6.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеБългарското училище “Св.св.Кирил и Методий” във Виена откри новата учебна година

Българското училище “Св.св.Кирил и Методий” във Виена откри новата учебна година

-- Реклама --

390 деца ще посещават заниманията в българското училище „Св.св.Кирил и Методий” през учебната 2021/2022 година. 56 от тях за първи път ще се запознаят с българските букви и ще се учат да четат и пишат на роден език.

С вълнуващо тържество първокласниците започнаха своята първа учебна година. На 12 септември те се събраха в двора на БКИ „Дом Витгенщайн”, за да се запознаят с другарчетата си и със своите учители – Красимира Шарф, Анета Геранлиева, Таня Александрова и Полина Стоянова. Малчуганите бяха специално поздравени от директорката на културния институт Румяна Конева. Приветствие от името на временно управляващ посолството на Р България в РАвстрия Албена Гетова поднесе Пламена Никова, която пожела на първокласниците „една успешна учебна година, изпълнена със здраве, радостен смях и удовлетворение“.

Специални гости на празника бяха Стоил Кордев, председал на Сдружението „Българо-австрийско училище за занимания в свободното време – Виена“ и членовете на Управителния съвет.

Директорката на БКИ“Дом Витгенайн“ поздрави учениците по повод откриването на новата учебна година

„С трепет в сърцата, който само един учител може да изпита в съкровения за всеки българин 15 септември, казваме щастливо „Добре дошли, скъпи ученици!“ – на най-малките ни възпитаници от групата на „Мечо Пух“, на нетърпеливите „Моливковци“, на порасналите първокласници и на общо 390 млади българи, дошли у дома си в Българското училище на 5-ия етаж, за да учат езика на дедите си”. С тези думи Ирина Владикова, директор на училището, се обърна към малчуганите. Тя подчерта, че вече 30 години Българското училище във Виена отстоява правото си на съществуване, въпреки многоезичието на света и въпреки изкушенията, които той предлага. Тя припомни, че  мечтите се сбъдват и целите се постигат, но с много вяра, труд и постоянство.

По традиция Ирина Владикова плисна напред вода от менчето, за да бъде пътят на всички учащи светъл и успешен. Първолаците минаха под венеца от цветя, издигнат от ученици от 12 клас в училището и почерпиха се с питка с мед. Накрая малки и големи се хванаха на хоро.

Въпреки неяснотите около протичането на новата учебна година, свързани с разпространенито на Ковид, от училището се надяват тя да е „здрава и по-различна от последната 2020, без нов локдаун, без уроци пред екрана и  да имаме възможност тази година присъствено да учим в училището на петия етаж”.

Противоепидемиологичните мерки може да намерите на сайта на училището.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации