3.5 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияПесимистичните настроения в австрийското общество се задълбочават, показва изследване

Песимистичните настроения в австрийското общество се задълбочават, показва изследване

Пандемията с корона вируса за втора поредна година е определяща за основните настроения в австрийското общество. Четирима от пет запитани отговарят, че тя ще бъде и домиращата тема през 2022 г.

-- Реклама --

До преди две години австрийците бях сред европейците, които гледат с най-голям оптимизъм към бъдещето. Рекордни нива на оптимизъм са отбелязани през 1989 и 2019 г. Корона кризата рязко променя тази тенденция и през 2020 г. бе регистрирано най-значителното изменение в нагласите на обществото от 1972 г. насам. Това показва новото изследване на на Института за пазарни изследвания в Линц IMAS, което се провежда за 50 път. Песимистичните настроения бележат рекордно високи нива за втора поредна година и не се забелязват сигнали за промяна на тази тенднеция през новата година.

С тревога и песимизъм към 2022 година

Негативните настроения, регистрирани през миналата година, се задълбочават и през 2021 г. Близо 70% от живеещите в страната на Моцарт не очакват нищо хубаво от задаващата се 2022 г.

Отговорите на австрийците за техните очаквания и желания отново очертават песимистични настроения – 38% гледат със загриженост, а 32% със скептицизъм към идващата година. Само 26% показват увереност. Особено голяма е тревогата сред мъжете и жените над 60 години.

Позитивно настроената една четвърт от населението е или като цяло с оптимистични нагласи за бъдещето или успява да види нещо добро в овладяването на пандемията и то най-вече свързано с откриването на ваксините.

Останалите 70% се чувстват потиснати от кризата. За всеки четвърти наложените мерки са свързани с ограничаване на свободата му.

Едва двама от сто запитани определя 2021 като много добра година, 28% като сравнително добра, което е леко покачване спрямо миналата година, когато само 20% са виждали 2020 г. като сравнително добра. Мнозинството австрийци обаче не откриват нищо хубаво в годината, която изпращаме – за 45% те не е била добра, а за 22% – тя е направо лоша.

Пандемията ще доминира и през новата година

Корона кризата ще продължи да бъде доминираща тема и през 2022. В това е убеден всеки четвърти от петима участници в проучването. Пандемията засяга не само основното настроение на обществото, но намира отражение и в почти всички аспекти на обществения живот, буквално „изяждайки” останалите проблеми и тревоги.

Голямата надежда на всеки пети за идващата година е, че ще започне завръщане към нормалността и че идва краят на пандемията. 21% се надяват да останат здрави.

Както и през 2019 37% от участниците в запитването си поставят някакви цели през новата година. Най-много – 48% – са желаещите да се движат повече и да се занимават по-активно със спорт през следващата година, 36% планират да отделят повече време на семейството и приятелите си. Най-малко – около 6% са тези, които си пожелават нова работа или повече политическа ангажираност.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации