5.1 C
Виена
неделя, 10 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияВъзможности за целодневно обучение и грижа в началното и средно училище в...

Възможности за целодневно обучение и грижа в началното и средно училище в град Виена

-- Реклама --

Текст Петя Райвегер

За много родители проблем, свързан главно с началното училище, е запълването на следобедните часове на детето с подходящи занимания и подготовката на уроците за следващия ден.

Във Виена има няколко възможности да се осигури целодневно обучение и грижа. Те са познати под различни имена (schulische Tagesbetreuung, Nachmittagsbetreuung, Hort) и имат различна организация.

__________________________

Уточнение!


(Freizeit)Pädagogin/Pädagoge в Австрия е човек, който организира заниманията в свободното врем. Обикновено това не са хора, които са учители, т.е. нямат квалификацията да преподават по предметите в училище. Те завършват обучение с продължителност два семестъра за Freizeitpädagogin/pädagoge, като в курса на обучението изучават методика и дидактика на работа с децата, но не и методика и дидактика на преподаването.

__________________________

Целодневна грижа в началното и средното училище (Volksschule und Mittelschule)

„Целодневни типове училища“ са онези училища, в които освен учебната част се предлага и грижа за детето, когато то няма учебни занимания.

Най-общо денят в тези учебни заведения изглежда така: учебно време, обяд, писане на домашни и свободнои занимания. При необходимост учениците могат да останат в занималнята до 17.30 ч. За следобедните грижи отговарят както учителите от училището, така и педагозите, организиращи свободното време. Тази услуга се осигурява в свободните от училище дни около основните празници (с изключение на събота, неделя и официални празници) и дни, обявени за свободни от училището (schulautonome Tage). Децата получават тези следобедни грижи (в определени случаи и целодневни) или на място в училището, когато то разполага с подходящата база, или в помещения в близост (детски градини, детски центрове).

Учебната част и занимателната  част (следобед) могат да бъдат съвсем отделни или да се осъществяват във взаимосвързана последователност.

Предлагат се следните модели целодневни училища

Модел целодневно училище (Modell Ganztagsschule)

Фазите на преподавателската и занимателната част се осъществяват в педагогически значимо редуване. Децата имат часове и сутрин, и следобед като тези часове са задължителни. Детето може да си тръгне след края на часовете (според дневния учебен план).

Регистрацията е валидна за четири години. Прекратяването ѝ изисква прехвърляне в друг клас или училище. 

Списък на началните целодневни училища може да намерите ТУК.

Списък на средните целодневни училища може да намерите ТУК.

__________________

Полезни адреси: Български училища в Австрия

Полезни адреси: Езикови консултации и курсове по немски език за деца от 2 до 10 години (възможност за контакт на български език)

Полезни адреси: Austria for beginners – неправителствена организация, която помага на новодошлите чужденци да се справят с правните и административни процедури в Австрия. (възможност за контакт на български език)

___________________

Безплатно гледане на детето през основното време (Kernzeit)

В началните училища основното време продължава до 8-ми учебен час или до около 15:30 часа. В средните училища основното време се удължава до 9-ти учебен час или до около 16:30 часа.

Училищните грижи през основното време са безплатни. Обядът също е безплатен.

Родителски разноски за грижи след основните занимания

След края на основното време училищните грижи са доброволни и струват фиксирана сума от 101 евро на семестър и дете. Ако бъде изявено желание от страна на мнозинството родители, то в съответното училище може да бъде организирана закуска, която се заплаща.

Записване и отмяна за късни грижи е възможно в началото на учебната година и семестър, за закуски само в началото на учебната година.

Модел отворено училище (Modell Offene Schule)

Учебната част и следобедната грижа се извършват в отделна последователност. След часовете учениците преминават към следобедни грижи. Не всички деца в класа трябва да посещават следобедни грижи. Ако не желаете детето да посещава занималня, то си тръгва в края на часовете (12 ч. или 13 ч.).

Записването за следобедни грижи изисква детето да е записано за поне три учебни дни в седмицата (без значение кои). Регистрацията е валидна за половин учебна година.

В такива училища следобедната грижа се заплаща отделно (месечно):

  • Училищните грижи следобед струват 6,10 евро на ден и дете.
  • Обядът струва около 3,90 евро на ден и дете.

Следобедната грижа е възможна само заедно с обяд. Тоест няма как да запишете детето си за следобедна грижа, но да не заплатите обяда, както и не е възможно детето да се храни в училище, но да не заплатите следобедната грижа.

Намаляване на таксите

При месечен семеен доход под 2 974,25 евро можете да кандидатствате за намаляване на вноската за следобедна грижа на деца и/или храна.

За целта трябва да подадете молба за изчисляване на месечния доход към Службата за изчисление – намаляване на дневните грижи в училище в отдел детски градини (Berechnungsstelle – Ermäßigung schulische Tagesbetreuung der Abteilung Kindergärten (MA 10). Формулярът за кандидатстване се взима от училището, което детето посещава, защото върху него фигурира печатът на учебното заведение. Поинтересувайте се за сроковете за подаване на молбата.

_______________________

Структура на образователната система в Австрия

Записване в начално училище в Австрия – изисквания и срокове

_______________________

Модел на кампуса (Modell Campus)

При новия модел на грижа особено внимание се отделя на следобедните музикални и спортни занимания.

Клуб за обучение и свободно време (Lern- und Freizeitklub)

Тази подкрепа за учене и свободното време  се управлява от GmbH BiM – Bildung im Mittelpunkt. Регистрацията е валидна за цяла учебна година и може да се използва само в предложената форма.

Възможности за извънучилищна грижа

Центрове за грижи след училище на община Виена (Hort)

Центровете за грижи след училище в град Виена обикновено се намират в близост до началните училища. В тези центрове се осигурява грижа и храна за децата след края на уроците.

Обучени педагози (Hortpädagoginnen und -pädagogen) помагат на децата да напишат домашните си и организират оставащото свободно време.  При тази форма на следобедна грижа детето напуска пределите на училището и отива само в определената за целта сграда. Там то получава обяд и възможност да си направи домашните, но педагозите не следят дали домашните са написани и не ги контролират. След напускане пределите на училището то вече не носи отговорност за Вашето дете!

Карта на град Виена с центровете за грижи след училище ТУК.

FEIA APP

Частни организации

Частните центрове за грижи след училище се управляват по същите принципи като центровете за грижи след училище в град Виена. Повече информация за частните центрове за грижи след училище може да се получи директно от частни организации.

Повече информация може да получите ТУК.

Как да се информирате за предлаганите следобедни грижи в избраното от вас училище?

С искането за записване в училище родителите получават листовка, която съдържа информация за всички съществуващи оферти, както и детайлни условия за целодневна грижа. Със записването на детето в училището трябва да попълните съответната регистрационната форма за следобедна грижа. На място в училището може да се поинтересувате за цената на предлаганата услуга.

Материалът е подготвен от Петя Райвегер,

начален учител в австрийско държавно училище с над 10 години практически опит

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации