4.1 C
Виена
неделя, 10 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияПроливни дъждове причиниха големи наводнения в Австрия

Проливни дъждове причиниха големи наводнения в Австрия

-- Реклама --
Акция на гражданска защита в Куфщайн, снимка АПА/Даниел Лийбъл
Акция на гражданска защита в Куфщайн, снимка АПА/Даниел Лийбъл

Наводнени улици, свлачища, евакуирани хора, но без жертви и ранени. Това е накратко обобщението на последиците от проливните дъждове, залели много региони на Австрия през отминалия уикенд. Очевидци разказват, че водата е заляла толкова бързо населените места, че в първите часове хората са били безпомощни да се противопоставят.

Наводнения и затворени пътища в Залцбург, Тирол и Долна Австрия

Пострадали са предимно малки села и градове, в които е трудно да се изградят предпазни съоръжения. Най-тежки са последиците по поречието на реки и потоци – Дунав, Ин, Залцбах, Ибс. В района на Кремс нивото на река Дунав е било повишено с близо осем метра.

Сред най-опустошените е градчето Халайн, известно като родното място на известната коледна песен „Тиха нощ, свята нощ”. Обилните дъждове доведоха до прекъсване и на ж.п транспорта в района на Залцбург.

За 24 часа в Куфщайн, Тирол, са се излели 125 л. дъжд на квадратен метър. За сравнение – при нормални обстаятелства за целия месец юли в региона пада около 174 литра дъжд на квадратен метър. Заради свачища и наводнения някои от регионалните пътища са затворени.

Спирането на валежите дават възможност на пожарните команди, войниците и доброволците да започнат разчистване. Само в Долна Австрия са ангажирани над 5 200 човека от 364 пожарни команди.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Все още е трудно да се прецени размерът на щетите, но има много наводнени сгради, а десетки семейства са евакуирани от засегнатите места. Очакванията на специалистите са, че ако валежите спрат, в следващите дни нивото на Дунав ще се нормализира.

Водни катастрофи се очакват и вбъдеще

Според експертите тежките метеорологични катастрофи, като тези в Германия и страните от Бенелюкс или тези в Австрия през уикенда, не могат да бъдат пряко свързани с изменението на климата. Но подобни екстремни метеорологични явления ще зачестяват за вбъдеще.

„Вече е научно доказано, че проливните дъждове се увеличават през последните години и тази тенденция ще продължи“, казва Микеле Салми, метеоролог в частната метеорологична служба Ubimet, цитиран от австрийското издание Kurier.

Aтмосферата може да абсорбира повече влага, когато е по-топла. А глобалното затопляне отдавна е факт. Разликата между фронта на силния дъжд и класическите летни гръмотевични бури, при които на места могат да паднат много големи количества дъжд, e, че тези валежи водят до рекордни количества вода на голяма територия – какъвто беше случаят в Австрия през уикенда. „Това е от голямо значение за нивото на водата в потоците и реките“, казва Салми. За разлика от единичното събитие, в този случай в региона се разпределя 100 до 1000 пъти повече дъждовна вода”.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации