8.2 C
Виена
вторник, 19 октомври, 2021
spot_img
Още
  НачалоAвстрияОт 1 март 2022 г. паркирането в цяла Виена става платено

  От 1 март 2022 г. паркирането в цяла Виена става платено

  От 1 март 2022 г. австрийската столица въвежда такси за паркиране в цяла Виена.

  От 1 март 2022 г. зоните за паркиране ще обхванат всички квартали на града, а в бъдеще виенчани ще трябва да отделят 10 евро на месец за винетен стикер.

  Платеното паркиране ще е в сила в делнични дни от 9.00 до 22.00 часа и ще може да се използва максимум два часа.

  Около 200 000 души на ден идват на работа във Виена от съседните селища и много от тях паркират автомобилите си в сегашните части на града, където това е безплатно.


  Подробна информация за промените по отделните райони може да намерите ТУК


  Досегашен опит

  Опитът на Виена с платените зони показва, че въвеждането им означава повече места за паркиране, намаляване на автомобилния трафик и по-често използване на обществения транспорт, а това повишава качеството на живот в големия град.

  Само в западната част на Виена след въвеждането на платено паркиране дневният брой автомобили е намалял с 8000.

  Приходи

  Средствата от таксите ще се влеят директно в изграждането на инфраструктурата на обществения транспорт, включително новата линия на метрото U2 / U5 – най-големият проект в града в борбата срещу климатичните промени. Ще бъде разширена и междуградската мрежа за обществен транспорт, за да стане по-удобно средство за придвижване. Докато две трети от хората, живеещи извън Виена, идват на работа в града с кола, то едва една трета от виенчани използват автомобила си за целта, а 70 процента избират обществения транспорт, колоезденето или ходенето пеша. През последните десет години броят на домакинствата във Виена, които не притежават лек автомобил, се е увеличил с една четвърт и сега е 47 процента, тоест 430 000 домакинства. Делът на жителите в австрийската столица, които имат карта за градския транспорт, също нараства от 40 на 52 процента и днес във Виена има повече притежатели на годишни карти за цялата градска мрежа за 365 евро, отколкото са регистрираните автомобили.

  Причината е много проста и това е удобството на обществения транспорт. Виена въвежда платеното паркиране за първи път през 1959 г. в централния първи район, а през 1993 г. за този район са издадени първите винетни стикери.

  От 2019 г. мярката е в сила за 18 от общо 23 виенски района. От март 2022 г. с въвеждането на единна система за паркиране във всички райони ще важи плащането за краткосрочно паркиране, а така също и винетните стикери по местоживеене.

  По информация на EuroCom Бюро за международни връзки на Община Виена в София

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ
  -- Реклама --

  Последвайте ни

  Календар

  Абонамент за бюлетин

  Последни публикации