9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияЖълт олеандър в мрачен неделен следобед

Жълт олеандър в мрачен неделен следобед

-- Реклама --

След поредица от слънчеви дни метеоролозите предвещават дъждовен и дори снежен уикенд. Явно ще трябва да се откажем от дългите разходки, кафе на терасата или каране на велосипед. Пред перспективата да прекараме целия уикенд на дивана се изправя новият български филм „Жълт олеандър”. Лентата определено си заслужава да излезем от дома в неделния следобед и да се отпуснем в удобните кресла на киносалона в CineCenter.

Удоволствието да гледаме филма само два дни след премиерата му в България на първи април дължим на двете дами от Vienna Sunday Cinema – Мариана Де Мео и Антония Цинова. Тук ще си позволим да повдигнем леко завесата и да издадем в аванс, че ще видим Тони и на екрана.

_______________

Мариана Де Мео и Антония Цинова: Сред българите в чужбина има жажда за хубаво българско кино

________________

Твърдата ни убеденост, че черната политическа комедия няма да ни разочарова, се базира на непоколебимата ни вяра в енергията и креативността на тандема Лъчезар Аврамов, режисьор, и Димитър Стоянович, сценарист. Още помним нежността и елегантността, с която бяха изградени образите в филма „Снимка с Юки”, получил заслужено редица международни награди. Дългогодишно приятелство, сходно светоусещане и ценности свързват Аврамов и Стоянович и беше естествено да се появи нов техен съвместен проект. Още по-естествено е и че „Жълт олеандър” е съвсем в различен жанр, тематика и кинематографичен подход от първия филм на екипа.  Освен това още през 2019 г. двамата издадоха, че сценарият е писан специално за Китодар Тодоров.

___________

„Снимка с Юки“: за посилната тежест на битието – интервю със сценариста Димитър Стоянович и режисьора Лъчезар Аврамов

___________

„История за предателство, алчност, убийство и невъзможна любов на фона на абсурдна политическа ситуация в България“. Това гласи официалното представяне на лентата, а трейлърът подсказва поредица от трагико-комично, абсурдни и определено забавни ситуации. Въпреки подчертаната си претенциозност героите бързо стават някак симпатични и в крайна сметка се оказват еднакво безпомощни и объркани пред капризите на съдбата. Точно защото е майсторски „пипнат”, филмът успява да бъде безпощадна политическа сатира на съвременното българско общество и политическия елит без да залита в плоски шеги и банални закачки.

Актьорският състав също е част от обещанието, че ще гледаме качествено българско кино. Китодар Тодоров, Стефани Ивайло, Леонид Йовчев и Мариан Вълев убедително влизат в ролите на политици, съпрузи и изнудвачи, а италианецът Лука Габо придава непринуден южен чар на групата.

Оператор е Торстен Липсток, който работи с Лъчезар Аврамов и при заснемането на „Снимка с Юки”.

Толкоз можем да похвалим филма, изхождайки от качествата на създателите му и  доверявайки се на преценката на екипа на Vienna Sunday Cinema, който никога не ни е подвеждал с прожекции на съмнителни продукции.

В неделя, 3 април, в 14.00 ч. ние ще се настаним в киносалона, за да проверим дали не сме се прехласнали твърде много в аванс по качествата на режисьор, сценарист, оператор и актьори. Нещо все пак ни подсказва, че ще прекараме два забавни и много приятни часа с политическите и любовни интриги, забъркани в „Жълт олеандър”.

„Жълт олеандър“ – невероятна черна комедия с политически привкус

КОГА: 3 април, неделя, от 14.00 ч.

КЪДЕ: кино CineCenter, Fleischmarkt 6, 1010

Билети могат да се купят половин час преди прожекцията в киното или да запазите на имейл veinnasundaycinema@gmail.com.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации