4 C
Виена
четвъртък, 2 февруари, 2023
spot_img
НачалоAвстрияЗащо православни и католици празнуват Великден на различни дати?

Защо православни и католици празнуват Великден на различни дати?

-- Реклама --

Докато в католическия свят се празнува Възкресение Христово, православните християни отбелязват Цветница. Тази година разликата в честването на Великден е само една седмица, но се случва тя да бъде и почти месец. Различните методи за изчисления, използвани от  църквите, водят до разликите в датите, на които християните празнуват един от най-светлите празници.

По метода на католическата църква

Периодът от 35 дни, в които може да се „падне” Великден, зависи от датата на пълнолунието и отношението й спрямо 21 март. Сметките са малко сложни, но църквата използва специални таблици, гарантиращи точността им.

Според Библията вечерята на Исус с учениците му, известна като Тайната вечеря, се е състояла в нощта на юдейския празник Пасха. Христос умира на следващия ден (Велики петък) и възкръсва на третия ден (неделя).

Началото на Пасха зависи от първото пълнолуние след пролетното равноденствие, което може да се случи в който и да е ден от седмицата. Решение на Никейския събор от 325 г. гарантира честването на Великден в неделята след първото пълнолуние на или след пролетното равноденствие. Но има важен момент – ако пълнолунието се пада в неделя, то и Пасха започва в неделя, така че Великден ще трябва да се измести в следващата неделя, за да е сигурно, че започва след Пасха. Съборът фиксирал и датата на пролетното равноденствие – 21 март, както се е падало то през 325г. и въвеждат комплект от таблици за изчисляване, с които се определя кога пълнолунието не съвпада съвсем точно с действителната астрономична пълна луна (което означава, че на практика Великден може да се случи и преди Пасха).

Адреси на български църкви в Австрия

Най-ранната възможна дата за честване на Великден е, когато пълнолунието е на 21 март в година, в която тази дата се пада в събота. В този случай Великден се празнува веднага в неделя, 22 март. Това е рядко събитие, за последно случило се през далечната 1818г. Същата ситуация ще имаме едва през още по-далечната 2285 година.

Най-късната възможна дата за Великден идва, когато пълнолунието е на 20 март, така че първото пълнолуние след 21 март, съгласно лунния месец, настъпва 29 дни по-късно, т.е. на 18 април. Ако обаче 18 април се пада в неделя, тогава се задейства споменатото специално правило за неделите и Великден се отбелязва на следващата неделя или 25 април. За последен път това се е случило през 1943г. и ще се случи отново през 2038 г.

Великденски базар в Шьонбрун

Според Юлианския календар

На практика няма разлика в модела на изчисляване, прилаган от православните хритияни. Разликата в деня на празника се получава от разминаването на между двата църковни календара. В момента Юлианският календар изостава с 13 дни от Грегорианския. В този смисъл, когато по Григорианския календар настъпи равноденствието 20 срещу 21 март, по Юлианския вече е 4 април. На тези две дати Луната се намира в различни фази, тъй като 13 дни са приблизително половин месец. Православният Изток изчаква първото пълнолуние след 4 април и не се интересува от пълнолуние преди 4 април.

ARIWA Markt – магазин за български хранителни стоки и алкохол във Виена

Да празнуваме заедно?

Православните църкви не са склонни да направят отстъпки по въпроса за определянето на Пасха, защото според изчисленията на католиците Пасхата може да се случи в един ден с юдейската или дори да я изпревари.

През годините не са липсвали идеи и предложения за уеднаквяване на датата на Великден. През 1928г. британският парламент приема закон (който така и не е приложен), определящ, че Великден ще бъде в неделята след втората събота на април. Имало е предложения и за фиксиране на датата на Великден – втората априлска неделя.

Макар че няколко църкви, включително и католическата, да твърдят, че са готови да обсъдят подобни идеи, засега конкретни действия няма. Затова и големият християнски празник продължава да се мести в широк интервал от цели пет седмици.

Ритуали и традиции в богослужението

Разликите при богослужението по време на православния и католическия Великден са доста. В православните страни Възкресение Христово се посреща след полунощ на събота срещу неделя, но никога преди изгрев слънце. Католиците си казват „Христос возкресе” едва в неделната утрин сред изгрев слънце.

Чудото със слизането на Благодатния огън се почита само от православния свят. То се случва в събота (преди Възкресение) около 12 ч. на входа на Божи гроб в Йерусалим.

Въпреки различията в самата служба, символите на всички дни от Страстната седмица са еднакви за всички християни – на Велики четвъртък се чества Тайната вечеря, на Разпети петък – опелото и погребението на Спасителя, а съботата навсякъде е най-дългият ден за вярващите, които очакват Възкресението.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

______________

Още по темата:

Заекът като символ на Великден в католическия свят

Традиции и обичаи по Великден в Австрия

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации