16.1 C
Виена
събота, 23 септември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияОт 1 юли България въвежда нов режим за влизане в страната

От 1 юли България въвежда нов режим за влизане в страната

-- Реклама --

От 1 юли се въвежда нов режим за влизане в България. Това се налага заради общия европейски сертификат за ваксинация, който започва да се прилага от този месец.

„Държавите в ЕС ще бъдат разделени на няколко зони – червена, оранжева и зелена. Хората, които са в зелена зона, влизат с най-облекчения режим, от оранжева зона с малко по-строг режим, на част от тези хора ще се правят допълнителни тестове на случаен принцип. А тези, които са в червена зона, няма да бъдат допускани в страната“, каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Решение в коя зона ще попадат страните ще се взема на базата на броя на заболелите и процента на положителните тестове. Списъкът на страните ще се обновява веднъж седмично.

Критерии за определяне на зоната

В специална Заповед от 30 юни 2021 г. се определят критериите, по които дадена държава попада в определена цветова зона. Към зелената зона се причисляват всички страни, където 14-дневната заболяемост е по-ниска от 75 души на 100 хил. население и седмичната положителност на проведените лабораторни изследвания е по-висока или равна на 4%. Ако към момента на оценка 14-дневната заболяемост е между 75 и 200 на 100 хил. души и седмичната положителност на проведените лабораторни изследвания е по-ниска от 4%, държавата също попада в зелената зона.

За момента Австрия и България попадат в зелената зона.

В оранжевата зона попадат държавите с между 75 и 200 на 100 хил. души за 14-дневен период и седмичната положителност на проведените лабораторни изследвания е по-висока или равна на 4%. В тази зона ше влизат страните с между 200 и 500 заболели на 100 хил. души население.

Ако към момента на оценка 14-дневната заболяемост е по-висока или равна на 500 на 100 хил. души или липсва достатъчно информация за държавата, то тогава тя ще попадне в червената зона. Ако в съответната държава се разпространява някой от вариантите на коронавируса, „будещ безпокойство“, вземайки под внимание обемите на секвениране и равнището им на предаване, то тя също ще бъде включена в тази зона.

Как ще се влиза в страните от различните зони

Всички пристигащи от страна от зелената зона ще се допускат при представяне на валиден цифров сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване, или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия сертификат. Ако не представят някой от тези документи, влизащите в страната ще бъдат поставени под 10-дневна карантина.

На практика пристигащите от Австрия могат да влязат свободно в България след представяне на някой от трите документа, удостоверяващи, че лицето е имунизирано, излекувано или тествано. 

Пристигащите от страна от оранжевата зона ще влизат по същия начин в България, както и при тези от зелената зона. Тук обаче има едно уточнение – при не по-малко от 5% от влизащите от държави от оранжеви зони ще се прави бърз антигенен тест.

С известни изключения пристигащите от страни от червената зона няма да бъдат допускани на територията на България.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации