15.1 C
Виена
събота, 18 септември, 2021
spot_img
Още
  НачалоAвстрияГрайн - скритата дунавска перла на Горна Австрия

  Грайн – скритата дунавска перла на Горна Австрия

  350 километра от хубавия син Дунав преминават през територията на Австрия. От германския град Пасау до Виена реката бележи бреговете на красиви градчета, вие се през долината Вахау и записва историята на крепости, замъци и манастири.

  Дали ще изберете да се доверите на капитана на някой туристически кораб, ще завъртите педалите по многобройните веломаршрути или ще изберете придвижването с автомобил, опознаването на крайдунавските забележителности води до неочаквано интересни срещи и откриването на безброй красиви гледки.

  Грайн на Дунава е от онези очарователни малки градчета, които умело пазят романтично-носталгичното настроение на миналото, докато уверено овладяват и прилагат нови технологии. Скромно по размер и с около 2905 жители то е сред най-малките в провинция Горна Австрия.

  Грейнбург – замъкът на семейство Сакс-Кобург и Гота

  Затова пък тук се издига един от най-старите обитаеми замъци в Австрия – Greinburg. Построен в периода 1488-1493, от 1823 г. той е притежание на семейство Сакс-Кобург и Гота.

  Въпреки че част от замъка все още се обитава от членове на фамилията, по-важните зали са отворени за посещение. На първия етаж е разположен музей на корабоплаването в Горна Австрия, в който могат да се видят стари модели на лодки, салове и весла.

  Историята на замъка и на известата фамилия, от която произлиза и принц Алберт, съпруг на английската кралица Виктория, може да се проследи от множеството портрети, украсяващи елегантната Рицарска зала.

  Мозайката на Salla Terrena датира от 1625 г. и е един от най-ранните образци на този стил на декорация на помещенията в Австрия. Той идва от Италия, където е на мода в италианските дворцови среди от XVI в. като отражение на лукс и изисканост.

  Salla Terrena, снимка Меланж Булгарен

  Ако елегатните зали ви се струват подходящ декор за сватба или друго тържество, може да наемете части от замъка – цените са официално обявени.

  В родословното дърво на фамилия Сакс Кобург и Гота са и имената на Фердинанд, цар Борис III и Симеон. снимка Меланж Булгарен

  Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

  Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

  Градският театър

  В центъра на Грайн се намира най-старият запазен граждански театър в немскоговорящия свят, който е част от Европейския маршрут на историческите театри, обединяващ 120 театъра в 28 държави. Той е създаден през 1791 г. от ентусиазирани актьори-любители и до днес на сцената му се играят постановки и гостуват актьори от цял свят.

  Разходка из града

  Тесните калдъръмени улички, тръгващи от централния площад, напомнят за средните векове, когато Грайн е бил известен като „златното градче”, а поетите са го възпявали като „перлата на Щруденгау”.

  Разходка по крайдунавската променада, изкачване и посещение на замъка, похапване в някое от уютните ресторантчета са достатъчни да запълнят времето ви за еднодневно посещение. Ако планиските склонове ви примават, винаги може да поемете по някой от горските маршрути – Stillensteinklamm, Gobelwarte, Donausteig. В градчето има хотели и частни къщи, в които да отседнете в случай, че решите да отделите няколко дни за опознаване културните и природни забележителности на региона.

  _________________

  Още по темата:

  Stadtwanderweg 1: Разходка за ценителите на виното

  Австрия и нейните осем острова

  Лято в Тирол

  Вашият незабравим уикенд – в единадесет стъпки и половина

  Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

  Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Последвайте ни

  Календар

  Абонамент за бюлетин

  Последни публикации