6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия продължава да ваксинира с Астра Зенека

Австрия продължава да ваксинира с Астра Зенека

-- Реклама --

Австрия очаква нови данни от ЕМА (Европейската агенция по лекарствата) и тогава отново ще преразгледа решението си

ваксина срещу Ковид 19

Австрия ще продължи да използва ваксината на Астра Зенека. Това стана ясно късно снощи след заседание на националния експертен съвет, отговарящ за имунизациите. В заключението ясно е посочено, че все още липсват достатъчно данни, за да се вземе категорично решение за спиране на ваксината, съобщава АПА.

Експертният съвет се събра извънредно след като вчера само в рамките на няколко часа Германия, Франция, Испания и Италия обявиха, че временно спират ваксинацията с препарата на Астра Зенека. Целта на заседанието бе да реши дали Австрия ще последва примера на тези държави. Експертите стигнаха до заключението, че отделните случаи, за които се съобщава от различни европейски страни, са непълни и не могат да бъдат сравнявани. Във вторник се очаква нова информация от Европейската агенция по лекарствата и тогава експертният съвет отново ще дебатира.

Полезни адреси на български лекари, зъболекари, фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Към момента (понеделник вечер) здравните власти не намират причина за спиране на препарата на Астра Зенека. За това си заключение те изхождат от данните, събрани за Австрия. ЕМА събира и обработва  информация от всички европейски дърави, затова е важно да се изчака становището на институцията. Такова се очаква в четвъртък.

Аншобер „за“ общо европейско решение

Здравният министър Рудолф Аншобер настоява за възможно най-бързо и ясно становище на европейската институция, която да даде общоевропейски подход. „Ваксината на Астра Зенека е одобрена за използване в целия ЕС от Европейската агенция по лекарствата. Тя събира данни за странични ефекти от всяка отделна страна и тя е тази, която трябва да даде ясно решение и предписания за по-нататъшно ползване на препарата”. Според Аншобер след като всички държави са се съгласили на общ европейски подход за имунизациите, трябва да имат такъв и при отказа от определена ваксина. „Единични национални спирания не са ефективни и разрушават доверието”. Той настоява за представяне на задълбочени и проверени данни и факти, възоснова на които се взимат национални решения за спиране на определен препарат.

Според австрийските здравни власти към момента няма доказана причинна връзка между дискутираните случаи на тромбоза и ваксината на Астра Зенека.

Извънредно заседание на Европейската агенция по лекарствата

Европейската агенция по лекарствата вече обяви, че на извънредно заседание в четвъртък ще разгледа наличната информация за страничните ефекти от ваксината на Астра Зенека. Комитетът по сигурност продължава да изследва случаите на тромбоза, за които се съобщава, че се появяват след поставяне на инжекцията. За момента тези изследвания не повлияват на заключението, че предимствата на ваксината при защитата от тежко протичане на Ковид и евентуална смърт са много повече от евентуалните рискови странични въздействия.

Всички 17 европейски държави, които спряха използванети на Астра Зенека твърдят, че става дума за временна предпазна мярка докато се изяснят обстоятелствата около оповестените случаи на тромбоза.

А другите ваксини?

В последните седмици изобилстват новините, свързани с ваксината на Астра Зенека, но почти няма данни за страничните ефекти на другите две ваксини на европейския пазар – тези на BionTech/Pfizer и Moderna. Междувременно сред играчите вече се нареди и векторната ваксина на Janssen.

За мнозина наблюдатели почти едновременното решение на големи държави като Германия, Франция и Испания има по-скоро политически отколкото здравни аргументи.

Наблюденията във Великобритания, където 10,7 млн. души вече са ваксинирани с Biontech/Pfizer и 9,7 млн. с Astra Zeneca, не показват съществена разлика в случаите на тромбоза, проявила се след поставяне на ваксина. Те са съответно 15 (Biontech/Pfizer) и 13 (Astra Zeneca) на брой. Те съответстват на броя на сходни случаи за толкова голяма група неимунизирани хора.

Сравнение на страничните реакции (поява на тромбоза) на ваксините на BionTech/Pfizer и Astra Zeneca по австрийската национална телевизия ORF

По повод решението на много държави да игнорират препоръките на Световната здравна организация и да спрат временно ваксинацията с Астра Зенека докато се проверяват възможните рискове, Доминик Уилкинсън, професор по медицинска етика към университета в Оксфорд казва, че и двата подхода могат да бъдат защитени с етични причини. Но според професора решението на политиците твърде много се влияе от страховете на хората относно безопасността на ваксината. Пред английското издание FactCheck той пояснява: „Политици, които са нервни, не винаги взимат рационални решения. Понякога хората се притесняват от евентуалната вреда от поставянето на ваксина, но не се притесняват от вредата, която може да настъпи, ако не вземат ваксина”.

Астра Зенека защити продукта си, позовавайки се на факта, че от близо 17 млн. имунизации във ЕС и Великобритания няма данни за повишен риск от емоболия на белите дробове, тромбози на вените и други подобни странични ефекти.

 

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации