23.1 C
Виена
сряда, 29 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоБългарияОтговори на ПП "Републиканци за България"

  Отговори на ПП „Републиканци за България“

  -- Реклама --

  Каква роля отрежда на държавата визията ви за управление по на българите в чужбина?

  Българската държава е длъжник на българските граждани, живеещи зад граница. Към момента има спорадични действия от страна на държавата към т.нар. исторически общности (бесарабски българи, таврийски българи и т.н.) и липсва всякаква политика към новите емигрантски общности, установили се в Западна Европа, САЩ и Канада след политическите промени от 1989 г. Ние в ПП „Републиканци за България“ считаме, че българите зад граница, които са почти 2 млн. души, са важен демографски и политически потенциал.

  Чрез какви конкретни механизми, инициативи, институции (извън дипломатическите и търговските представителства) може държавата да поддържа и активира българската диаспора?

  Важна част от политическата програма на ПП „Републиканци за България“ е сектор „Политики към българите в чужбина“. Основната парадигма, залегнала в тази секторна политика, е воденето на отговорна и проактивна политика към българите в чужбина. Това би било възможно чрез създаване на Министерство на българите в чужбина, което да събере на едно място всички държавни институции и ресурси. Подобно министерство би било изразител на политическата воля на държавата да работи с българската диаспора зад граница. Допълнително, създаването на Министерство на българите в чужбина, би дало възможност за законодателна инициатива, чрез която да бъдат проведени ключовите в сектора реформи.

  Каква е позицията на партията ви относно:
  – създаването на МИР „Чужбина“;
  – въвеждане на възможност за дистанционно електронно или пощенско
  гласуване;
  – съществуващите в момента правила за отваряне на избирателни секции в
  чужбина;

  ПП „Републиканци за България“ твърдо подкрепят създаването на МИР „Чужбина“ и дистанционно електронно или пощенско гласуване. Тези
  промени биха допринесли за по-добро и по-пълно политическо представителство на нашите сънародници зад граница. Нещо повече, след влизането ни в 45-то Народно събрание, ще инициираме Конституционна промяна на сега съществуващия чл. 65, забраняващ кандидатирането на българи с двойно гражданство за народни представители. Считаме тази конституционна норма за дълбоко нередна и ще работим за промяна в тази насока. По отношение на сега действащите правила за откриване на секции в чужбина, намираме ограничението до 35 секции за страните извън ЕС за дискриминационно и неправилно. Това ограничение трябва да отпадне.

  Каква е позицията ви в спора редно ли е хората, избрали да живеят далеч от Родината, да имат същите права в решаването на бъдещето й както тези, които пребивават в България постоянно?

  Считаме, че изкуствено създадената дискусия „българи в България срещу българи в чужбина“ е контрапродуктивна и вредна. Всеки българин,
  независимо къде живее, е част от българската нация и има право да участва в решенията, определящи съдбата на нацията. Само работейки заедно и единно, може да изведем България до полагащото й се място – силен член на Европейския съюз, лидер на Балканите. Ние сме за върховенство на закона в България и утвърждаването на нашата Родина като държава с правила!

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации