16.1 C
Виена
събота, 23 септември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияСофийската филхармония отново с концерт в Златната зала на Музикферайн

Софийската филхармония отново с концерт в Златната зала на Музикферайн

-- Реклама --

През декември 2019 г. творби на големия български композитор Панчо Владигеров прозвучаха в Златната зала на Музикферайн. Гостуването на Софийската филхамония под диригентството на Найден Тодоров във Виена се превърна в едно от най-вълнуващите културни събития за българите в Австрия.

В средата на месец май отново предстои да видим Софийските хармоници на престижната музикална сцена. И този път в програмата им има произведение на български композитор – „Симфонична сюита Бай Ганьо” от Веселин Стоянов.

_________________

Творби на Панчо Владигеров ще звучат в Златната зала на Музикферайн

________________

Оркестър с история

Софийският филхармоничен оркестър е основан през 1929 г. от легендарния българският цигулар и диригент Саша Попов. Първоначално се изявява като оркестър на Българската музикална академия, а по-късно като Гвардейски и военен оркестър, а от 1949 г. – като държавен симфоничен оркестър.

Още в първите години диригенти като Бруно Валтер, Курт Зандерлинг или Игор Маркевич и солисти като Давид Ойстрах, Святослав Рихтер и Алексис Вайсенберг работят с оркестъра.

FEIA APP

През последните години големи имена като Курт Мазур, Невил Маринър, Кристоф Ешенбах, Ане-Софи Мутер, Владимир Ашкенази, Марта Аргерих, Миша Майски и Елина Гаранча са сред редовните гости на оркестъра. Оркестърът редовно гастролира в чужбина и издава множество компакдискове със записи на свои изпълнения.

_________________

Найден Тодоров: Концертът на Софийската филхармония в Музикферайн ще бъде повод за гордост за българите в Австрия

________________

Престижна музикална сцена

Музикферайн е сред най-престижните музикални сцени в света. Открита през 1870 г., сграда е и дом на прочутата Виенска филхармония, с която са работили композитори като Брамс, Брюкнер и Малер.

Голямата зала е с класическа правоъгълна форма и предлага 1 744 седящи и 300 правостоящи места. Дължината й е 48,80 м, широчината – 19,10 м, а височината – 17,75 м. Класическата форма на паралелепипед е комбинирана с ясно изразени детайли, стените и тавана са ритмично разделени, цветовете и формите се редуват и преплитат хармонично. Много класации я определят като залата с най-добра акустика в света. Всяка година на 1-и януари милиони телевизионни зрители по света се наслаждават на Новогодишния концерт на Виенската филхармония, който се състои именно в Златната зала.

Концерт на Софийската филхармония в Музикферайн

КОГА: 17 май 2022 г.от 19.30 ч

КЪДЕ: Голямата зала на Музикферайн

Bösendorferstr. 12, 1010 Vienna, Austria

В програмата – произведения на дворжак, Веселин Стоянов и Чайковски

Билети на цени между 19 и 68 евро могат да се купят на касата на Музикферайн или онлайн ТУК

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации