3.6 C
Виена
понеделник, 6 декември, 2021
spot_img
Още
  НачалоAвстрияГрайн - скритата дунавска перла на Горна Австрия

  Грайн – скритата дунавска перла на Горна Австрия

  -- Реклама --

  350 километра от хубавия син Дунав преминават през територията на Австрия. От германския град Пасау до Виена реката бележи бреговете на красиви градчета, вие се през долината Вахау и записва историята на крепости, замъци и манастири.

  Дали ще изберете да се доверите на капитана на някой туристически кораб, ще завъртите педалите по многобройните веломаршрути или ще изберете придвижването с автомобил, опознаването на крайдунавските забележителности води до неочаквано интересни срещи и откриването на безброй красиви гледки.

  Грайн на Дунава е от онези очарователни малки градчета, които умело пазят романтично-носталгичното настроение на миналото, докато уверено овладяват и прилагат нови технологии. Скромно по размер и с около 2905 жители то е сред най-малките в провинция Горна Австрия.

  Грейнбург – замъкът на семейство Сакс-Кобург и Гота

  Затова пък тук се издига един от най-старите обитаеми замъци в Австрия – Greinburg. Построен в периода 1488-1493, от 1823 г. той е притежание на семейство Сакс-Кобург и Гота.

  Въпреки че част от замъка все още се обитава от членове на фамилията, по-важните зали са отворени за посещение. На първия етаж е разположен музей на корабоплаването в Горна Австрия, в който могат да се видят стари модели на лодки, салове и весла.

  Историята на замъка и на известата фамилия, от която произлиза и принц Алберт, съпруг на английската кралица Виктория, може да се проследи от множеството портрети, украсяващи елегантната Рицарска зала.

  Мозайката на Salla Terrena датира от 1625 г. и е един от най-ранните образци на този стил на декорация на помещенията в Австрия. Той идва от Италия, където е на мода в италианските дворцови среди от XVI в. като отражение на лукс и изисканост.

  Salla Terrena, снимка Меланж Булгарен

  Ако елегатните зали ви се струват подходящ декор за сватба или друго тържество, може да наемете части от замъка – цените са официално обявени.

  В родословното дърво на фамилия Сакс Кобург и Гота са и имената на Фердинанд, цар Борис III и Симеон. снимка Меланж Булгарен

  Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

  Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

  Градският театър

  В центъра на Грайн се намира най-старият запазен граждански театър в немскоговорящия свят, който е част от Европейския маршрут на историческите театри, обединяващ 120 театъра в 28 държави. Той е създаден през 1791 г. от ентусиазирани актьори-любители и до днес на сцената му се играят постановки и гостуват актьори от цял свят.

  Разходка из града

  Тесните калдъръмени улички, тръгващи от централния площад, напомнят за средните векове, когато Грайн е бил известен като „златното градче”, а поетите са го възпявали като „перлата на Щруденгау”.

  Разходка по крайдунавската променада, изкачване и посещение на замъка, похапване в някое от уютните ресторантчета са достатъчни да запълнят времето ви за еднодневно посещение. Ако планиските склонове ви примават, винаги може да поемете по някой от горските маршрути – Stillensteinklamm, Gobelwarte, Donausteig. В градчето има хотели и частни къщи, в които да отседнете в случай, че решите да отделите няколко дни за опознаване културните и природни забележителности на региона.

  _________________

  Още по темата:

  Stadtwanderweg 1: Разходка за ценителите на виното

  Австрия и нейните осем острова

  Лято в Тирол

  Вашият незабравим уикенд – в единадесет стъпки и половина

  Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

  Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации