0.8 C
Виена
петък, 1 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияИзявления на Шаленберг за членството на Украйна в ЕС предизивикаха бурни реакции...

Изявления на Шаленберг за членството на Украйна в ЕС предизивикаха бурни реакции в чужбина

-- Реклама --

Изявленията на министъра на външните работи Александър Шаленберг (ÖVP) относно отношенията между ЕС и Украйна предизвикаха голямо вълнение в чужбина. В събота по време на 14 Европейска среща на медиите в Лех ам Арлберг Шаленберг каза, че е добре да се помисли за „индивидуални предложения за възможно най-тясно свързване на Украйна“ с ЕС, което не е задължително да бъде чрез пълноправно членство. Руските и украинските медии изтълкуваха думите му като категорично „не“ на Виена за присъединяването на Украйна към ЕС, като ясни критики дойдоха и от Киев.

„Вярвам, че на европейско равнище сме изправени пред предизвикателството да преосмислим цялата си политика на разширяване и съседство“, заяви Шаленберг, цитиран от австрийските медии. По отношение на Украйна, наред с другото, той обясни, че сигналът „Да, принадлежиш на Европа, да, принадлежиш на Запада“ не може да работи само чрез пълноправно членство в Европейския съюз.

Да не забравяме Западните Балкани

Той разбира стремежа на Украйна да се присъедини към ЕС особено в този „емоционален момент”, но има и Босна и Херцеговина, както и страни като Сърбия, Черна гора, Македония и Албания, които от години чакат да започнат преговори за присъединяване. „Не бива да се допуска грешката да се забравят Западните Балкани, Молдова и Южен Кавказ, като се акцентира върху Украйна”, подчерта той.

„Свързването на държава като Украйна с ЕС не е задължително да стане чрез пълноправно членство. Мислим в сглобяеми шаблони“, обясни Шаленберг и пледира за индивидуални предложения за възможно най-близка връзка с Европейския съюз за страни като Молдова, Грузия и Украйна. Той може да си представи система, в която тези държави да участват пълноценно в специфични области като енергетиката, транспорта и вътрешния пазар, без да са официални членове на ЕС. „С оглед на продължителния процес на присъединяване трябва да се внимава и с очакванията, които дискусиите за пълноправно членство пораждат в Киев и Украйна”, подчерта външният министър.

Реакции в Украйна и Русия

Украинските онлайн медии, първоначално позовавайки се на кратко резюме на обясненията на Шаленберг на началната страница на австрийския безплатен вестник Heute, излязоха в неделя със заглавие „Австрийското външно министерство отхвърля присъединяването на Украйна към ЕС“.

„Смятаме, че тези изявления са стратегически недалновидни и не отговарят на интересите на обединена Европа“, критикува говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко в неделя в държавната информационна агенция „Укринформ“. В изказването си Шаленберг пренебрегва и факта, че „преобладаващото мнозинство“ от населението на държавите – основателки на ЕС, подкрепя членството на Украйна.

Появата на Шаленберг в неделя обаче беше забелязана и в Русия: в руския новинарски агрегатор Yandex, който се контролира от същата мрежа, изявленията на Шаленберг в неделя се превърнаха в една от най-важните новини за деня, с десетки онлайн съобщения в цяла Русия, включително и ТАСС.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации