1.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВъпреки коронакризата Виена продължава да привлича чуждестранни инвеститори

Въпреки коронакризата Виена продължава да привлича чуждестранни инвеститори

-- Реклама --

218 чуждестранни фирми са инвестирали 263 млн. евро и са създали 1 718 нови работни места във Виена през 2020 г. Това отчита Austrian Business Agency като резултат от работата си за миналата година.

Източник Austrian Business Agency

2020 година бе изключително трудна и предизивикателна за бизнеса. Пандемията с Ковид 19 сви бизнес пътуванията и контактите, ограничи възможностите за развитие на бизнес и изправи редица фирми пред фалит. Въпреки тези не леки условия Община Виена може да се похвали с окуражителни резултати. Съвместно с Austrian Business Agency тя е успяла да привлече нови чуждестранни фирми и да постигне третият най-добър резултат от 2012 година насам.

Виена продължава да се утвърждава като бизнес локация

„Фактът, че чуждестранните инвеститори продължават да избират Виена дори по време на тази пандемия показва, че те вярват в нейните възможности и оценяват локацията ѝ”, казва кметът на австрийската столица Михаел Лудвиг на специална пресконференция.

По думите на Петер Ханке от Община Виена „218 чуждестранни фирми са инвестирали 263 млн. евро и са създали 1 718 нови работни места във Виена през 2020 г. Това е голям успех за Виена като бизнес локация”.

Голяма част от новите инвестиции за 2020 година са били планирани още преди пандемията. На практика Austrian Business Agency успя да капитализира работата си през предходните години и да доведе до успешен край вече започнати преговори.


Предизвикателството да развиваш бизнес в Австрия

Български инвестиции в Австрия


Перспективите за следващите години не са особено оптимистични. Последиците от Ковид кризата засягат икономическото развитие по-дълготрайно и дълбоко отколкото се оценяваше в началото на пандемията.

„Реалистично погледнато, ще трябва да смалим очакванията си за следващата година, тъй като средата за успешен международен бизнес стана изключително трудна”, коментира Петер Ханке.

Германците са водещ инвеститор

Първото място сред чуждестранните инвеститори във Виена за 2020 е за Германия. 44 нови проекта от съседната държава са разпознали австрийската столица като добро място за бизнес. За първи път Великобритания излиза на второ място в тази класация с 16 компании потърсили място в центъра на Европа. Този резултат несъмнено е свързан с Брекзит и новите отношения между страната и Европейския съюз. Следва Италия с 14 проекта, Швейцария, Словакия и Русия. Първата неевропейска държава – САЩ – е едва на 11 място, но този факт има своето обяснение със затруднените пътувания по време на коронакризата.


Маг.Павлина Рашкова – специалист по кредитиране на недвижими имоти

Виктор Тончев – независим финансов и застрахователен консултант


От бургери до нанотехнологии

Във Виена пристигат бизнеси от различни сектори на икономиката. Американската верига за бургери “Five Guys” започва офанзивата си в Централна и Източна Европа именно от австрийската столица. Унгарският start up Lookinmed Services е специализиран в производството на видеа за дигитално обучение по медицина. Основните мотиви на основателя на компанията Адраш Рети да избере Виена са свързани с отличната среда за изследвания и развитие на нови технологии. Тук той може да работи независимо от политически групи, университети и финансови институции.

След кризата

Община Виена вече гледа напред и разработва специфична стратегия за увеличаване на търсенето на Виена като бизнес дестинация и привличане на професионалисти и учени.

 

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации