26.2 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийското правителство представи новия вариант на закона за задължителната ваксинация срещу Ковид

Австрийското правителство представи новия вариант на закона за задължителната ваксинация срещу Ковид

Новият вариант на закона е значително по-лек и може да се променя според епидемиологичната обстановка

-- Реклама --

Австрийското правителство потвърди намерението си да направи ваксинацията срещу Ковид задължителна в страна и да спази първоначалния обявения срок на влизане на закона в сила.

След множество консултации и дискусии със здравни и правни експерти днес членове на кабинета представиха новия законопроект. Предвижда се в четвъртък той да бъде внесен в пленарна зала и да влезе в сила от 1 февруари.

Новият проектозакон е значително смекчен спрямо първоначалния текст, представен в началото на декември 2021 г. В него са взети предвид голяма част от критиките, които дойдоха от страна на лекари и юристи.

___________________

Австрия представи проектозакона за задължителната ваксинация

__________________

Какво се предвижда

Ваксинацията ще бъде задължителна за всички лица над 18 години с постоянно местоживеене в Австрия, а не както бе първоначално заложено над 14 години.

Изключения са предвидени за бременните, както и за тези, които по медицински причини не могат да се ваксинират.

Преболедувалите са изключени за срок от шест месеца от задължението за ваксинация.

Глобите са в размер до 600 евро, но не повече от 3 600 евро.

Три фази

Прилагането на закона ще се извърши в три фази.

През първата фаза (от 1 февруари до 15 март) ваксинацията продължава да бъде една незадължителна препоръка, тъй като в този период не се предвиждат проверки и глоби.

Втората фаза започва от 15 март, от която дата полицията ще прави проверки на случаен принцип на улицата. В случай, че лице, подлежащо на задължителна ваксинация, не е изпълнило задължението си, ще се налага глоба. Такива глоби могат да бъдат наложени най-много четири пъти в годината.

Едва в третата фаза се предвижда да бъдат изпращани писма и покани за ваксинация. Това е същинската задължителна ваксинация, но правителството не е предвидило твърда начална дата, нито пък обстоятелствата, при които тя ще бъде обявена. Канцлерът Нахамер каза, че се надява до този момент в страната да има вече достатъчно имунизирани хора.

През последните седмици стана ясно, че по технически причини национален регистър на имунизираните лица може да заработи най-рано в началото на април.

Предвижда се законът да може да се напасва спрямо епидемиологичната обстановка. Засега като крайна дата за действието му е предвидена 31 януари 2024 г.

Така предвидената задължителна имунизация засяга близо 7,4 млн. австрийци, които представляват 83% от населението. Според последните данни на Статиск Аустрия населението на страната наброява 8,9 млн. човека.

Към момента ваксинирани са 5,8 човека или 78,5% от населението. Останалите 1,6 млн или не са имунизирани изобщо, или зеленият им сертификат не е вече актуален и те трябва да си поставят бустерна доза.

Така представеният законопроект се подкрепя от коалиционните партньори Народната партия и Зелените, както и от опозиционните NEOS и Социалистическата партия. Единствената парламентарно представена партия, която е против задължителната ваксинация е Партията на свободата.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации