0.9 C
Виена
петък, 8 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия представи проектозакона за задължителната ваксинация

Австрия представи проектозакона за задължителната ваксинация

-- Реклама --

Австрия е категорична в намерението си ваксинацията срещу ковид да бъде задължителна за живеещите на нейната територия. Зад проектозакона застават всички парламетарно представени партии с изключение на Партията на свободата.

Законовото уреждане на материята събра на една маса здравни и правни експерти. Вчера, 9 декември, проектът за закон бе официално представен от здравния министър Волфган Мюкщайн, министърката по конституционните въпроси Каролине Едщадлер и председателката на NEOS Бригите Майнъл Райзингер. В своите изказвания те подчертаха, че масовата ваксинация е единственият начин да си върнем свободата и че „свободата трябва да бъде обвързана с отговорност и състрадание”.

_________________

Австрия: От 22 ноември – пълен локдаун за всички. От 1 февруари – задължителна ваксинация

_________________

Възрастови граници и изключения

Задължението за ваксинация засяга всички граждани над 14 години, които имат местожителство на територията на Австрия. Законът ще влезе в сила от 1 февруари 2022 г и се предвижда да действа до януари 2024 г.

Изключени от действието на закона са:

  • деца под 14 години
  • бременни жени
  • преболедували до 180 ден след заразяването
  • хора, които по медицински причини не могат да бъдат имунизирани

Документ за освобождаване от ваксинация ще могат да издават общопрактикуващи лекари, които работят със здравната каса, дерматолози, гинеколози, интернисти, детски лекари, психиатри.

Глоби

Глоби за неспазване на закона ще бъдат налагани от 15 март. Дотогава неваксинираните граждани ще получат по пощата писма с час за имунизация. Размерът на глобата е до 600 евро и е съобразен с доходите на лицето. При неизпълнение след три месеца следва нова глоба като общият им размер не надвишава 3 600 евро. Не се предвижда възможност за замяна на паричната глоба с друг вид наказание.

Глоба до 3 600 евро е предвидена и за лекари, които издават фалшиви удостоверения за осовождаване от ваксинация.

Наложителен ход

„Когато поех поста здравен министър, вярвах, че няма да имаме нужда от задължителна ваксинация. Бях убеден, че ще имаме достатъчно голяма база хора, които ще се имунизират. За съжаление техният брой не е достатъчен”, каза Мюкщайн. Той допълни, че пандемията ни е научила, че нито една ситуация не може да бъде изключена и затова е сега е убеден, че „ние имаме нужда от задължителна имунизация”.

Подобно становище споделиха и представители на партиите, подкрепящи новия закон. „Ваксинацията е единственият ни изход от постоянното налагане на локдауни”, каза и Бригите Майнъл Райзингер.

Някои правни експерти настояват за по-прецизни формулирвки и по-ясно дефинирани процедури при осовобождаването от ваксинацията. От Лекарския съюз се опасяват, че здравните служители ще бъдат подложени на натиск, за да издават документи за освобождаване от ваксинацията.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации