5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаЗа шести пореден път зоологическа градина в Шьонбрун е най-добрата в Европа

За шести пореден път зоологическа градина в Шьонбрун е най-добрата в Европа

Виенският зоопарк отново оглавява престижната класация за най-добри зоологически градини в Европа. Ето защо.

-- Реклама --

Панди, жирафи, слонове, бели мечки, орангутани, фламинго… Това са само част от най-интересните и редки животни, които живеят в аристократичната атмосфера на Виенската зоологическа градина. Открита през 1752 г.  от съпруга на Мария Терезия император Франц I, тя е най-старата в света и е много повече от място, което хората посещават, за да видят как изглеждат някои редки животни. Зоопаркът е център за провеждане на научни изследвания, събиране и обработване на информация, опазване на редки животински видове. Тук ежедневно пристигат десетки деца, които участват в множество тематични обиколки, семинари, обучения и дори празнуват рождения си ден с приятели. Преплитането на научни и развлекателни елементи прави Виенската зоологическа градина едновременно уникална туристическа атракция, място за отдих и научен център.

_______________________

______________________________

Не случайно за шести пореден път тя оглави класацията на най-добрите в Европа, следвана отново от зоопарковете в Лайпциг и Цюрих. Класацията включва общо 126 зоологически градини в 29 европейски държави и се публикува от 2008 г. веднъж на две години от британския експерт-любител Антъни Шеридън, член на Лондонското зоологическо дружество.

126 зоологически градини и 40 критерия

В престижната класация участват само зоологически градини, в които животните се отглеждат по строго научни методи. Сред 40-те критерия за оценяване са включени такива като отношение към животните, биологично разнообразие, защитени видове, изследователска работа, брой на посетителите, грижа за животните, маркетинг и заведения.

В категория за брой посетители на година Виенската зоологическа градина води убедително пред тези в Лайпциг и Цюрих.

Как се става отличник?

Няколко са основните фактори, които превръщат зоопарка във Виена в уважавана и обичана институция, която десетилетия отстоява своята безупречна репутация.

Имперски основи с модерен блясък

Виенската зоологическа градина е разположена в парка на двореца Шьонбрун, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тя е най-старият зоопарк в света и в основата си все още пази модерните за началото на 19-и век тенденции. Към тях през годините деликатно, но последователно се наслагва новото. Зооекспертът Антъни Шеридън отбелязва в оценката си: „Външните площи имат оптимална концепция и се вписват хармонично в общата картина на имперския Шьонбрун”. В същото време пътеките за гостите и площите, обитавани от животни, се обновяват непрекъснато.

снимка Daniel Zupanc

През 2014 г. бе изцяло ремонтирано мястото на белите мечки. Днес те разполагат с площ от 1 700 кв.м. и всякакви удобства и възможности за гмуркане. През 2018 г. носорозите получиха нов плувен басейн.

Успехи в размножаването на животните

През годините екипът на зоопарка бележи непрекъснати успехи в отглеждането на животни, някои от които са регистрирани като застрашени видове. Най-яркият пример е естественото оплождане на двойката панди Лонг-Хуй (вече покойник) и Ян Ян, които пристигат във Виена, взети назаем от Китай. Дотогава никоя друга зоологическа градина в Европа не е успявала да постигне това. Коалите, които живеят във Виена от 2002 г., през 2020 г. успяха да се сдобият с потомство – първото в историята на зоологическата градина. През лятото на 2021 г. четиризнаците гепарди празнуваха и първия си рожден ден. Тъй като са застрашен вид, те са част от Европейската програма за размножаване за опазване на природата.

снимка Daniel Zupanc

Около 700 животински вида – от сибирски тигри до пингвини и различни видове птици живеят в изключително добри условия, наподобяващи естествената среда на животните. Те привличат над 2 млн. посетители годишно (през 2020 поради ограниченията, наложени от пандемията, гостите са 1,2 млн.)

Център за изследвания

Това, което много хора вероятно не знаят, е че зоологическата градина функционира и като изследователски център. Усилията на учените са насочени към поведенчески и когнитивни изследвания, история на зоопарка, физиология и хранене. Тук се провеждат многобройни изследователски проекти, например за жабата пепелянка, гигантските медузи или общуването със слоновете. Освен това се насърчават научни проекти, които служат за защита и опазване на животински видове.

снимка Daniel Zupanc

Ангажимент за опазване на видове животни

Опазването на различни видове животни е съществен елемент от работата на зоопарка. На площ от 17 хектара зоологическата градина в Шьонбрун предлага дом на около 700 вида животни, някои от които са застрашени от изчезване. „Една от основните ни цели е да спрем изчезването на видовете“, казва директорът на зоопарка Стефан Херинг-Хагенбек.

За целта екипът си сътрудничи с други научно ръководени зоологически градини или организации като Китайската асоциация за опазване на дивата природа (CWCA) за защита на пандите и Световния съюз за опазване на природата (IUCN). Отбелязването на световните дни за защита на определени видове е част от годишната програма на зоопарка.

За посетителите, които се интересуват от темата, се организират обиколки с екскурзовод, семинари и специални лекторати.

Зоологическата градина като място за събития

Всеки, който смята, че зоологическата градина в Шьонбрун е подходяща само за „класическа“ разходка сред животни, греши.  Тук се предлагат разнообразни обиколки и събития. Например, има вечеря Aqua Dinner, на която се сервират коктейли и меню в аквариума, включително обиколка зад кулисите и хранене с пирани. Предлагат се също нощни обиколки, сафари вечеря или – като ваучер за подарък – срещи с гигантски костенурки, коали или носорози. Ако искате, следващото детско парти за рожден ден може да проведете и в зоологическата градина. Многобройните детски площадки и разходката с панорамната железница осигурят достатъчно разнообразие на малките палавници.

Образователна мисия и медийно присъствие

Зоологическата градина има и образователна функция. Тя служи като учебна база за ученици и студенти, които се интересуват от биоразнообразието и съвременните способи за отглеждане на животни. Според директора Херинг-Хагенбек подобни предложения и допълнителни информационни табла подчертават „ангажимента към образованието и научната просвета“.

Раждането на пандите, животът на малките леопарди, теглото на бебето слон са теми, които се отразяват широко в медийното пространство. Виенчани живо се интересуват от живота в зоологическата градина не на последно място, защото зоологическата градина широко отразява и рекламира дейността си.

Така тя се приближава с още една стъпка към целта си да вдъхновява посетителите за животните и тяхното опазване.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации