6.3 C
Виена
четвъртък, 22 февруари, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМузеят на град Виена ще разчита стари пощенски картички с помощта на...

Музеят на град Виена ще разчита стари пощенски картички с помощта на доброволци

-- Реклама --

Какво ни разказват старите пощенски картички с изгледи от Виена? Това се опитват да разберат служителите на Музея на Виена с новия си проект за разчитане на надписите. За целта се търсят доброволци.

снимка © PID/Christian Fuehrtner
снимка © PID/Christian Fuehrtner

В Музея на град Виена (Wien Museum) се съхраняват около 2000 топографски пощенски картички с лични съобщения. От тях 250 картички не са на немски, а на английски, чешки, хърватски, унгарски, словенски, словашки и холандски.  Колекцията обхваща периода от 1885 г. до близкото минало.

Ценна историческа информация

На някои картички е написано просто „Поздрави от Виена“. Често обаче посланията съдържат и ценна в исторически план информация и съобщават за повода за изпращане на картичката. Пишещите разказват за най-интересните и привлекателни за тях места в града. По този начин пред съвременния човек се разкриват вкусовете и различните видове комуникация в ежедневието на хората от миналия и поминалия век.

Музеят на град Виена (Wien Museum) иска да направи колекцията си от пощенски картички достъпна за широката общественост. В момента се обявява конкурс за доброволци, които ще разчитат написаното, ще напишат транскрипция и ще преведат текстовете, ако те са на чужд език.

снимка © PID/Christian Fuehrtner

В рамките на проекта ще се обърне специално внимание на адресите, съдържанието на съобщението и начина на изпращане.

Текстовете ще бъдат запазени в музейно досие, след което ще бъдат дигитализирани, така че да бъдат достъпни и онлайн за широката публика.

Проектът ще продължи една година, а изложбата на разчетените пощенски картички е планирана за 2023 година.

Как да се включим

Дълго време музейните работници и учените са обръщали внимание на съобщенията върху пощенските картички, почти единствено в случай, че те са част от кореспонденцията на известни личности. Сега този вид епистоларно творчество ще бъде разчетено и достъпно за всички желаещи, а учените ще могат да го включат в своите изследвания.

Всички пощенски картички са публикувани на страницата на музея crowdsourcing.wienmuseum.at. Тук те могат да бъдат сортирани по период от време, език и статус (обработени или все още не). Всичко, което е необходимо за достъп до проекта, е регистрация с имейл адрес в съответната форма ТУК.

По информация на EuroComm-PR

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации