2.1 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоБългарияОтговори на ПП "Републиканци за България"

Отговори на ПП „Републиканци за България“

-- Реклама --

Каква роля отрежда на държавата визията ви за управление по на българите в чужбина?

Българската държава е длъжник на българските граждани, живеещи зад граница. Към момента има спорадични действия от страна на държавата към т.нар. исторически общности (бесарабски българи, таврийски българи и т.н.) и липсва всякаква политика към новите емигрантски общности, установили се в Западна Европа, САЩ и Канада след политическите промени от 1989 г. Ние в ПП „Републиканци за България“ считаме, че българите зад граница, които са почти 2 млн. души, са важен демографски и политически потенциал.

Чрез какви конкретни механизми, инициативи, институции (извън дипломатическите и търговските представителства) може държавата да поддържа и активира българската диаспора?

Важна част от политическата програма на ПП „Републиканци за България“ е сектор „Политики към българите в чужбина“. Основната парадигма, залегнала в тази секторна политика, е воденето на отговорна и проактивна политика към българите в чужбина. Това би било възможно чрез създаване на Министерство на българите в чужбина, което да събере на едно място всички държавни институции и ресурси. Подобно министерство би било изразител на политическата воля на държавата да работи с българската диаспора зад граница. Допълнително, създаването на Министерство на българите в чужбина, би дало възможност за законодателна инициатива, чрез която да бъдат проведени ключовите в сектора реформи.

Каква е позицията на партията ви относно:
– създаването на МИР „Чужбина“;
– въвеждане на възможност за дистанционно електронно или пощенско
гласуване;
– съществуващите в момента правила за отваряне на избирателни секции в
чужбина;

ПП „Републиканци за България“ твърдо подкрепят създаването на МИР „Чужбина“ и дистанционно електронно или пощенско гласуване. Тези
промени биха допринесли за по-добро и по-пълно политическо представителство на нашите сънародници зад граница. Нещо повече, след влизането ни в 45-то Народно събрание, ще инициираме Конституционна промяна на сега съществуващия чл. 65, забраняващ кандидатирането на българи с двойно гражданство за народни представители. Считаме тази конституционна норма за дълбоко нередна и ще работим за промяна в тази насока. По отношение на сега действащите правила за откриване на секции в чужбина, намираме ограничението до 35 секции за страните извън ЕС за дискриминационно и неправилно. Това ограничение трябва да отпадне.

Каква е позицията ви в спора редно ли е хората, избрали да живеят далеч от Родината, да имат същите права в решаването на бъдещето й както тези, които пребивават в България постоянно?

Считаме, че изкуствено създадената дискусия „българи в България срещу българи в чужбина“ е контрапродуктивна и вредна. Всеки българин,
независимо къде живее, е част от българската нация и има право да участва в решенията, определящи съдбата на нацията. Само работейки заедно и единно, може да изведем България до полагащото й се място – силен член на Европейския съюз, лидер на Балканите. Ние сме за върховенство на закона в България и утвърждаването на нашата Родина като държава с правила!

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации