0.9 C
Виена
петък, 8 декември, 2023
spot_img
НачалокултураконцертКлубът на българските жени и семейства в Хамбург отбеляза своята 16 годишнина

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург отбеляза своята 16 годишнина

-- Реклама --

Текст Христина Въчева

В първата десетдневка на отиващия си декември Културното дружество „Клуб на българските жени и семейства“ в Хамбург отбеляза онлайн IV-ия преглед на българското културно творчество под надслов „Българско слово, музика и багри от Хамбург“. Модератори на вечерта бяха семейство д-р Емилия и проф. д-р Манфред Юкер.

Приветствие към участниците в онлайн форума направи председателят на Клуба д- р Емилия Юкер, която поздрави присъстващите с 16-годишния юбилей на Клуба.

История

Създаден на 4.12.2005 година, като неправителствена организация на български език, която да подпомага българите в тяхната адаптация в новите условия извън България, днес той е „ културно дружество със свой статут, което работи за запазване на българската идентичност и издигане имиджа на българската култура и интеграция в северния мегаполис, оазис на българско самосъзнание, духовност, памет и творчество, съхранили ни в трудни времена на изпитания… Държи будна съвестта ни, че сме чеда на майка България и независимо къде се намираме, всички заедно, с любов да продължаваме да работим за един по-хубав и щастлив свят“, подчерта тя.

Богата програма

Вечерта се откри от видеопрезентация на Групата за народни танци в Хамбург „Здравец“. Първата изява на живо в тази среща от студиото бе брилянтното изпълнение на пианистката Нина Нейчева, възпитаничка на Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, която одухотвори пространството с мелодията „Прошепнати мечти“ на българския композитора Александър Бръзицов в нова интерпретация.

На фона на фолклорния химн на Родопите „Бела съм, бела юначе“, в изпълнение на народната певица Вики Узунова, прозвучаха на живо стихове за Родопа планина и България, авторски рецитал на поетесата Христина Въчева.

_______________

Поетичната книга на Христина Въчева чертае нови пътеки към родината

_______________

Като поздрав към присъстващите дойде и втората народна песен на певицата Вики Узунова‚ от македонската фолклорна област, “Запеяла е сойка“. Нейната дъщеря, 7-годишната рожденичка, Саня Узунова, отличена с Първо място в шестото издание на Международния фестивал „Българска душа на свята земя“ в Израел и сега зарадва участниците с песента „Снощи на герана“. С Първо място в раздел за изпълнители на същото издание на Фестивала в Израел, бе отличена и Вики Узунова.

Пъстър букет от мелодии за кавал, импровизации по музика на Теодосий Спасов поднесе кавалджията на ФГ „Българи“ Пламен Павлов на фона на фотографии от красотите на България.

Виртуозно и темпераментно, в изпълнение на пианистката Нейчева прозвуча композицията на Фредерик Шопен „Фантазия – импроптю“ и „Унгарски танц №1“ на великия Йоханес Брамс. Магията на Брамсовия танц ражда картината от художничката Юкер с развихрен кон в бели и сини цветове, която тя рисува по един концерт на пианистката Марина Савова в Интернационалната академия “Алфред Шнитке“ в Хамбург. Двете българки работят заедно от три години по проекта „Клангкартини“, показани в три изложби в Хамбург. „Нестандартен начин да усетиш музиката като интензивност в линии в два цвята върху бели листове, които след това събираш в една картина, според твоите интуитивни цветови представи и фантазия“, казва художничката.

 На 10 декември в галерия „Марциарт” в Хамбург, заедно с гостуващия от Чикаго български художник Василен Васевски , Емилия Юкер ще представи 8 свои картини „Клангкартини и „Абстрактно изкуство“, рисувани с акрил, маслени бои и друга авангардна техника през последните две години . Три акварелни платна „Море“, „Планински пейзаж“ и “Старинна немска къща“ презентира Дарина Генадиева от група ‚Изкуство“ в Клуба, икономист и преводач по професия, а художник по душа.

Заслужено внимание в прегледа тази вечер се отдели на все повече утвърждаващия се художник от Хамбург Бранимир Георгиев, автор на 6 самостоятелни изложби в града, специализирал се в рисуване на южната част на Хамбург и получил 2 награди от общината.

В онлайн събитието Таня Найес, една от ръководителите на ФГ „Българи“ (художествен ръководител Настя Калчева ), разказа за голямата мисия на Групата да съхранят и развият националното музикално богатство извън границите на Родината. В представената видео презентация, / “Ситен дъжд вали“ „Бяла Стана“, “Море Рисо, Рисо“ / прозвуча магията в мелодичните гласове на техните певици. Участията им в различни културни изяви и фестивали днес са свидетелство за запазването и развитието на българската самобитност и музикална култура. Последната силна изява на Групата бе преди пандемията – благотворителният им концерт на 08. II.2020, в полза на Българската православна църква в северния мегаполис, посрещната с радост от българи и немци.

Връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор разкрива неподозирани възможности за изява пред младата Вероника Антонова, завършила Хореографско училище в България и настоящ ръководител на Група за народни танци „Здравец“ в Хамбург. Нейните оригинални хореографски и творчески хрумвания са още едно доказателство за силата и красотата на българския народен танц за силата на българския дух в него. В показаната презентация прекрасните момичета и момчета очароваха присъстващите с танцовата композиция „Сватба“.

Културното събитие завърши с ръченица и право хоро с българското знаме отпред. Водеха го модераторите, семейство Юкер, облечени в красиви народни носии, търсещи обединение в едно творческата енергия на Българската диаспора в Хамбург.

Поздравления за годишнината от рождението на Клуба и Коледа бяха поднесени от Снежана Йовева, директор на Културния институт към МВнР на България с видеофилм, почетния консул на РБългария в Хамбург проф. д–р Герд Имайер, от ДАБЧ и много други.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации