5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Безработица и липса на кадри

Австрия: Безработица и липса на кадри

-- Реклама --

В края на януари 404 943 души в Австрия са били безработни – 24% по-малко отколкото преди година и с 4% по-малко от януари 2020 преди пандемията.

В същото време в Бюрото по труда са регистрирани 109 534 свободни работни места или с 88% повече от миналата година. А преди корона кризата те са били 72 000.

Според наблюдението на Икономическата асоциация свободните работни места са дори 250 000, от които 60 000 в Горна Австрия, което е своеобразен рекорд.

Данните на консултантската компания EY сочат, че 83% от компаниите имат проблеми с намирането на подходящ персонал.

Това са щрихи към картината, която описва актуалната ситуация на пазара на труда в Австрия. Тя бе очертана в първия ден на февруари от министърът на труда Мартин Кохер (ÖVP) и шефа на Бюрото по труда Йоханес Копф.

Има ли недостиг на кадри?

Бизнес проучване на Института за икономически изследвания (Wifo) сочи, че строителната индустрия, транспортът, туризмът, информационните технологии определят недостига на работна ръка като най-голямото препятствие пред бизнеса. Търсят се също ИТ специалисти, но и квалифицирани работници – от шофьори на камиони до технически персонал.

Много експерти са изненадани от бързината на икономическото възстановяване след спада, породен от пандемията. За тази година Wifo прогнозира ръст на развитие от пет процента. Така че проблемът с липсващия персонал няма да намалее. Особено след като демографското развитие става все по-забележимо: представителите на бейби бум поколението вече се пенсионират, а към пазара на труда се присъединяват все по-малко млади хора.

Кохер припомни, че освен обичайните два фактора – предлагане на работни места в региони, различни от търсените, и търсене на умения, за които няма обучени безработни, на пазара на труда има „изкривявания”, свързани с корона кризата. Те се наблюдават например в сферата на туризма, където в момента има по-малко работа, но хората не искат да се преместят в други индустрии, в които има много свободни работни места. Според Кохер това също е добре, защото веднага щом туризмът и гастрономията се активизират отново, там ще са необходими квалифицирани работници.

____________________

_____________________

Дефицитни професии?

Официално 66 професии са включени в списъка на „дефицитните професии“ като от миналата година броят им е увеличен с 21. Те варират от водопроводчици до дърводелци и от ключари до счетоводители. „Несъответствието“ на пазара на труда не е ново явление и не се дължи изцяло на корона кризата. Свободни работни места има във всички области, но те са разпределени по различен начин в отделните региони. Безработните често не са там, където има работни места. Във Виена на едно свободно работно място се падат девет безработни, а в Горна Австрия съотношението е две към едно. Друг проблем е, че безработните в много случаи нямат търсената от фирмите квалификация.

Съпредседателят на AMS Йоханес Копф апелира към компаниите да преразгледат изискванията си. „Разбира се, всички сме малко разглезени“, казва той пред „Ди Пресе“. „Благодарение на дългогодишната имиграция от Източна Европа компаниите можеха да се възползват от голям брой млади и сравнително добре квалифицирани хора. Така че пазарните условия бяха по-добри“, казва Копф. „Сега за компаниите ще бъде много по-трудно да намерят нови служители“.

Статистическата служба на Австрия очаква заплатите да се повишат през тази година, тъй като населението се увеличава само в пенсионна възраст и това допълнително ще задълбочи недостига на работна ръка. Броят на свободните работни места дава само ограничена информация за сериозността на недостига на квалифицирани работници. От обявените почти 110 000 работни места, регистрирани в AMS през януари, са заети само 45 000 позиции. Икономическата асоциация говори за 250 000 свободни работни места – ако се включат и тези, които са били обявени другаде и не са били докладвани на AMS.

Преходен етап след работа на непълно работно време

Бизнесът вече отчита известна липса на мотивация сред служителите да се върнат на работа след период на продължителна работа на съкратено работно време. „Хората губят инерция след определен период от време“, коментира министърът на труда Кохер в интервю за в. „Ди Пресе“. След фаза на продължителна безработица хората не са веднага напълно годни за работа; този ефект се проявява и след работа на съкратен работен ден, казва Йоханес Копф от AMS и дава пример: „Не можете да очаквате от човек, който си е бил две години вкъщи, да работи веднага 40 часа на смени. След два-три месеца нещата се успокояват. Не са малко случаите, когато след дългия си престой у дома хората са преосмислили житейските си цели и са променили приоритетите си.

Безработица в Австрия

Според определението за безработица в Австрия нейното равнище в страната през януари е 8,1%, а според нормите на ЕС – 4,9%. След обичайния сезонен пик през януари броят на безработните би трябвало да намалее със 100 000 души до лятото очаква Кохер. Освен това в момента има 172 000 предварителни регистрации за работа на съкратен работен ден. Министърът на труда обаче е убеден, че много хора са били регистрирани по този начин само като предпазна мярка и че реалният брой на работещите на намален работен ден ще бъде значително по-малък. Точните данни ще бъдат известни след три до четири месеца.

Работни стимули за жените

Равнището на безработица при жените през януари е било под средното за Австрия – 6,7%, а при мъжете е било около 9%.

За да се даде възможност на още повече жени да работят, от съществено значение е разширяването на грижите за децата, заяви министърката на семейството Сузане Рааб (ÖVP) пред медиите. „Ще инвестираме повече средства в институционални грижи за деца“, каза тя и добави, че в момента се водят преговори с провинциите, които отговарят за практическото осъществяване на програмата. Нейните основни акценти са по-гъвкаво работно време за родителите, допълнителни места в детските градини за деца под тригодишна възраст и ранна езикова подкрепа, за да могат децата с майчин език, различен от немския, да имат равни възможности в обществото. Освен това е важно да се мотивират предприятията да създават благоприятни за семейството условия. Междувременно 600 компании са сертифицирани като приятелски настроени към семейството.

Работа и имунизация

Кохер отново се обяви в подкрепа на 3G (ваксиниран, преболедувал, тестван) на работното място, дори и да се стигне до задължителна ваксинация. „Засега“ тестовете трябва да останат безплатни, макар че „разбира се, те не могат да бъдат такива завинаги“.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации