16.5 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЧетворно хоро за цигулка, саксофон и ударни инструменти

Четворно хоро за цигулка, саксофон и ударни инструменти

-- Реклама --

Един българин, роден в Австрия, и двама австрийци правят музикални интерпретации на българския фолклор

Текст Елица Ценова

На 11 години той се превъплъщава в ролята на малкия Паганини във филма „Цигулар на дявола” и застава редом до звезда като Дейвид Гарет. На 18 години печели Международния конкурс за млади цигулари в Клостер Шьонтал, Германия и грабва специалната награда за най-добра интерпретация на творба от Й.С.Бах. На 19 години прави концертен дебют в Стъклената зала на Музикферайн заедно с австрийската пианистка София Друмъл. Като победител на Международния конкурс за цигулари Albert Lysy 2020 г. той свири на цигулката на Жан Баптист Вуйон от 1829, предоставена му от Асоциацията Recontre Musicale Camerata Lysy.

Впечатляващата биография на 20-годишния студент във Виенския университет по музика и сценично изкуство (MDW) сякаш вече е предначертала пътя му в света на класическата музика. Но освен много талант, Максим притежава и вродено любопитство към света и не малка доза приключенски дух.

трио SMS
снимка ©Martin Steiger

Северин – Максим – Северин или трио SMS

Колкото и необятен и интересен да е светът на Бах и Прокофиев, Максим иска да експериментира и търси нови хоризонти. През 2017 г. заедно със Северин Хехвартнер (21) и Северин Нойбауер (22) създават трио SMS.

Тримата приятели се срещат по време на репетициите за турне в САЩ на Young Masters Ensemble Wien и бързо откриват, че трептят на една честота. Те имат не само сходни музикални интереси, но и инструментите им се допълват по необичайно хармоничен начин – Северин Хехвартнер владее виртуозно ударните инструменти, а Северин Нойбауер е майстор на саксофона. Докато се гмуркат в дълбините на джаза, като на шега откриват магията на българския фолклор.

„Със Северин Нойбауер бяхме поканени да участваме на фестивала в Брегенц и ни помолиха да посвирим world music. Тогава ми хрумна, че българският фолклор се отличава с голямо разнообразие, тъй като имаме ритмични танци като ръченица и копаница, но и меланхолични песни. Опитахме да импровизираме и се получи нещо много интересно, което определено се хареса на публиката”, припомня си Максим. С времето момчетата се убеждават, че нашенската музика се подава лесно за аранжимент за техните инструменти, защото гъдулката лесно се превръща в цигулка, тъпанът в барабан, а кавалът в саксофон. Двамата австрийци са силно запалени и с удоволствие свирят четворно хоро и ръченица. Към репертоара им се прибавят и песни като „Алени звезди” и „Катерино моме”.

трио SMS
снимка ©Martin Steiger

И още едно българско рамо

За да усъвършенстват аранжиментите и интерпретациите си тримата младежи се срещат с братя Владигерови. Александър аранжира неговата „ръченица” точно за техните инструменти, а джазовото интро на това парче е дело на Константин.


Александър и Константин Владигерови: Горди сме, че произведение на Панчо Владигеров отново ще звучи в Музикферайн!


В началото на април тримата приятели правят концерт, който се предава пряко чрез техния YouTube канал. Виртуозното владеене на инструментите, прецизните интерпретации и креативният дух не остават незабелязани от публиката и трио SMS получава много ласкави и окуражителни отзиви. Това им дава увереност, че първият им компакт диск бързо ще намери своята публика.

За издаването му музикантите сами организират краудфандинг кампания и събират нужните средства. Тъй като в основата на музиката са балканските ритми и най-вече българският фолклор, дискът е озаглавен Take it East.

„Ние разчитаме на вдъхновението. Не мисля, че е важно да се квалифицира точно какъв тип музика свирим, а дали тя е качествена или не. И най-вече дали има душа”, казва Максим Цеков. Музиката блика от тях непринудено и искрено. Докато за публиката остава впечатлението, че на сцената тримата се забавляват, зад кулисите те признават, че става дума за сериозни репетиции. „Работим с такава концентрация сякаш учим класическа литература”.

Хоровод

И тримата са много заети и трудно намират време за общи репетиции, тъй като  Северин Хехвартнер и Северин Нойбауер учат в музикалния университет в Грац. Но когато се съберат, химията помежду им ражда чудесни нови ритми. Е, понякога се случва да не могат да влязат в ритъм  и тогава на помощ идват танците. „Веднъж предложих на приятелите ми да спрем да се ядосваме, че нещата не се получават, и да поиграем хоро. Не се справихме много добре със стъпките, но пък доброто настроение бързо се върна и въображението ни заработи на бързи обороти”, със смях разказва Максим.

С поглед напред

На 25 май трио SMS ще пристигне в България, за да участва в програмата на фестивала „Софийски музикални дни”. И тримата са много развълнувани, но за Северин Хехвартнер и Северин Нойбауер емоцията е още по-специална, защото това ще бъде първото им гостуване в България. И двамата са любопитни да разгледат столицата, да се срещнат с българската публика, да посетят Рилския манастир и други интересни места, за които им е разказвал Максим. Предстоим им и среща с преподаватели по фолклор, от които да научат нови детайли за българската народна музика.

Макар че изявите им в областта на класическата музика и заниманията в университета поглъщат голяма част от времето им, Максим и двамата Севериновци са твърдо решени да развиват музикалния си проект и да продължат да експериментират с балканските ритми.

А защо не и един дeн да спечелят Grammy в категория World Music?

_______________________

Компакт дискът Take it East на трио SMS може да закупите от тук: www.sheephillrecords.com

В него са включени импровизации на песните „Алени звезди”, „Катерино моме”, на ръченица и други мотиви от българския фолклор.

Може да следите музикалните изяви на Максим Цеков, Северин Хехвартнер и Северин Нойбауер на техния музикален канал в YouTube 

Instagram trio_sms 

Максим Цеков, цигулка
Максим Цеков, снимка ©Martin Steiger

Максим Цеков е роден през 2000 година в Корнойбург, Австрия. Започва да свири на цигулка на 5 годишна възраст във Виена и първата му учителка е Дина Шнайдерман. От 7 годишна възраст посещава музикалната школа на Вероника Готфрид (Veronika Gottfried) като същевременно е и ученик на проф. Иван Димитров (дългогодишен концертмайстор на Виенския симфоничен оркестър).
През 2015 г. е приет за извънреден студент по цигулка във Виенския университет по музика и сценично изкуство в класа на известната холандска цигуларка проф. Лийке те Винкел.

Важни музикални импулси получава от Таня Беккер-Бендер, Герхард Шулц, Федерико Касик и Бенямин Шмид.

Максим Цеков е многократен лауреат на държавния австрийски конкурс „Прима ла Музика” както и на реномирания конкурс за млади австрийски цигулари „Музика Ювентутис”, където през октомври 2017 г. свири в Шуберт залата (Schubertsaal) на Виенската Концертхаус (Wiener Konzerthaus). Части от концерта на лауреатите на конкурса са излъчени в предаването „Intrada“ по австрийското национално радио.

Към концертните му изяви се числят и турнета в Австрия, Германия, САЩ (2016), Гърция (2017) и Тайланд (2018).

Максим Цеков ще бъде и един от солистите на концертите на филхармония „Пионер“, която ще гостува във Виена през ноември 2021 г.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации