-1.7 C
Виена
четвъртък, 30 ноември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Актуалните мерки срещу Ковид в сила от 15 септември

Австрия: Актуалните мерки срещу Ковид в сила от 15 септември

FFP2 отново са задължителни в хранителните магазини

-- Реклама --

Както Меланж Булгарен вече съобщи от 15 септември в Австрия влизат в сила някои нови правила, свързани с ограничаването на разпространението на коронавируса.

Наредба на австрийското здравно министерство, която бе обявена в понеделник, 13 септември, съдържа и някои мерки, които не бяха предварително обявени. Тя разписва регулацията само за първото ниво на риск, което вече е достигнато в страната (повече от 200 легла в интензивните отделения са заети).

Австрия: Новият план за ограничаване на Ковид предвижда повече мерки за неваксинираните

По-кратък срок за валидност на тестовете

От 15 септември антигенните тестове вече важат само за 24 часа, а PCR – за 48 часа вместо 72. Тестовете са необходими за посещаване на културни и спортни събития, заведения, фитнес центрове, където е валидно правилото за 3G (ваксиниран, преболедувал, тестван).

От днес това правило се прилага за всички събирания на повече от 25 човека (досега границата беше 100 човека).

Учениците продължават да бъдат тествани три пъти в седмицата.

Какви маски трябва да носим?

Носенето на FFP2 маски отново е актуално. Те са задължителни за всички (ваксинирани, преболедувани, неваксинирани) в обществения транспорт, супермаркетите, дрогериите, аптеките и места, в които досега бе задължително ползването на обикновени маски.

Големите вериги хранителни магазини като Hofer, Lidl и Spar ще раздават безплатни FFP2 маски на своите клиенти. В обектите на REWE (Penny, Billa, BIPA) маските ще струват по 0,59 евро.

В останалите магазини (напр. за дрехи, мебели и т.н) неваксинираните – задължително трябва да бъдат с FFP2 маски. Това правило се прилага за тази група хора и при посещения на музеи, изложби, библиотеки, архиви.

За концерти, театър и кино, където входът е съобразно 3G (ваксиниран, преболедувал, тестван) неваксинираните лица не са длъжни да носят FFP2 маски. Във Виена на такива места е задължително носенето на обикновени маски от всички.

Още през лятото Виена въведе по-строги мерки при посещението на търговски центрове и в столицата носенето на маски в тях е задължително за всички. От днес неваксинираните трябва да са с FFP2 маски, а ваксинирани и преболедували могат да бъдат и с обикновена маска.

Контролът за спазването на това правило ще се осъществява съвместно от полицията и служителите в търговските обекти. Очакват се засилени проверки.

В зависимост от развитието на ситуацията по региони отделните провинции могат да въведат и по-строги мерки.

Предварително обявеният план на правителството включва три степени на риск. При повишаване на броя на болните в интензивните отделения може да се стигне до въвеждане на допълнителни ограничения.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации