2018  г. насам. Витрините са по оригинални теми зададени от Париж и работим в сътрудничество с архитект и с фирмата C’est Design. От скоро оформяме и витрините на друг филиал на Hermès в Германия.

Планиране на детайли  и изпълнение на аранжировката на витрината на Hermès Wien. Пролет 2021
Тема: Innovation, Концепт: C’est Design, Фото: ConEvo

Планирали сме и сме осъществили обекти за много други фирми, банки и ресторанти, като Armani, Calienna, Demel, DMB Werbeagentur, Do&Co, Euram Bank, Feinkoch, Filia Aurea, Garbarage, Gebhardt Service Productions, Happy Plates, Moët Hennessy, MO-Sound, Noodles Agency, Pizzeria Randale, Ramasuri, RDB Agency, Salzwelten Salzburg, Schloss Belvedere, Trickymind Museum, Vandasye, Vöslauer, WKO, Wienerberger и други. За някои обекти работим в сътрудничество с архитекти и с други дизайнери – мебелировка за банки, барчето на Хотел Andas am Belvedere,  Aurora Rooftop Bar и много други.

За Finekitchen ( Studioküche)  направихме показна show кухня, която се използва за снимки на видео с рецепти.

Много от нашите клиенти ни търсят редовно, защото правят разширения, модернизират обзавеждането или осветлението, или осъвременяват вече съществуващи офиси и помещения, други откриват нови филиали.

Детайлно планиране и изпълнение на Бар Aurora Rooftopbar в сътрудничество с Andrea Cebuc от C’est Design. Фото: Walter Luttenberger

През 2021 г. изработихме част от изложбените обекти на Музея на солта в Залцбург (Salzwelten Salzburg).  

Създатели сме и на модели за награди – Noodles Award, Shortinale Trophäe, BrickAward Trophäe.

По какви поръчки работите в момента?

Разработваме проект за малък бар на покрива на галерия и ресторант (бившия Novomatic) срещу сградата на Wiener Secession.

Какви са вашите желания и очаквания за в бъдеще?

Да имаме нови, интересни поръчки, които изискват фантазия и професионални знания при проектиране и изработка. Ние изготвяме с удоволствие сами по- голямата част от обектите, но в бъдеще вероятно ще се разширяваме в посока на малка или средна фирма.

Повече за проектите на дизайнерското студио може да намерите ТУК.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации