8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОбщина Виена спечели дело срещу платформата Airbnb

Община Виена спечели дело срещу платформата Airbnb

-- Реклама --

Община Виена спечели делото срещу платформата Airbnb за отдаване под наем на апартаменти, които са общинска собственост.

Търговският съд във Виена постанови на първа инстанция, че  апартаменти, собственост на Общината, не могат да се рекламират на платформата Airbnb, за да бъдат отдавани под наем. Това съобщи Бюро за международни връзки на Община Виена.

Проблемът

В миналото Виена е представила списък на всички апартаменти, които са нейна собственост, и нееднократно е молила интернет платформата да спре отдаването им под наем, като блокира реклами с техните адреси. По този начин ще бъде предотвратен незаконният наем на апартаменти. Тъй като това не е било направено, Общината беше принудена да подаде иск в съда.

Airbnb е предложила да блокира спорните реклами, но само ако службата, която управлява общинските жилища, ги намери и препрати до онлайн платформата. Това на практика не е осъществимо, се посочва в съобщението на заместник-кметът по жилищното строителство Катрин Гал. Ако общинските власти трябва да проверяват всяка реклама поотделно, това не е ефективно и в много случаи е невъзможно, заяви Гал. Общинската служба Vienna Housing управлява 220 000 общински жилища и ги дава под наем на граждани при изгодни условия.


Как се получава общинско жилище във Виена?


Съдебно решение

В решението на съда се посочва, че Airbnb трябва да спре да рекламира оферти за отдаване под наем на общински апартаменти във Виена, чиито адреси са ѝ известни, особено чрез мобилни приложения или уебсайтове и особено в рамките на домейна airbnb.at или airbnb.com. Решението все още не е окончателно и Airbnb обяви, че ще разгледа решението на съда и ще излезе с изявление по въпроса.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Виена настоява пред ЕС за регулация на Airbnb и Booking.com

В края на 2019 г. Община Виена започна нова общоевропейска офанзива за изработване на ясни правила за онлайн платформи, подобни на Airbnb. По инициатива на Виена на 22 октомври в Икономическия комитет на Комитета на регионите (КР) бе внесен списък с искания за регулация на платформите за краткосрочно отдаване под наем на имоти. Документът бе приет понеделник, 17 май 2021 2/2 единодушно и проправя път за промени. Промените трябва да задължат платформите да предоставят информация на местните власти относно данните за отдаване под наем. Предоставянето на тези данни би повишило и ефективността на самите платформи, които ще носят отговорност за нарушения, например ако предлагат под наем социални жилища.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации