6.8 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияОтговори от „Демократична България”

Отговори от „Демократична България”

-- Реклама --

Каква роля отрежда на държавата визията ви за управление по отношение на българите в чужбина? Чрез какви конкретни механизми, инициативи, институции (извън дипломатическите и търговски представителства) може държавата да поддържа и активира българската диаспора?

От самото си създаване до ден днешен в „Демократична България“ работим усилено за разширяването на държавните политики, свързани с българската диаспора. Това е лесно проследимо както в позициите и дейностите на обединението, така и в лично качество на много наши членове, които от години работят по темата и са пряко ангажирани с въвличането на българите зад граница в процесите в страната. Тези политики не трябва да се ограничават до посланията за „връщането“ на сънародниците ни в Родината, а да заложат на непрекъснат и партньорски диалог с тях. Българските граждани, където и да се намират, са най-ценният ресурс на страната.

Има много начини, за да се поддържа истински и да се активира българската диаспора. Сред тях са осигуряването на достъп до модерни дигитални административни услуги, легитимно избрани представители на диаспората, които да защитават интересите на общността на всички нива (законодателно, изпълнително и т.н.), създаване на единна и интерактивна информационна платформа и не на последно място, съхраняването и стимулирането на връзката им с България чрез насърчаване на усилията им да допринасят за развитието на родните си места и страната в цялост. И за да не са това само „голи думи“, наше конкретно предложение е създаване на Национален съвет на българите по света (по примера на други страни с големи диаспори като Франция, Испания или Италия) на квотен принцип и чрез избори, които да се провеждат едновременно с президентските, по пропорционална избирателна система. Като участниците в Националния съвет, представители на диаспорите ще бъдат с консултативни функции и ще работят безвъзмездно. Предлагаме и ключови български институции да имат свои представители в Националния съвет, които да участват заедно с представителите на диаспорите в организирани, редовни, дистанционни заседания, с дългосрочна програма и постоянен дневен ред.

Каква е позицията на партията ви относно:

създаване на избирателен район “Чужбина”;

въвеждане на възможност за дистанционно електронно или пощенско гласуване;

съществуващите в момента правила за отваряне на избирателни секции в чужбина?

Нашата предизборна програма ясно заявява ангажимента ни именно за създаването на избирателен район „Чужбина“. Друг важен приоритет за нас е въвеждане на дистанционно гласуване по пощата и на електронно гасуване. Още през 2018 г. предложихме такива два законопроекта. В началото на 2021 г. отново предложихме на Народното събрание актуализиран законопроект за гласуване по пощата, но нито един депутат не го припозна.

Освен това, ние не сме съгласни с настоящата нормативна уредба и предлагаме да се възстанови режимът на автоматично разкриване на изборни секции извън страната, който функционираше успешно през 2014 и 2015 година. Настояваме да отпадане на ограничението от 35 секции в страна извън ЕС. На 13 март, след като ЦИК определи местата за гласуване в чужбина, съпредседателят на Демократична България Христо Иванов призова Народното събрание да се свика извънредно, за да приеме поправки в Изборния кодекс за отпадане на тавана от 35 секции. По наши изчисления само във Великобритания няма да бъдат разкрити поне 50 секции, за колкото има подадени заявления за гласуване. В следващия парламент ние ще отстояваме отпадането на сегашните условия за гласуване зад граница.

Каква е позицията ви в спора редно ли е хората, избрали да живеят далеч от Родината, да имат същите права в решаването на бъдещето ѝ както тези, които пребивават в България постоянно?

Тук за нас няма спор и не би трябвало да има. Ключов приоритет на Демократична България е пълноценното участие на българските граждани по света в политическия, икономическия и обществен живот на страната. Ще видите в програмата ни, че ние предлагаме създаване на единна и интерактивна информационна платформа, която интегрира дигиталните услуги на всички институции в едно и ги предоставя в рамките на единен портал на българските граждани по света. Поддържаме и идеята, че пасивно избирателно право на всички български граждани.

Ние винаги сме заявявали, че България не се простира във физическите си граници, а е там, където има и един неин гражданин, който иска да участва активно в живота на Родината си.

Затова и водим и активна кампания, насочена към българите в чужбина. Нашият призив към всички хора е, ако по една или друга причина няма да могат да гласуват на парламентарните избори на 4 април, да се обадят у дома в България, да поговорят с близките си и да ги убедят колко е важно те да отидат до урните и да гласуват. Ето видео от кампанията ни:

С пълната част от програмата ни, посветена на българите зад граница „Голямата България: мобилната българска нация“, може да се запознаете ТУК.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации