7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКоледата възможна! (виртуално издание)

Коледата възможна! (виртуално издание)

-- Реклама --

Тази година Коледа ще бъде различна, но не и невъзможна. Ето няколко забавни идеи за прекарване на празничните дни с любими хора, използвайки съвременните технологии. Срещите са само на една „мишка“ разстояние.

 

Идеите събра Елена Гичева,

студентка по Публицистика и комуникационни науки във Виенския университет

Пандемичната обстановка принуди мнозина, особено студенти, да отменят, а други да съкратят престоя си у дома по празниците. Освен това събирането на много хора от различни домакинства на едно място варира според държавите от силно непрепоръчително до забранено. Тази година ще прекараме необичайни семейни празници. Сериозността на ситуацията обаче не е повод да жертваме връзката с любимите хора, защото именно тя прави това време от годината толкова невероятно!

Предизвикателните времена изискват креативност. Ето няколко идеи за забавно изкарване на коледните празници с любимите хора, когато те са на една мишка разстояние.

Готварско предизвикателство за неопитни готвачи

 “Винаги съм искала да направя питка за Бъдни вечер, но нито знам как, нито имам време покрай предпразничното тичане по магазините” или „Ако знаеш само баба какви коледни курабии прави, ще си оближеш пръстите! Аз не знам как да ги приготвя, а и с този натоварен график къде време за това?!“  Познати ли са ви подобни разговори? Ако 2020-та донесе нещо позитивно, то е, че графиците ни се изчистиха от загуба на излишно време в задръствания или по опашки. Сега е моментът да приготвим онези коледни гозби, за които никога не се намира време в една натоварена програма.

Незнанието и несигурността относно рецептите се превръщат в хубав повод да се свържем с близките хора, майстори в тази сфера. Наберете онзи приятел или роднина, за чиято способност да меси най-пухкавата питка на света се носят легенди. Пригответе рецептата заедно по видеочат, докато обсъждате какво ви се е случило напоследък или какво бихте правили, когато ограниченията за пътуване отпаднат. И не забравяйте, че ако използвате Skype или Zoom, може да се готвите с повече от един човек едновременно.

Гледане на филм с виртуална публика

„Сам вкъщи“ може да е още по-забавен, ако не го гледаш сам вкъщи. Но как хем да си в компанията на приятелите си и да се смееш на остроумните им коментари, хем да не напускаш дивана си по време на прожекция? С организиране на виртуална прожекция.

Отскоро Netflix и HBO+ предлагат услугата Teleparty. Това е допълнително приложение, което осигурява организирането на виртуална стая, където даден филм или сериал да бъде излъчен сред избрана от потребителя аудитория. В този случай може да поканите няколко приятеля и да коментирате случващото се с чат функцията.

Amazon Prime Video също имат еквивалент на тази функция. Тя се нарича „Host watch party“ и е достъпна директно в приложението. Ако не разполагате с Amazon или Netflix, пробвайте следното: наберете желаните хора по Skype, за да можете да коментирате с картина и звук, и споделете екрана си, докато стриймвате филма, за да може картината при всеки един член да е една и съща.

О, и да не пропуснете да се запасите с пуканки – това е древна традиция!

Виртуално околосветско пътешествие

Мечтаете ли да напуснете монотонното ежедневие, затворено между четири стени и да се потопите в красотата на непознат свят? Аз определено съм „за” и тази сутрин бях на четири континента, ако искате вярвайте! През годината бяхме ограничени във възможността да достигнем нови дестинации, но както в поговорката за Мохамед и планината, не малко туристически офиси се погрижиха да ни предоставят това удоволствие онлайн като направиха виртуалното пътуване до много места възможно.

Великата китайска стена

Големият бариерен риф

Сикстинската капела

Бъкингамският дворец

Базовият лагер на Еверест

Други безплатни възможности за покоряване на нови дестинации са сайтът AirPano (предоставя информация за дестинацията на фона на релаксираща музика) и GoogleEarth (любимата ми функция е „чувствам се късметлия“). За да направите пътешествието си още по-забавно и прекарате хубаво време с близки хора, не пропускайте да ги поканите да се присъединят, докато си говорите. За целта им разяснете „къде се намирате“ като им изпратите линк. Щом и те се присъединят, можете да опознавате дестинацията заедно и да коментирате новите си впечатления в общ видеочат.

Още виртуална култура

Google Arts and Culture е една от недостатъчно известните и подценени разработки на Google. С нейната помощ имате невероятната възможност да посетите множество музеи и изложби по цялото земно кълбо. Музеят на Ван Гог в Амстердам, Музеят Метрополитън в Ню Йорк или Националният музей на природата и науката в Тайто, Япония никога не са били по близо. При някои по-големи културни институции, като Лувъра например, се организират онлайн пътеводители, до които може да се достигне само през официалния сайт.

Музей за история на изкуството, Виена
снимка Елена Масларова-Лени

Операта и театърът също могат да бъдат посетени виртуално с приятели. Виенската опера излъчва декемврийската си програма като стрийм по различните канали на ORF. За повече информация тук.

Нюйоркската опера Метрополитън излъчва множество от изпълненията си като стрийм „on demand“, който е достъпен в техния уебсайт срещу заплащане.

Английските театри са обединени в платформата Digital Theatre . Чрез нея срещу заплащане потребителите имат възможност да присъстват на последните театрални постановки.


Онлайн ключ към „затворената“ красота на виенските музеи


Съвет: Ако решите да включите в това занимание и други хора онлайн, не забравяйте да предвидите евентуалното несъответствие в часовите зони!

Някои български театри също предлагат представления онлайн, последната премиера беше в Плевенския театър.

Интерактивни и бордови виртуални игри

Опитвали ли сте да познаете песен по емоджита? Или пък да произнесете дума и опонентът ви да трябва да запее песен с тази дума. Пробвайте и Scavenger Hunt: един организатор подготвя списък с елементи, които участниците трябва да намерят за определено време: най-голямата бутилка алкохол в къщата; предметa, без който не могат да живеят или този, който с най-голямо желание биха изхвърлили от вкъщи. Играе се от най-малко двама човека и един организатор. Charades или Шарадиорганизатор подготвя списък с песни, филми и сериали, участник избира число, на което отговаря дадено заглавие и се опитва само с действия, без да говори, да го обясни на участниците от отбора си. Играе се от най-малко четири човека и един организатор. Пиктограмиорганизатор измисля думи, понятия, названия. Всеки участник трябва да нарисува думата, която му се падне, за да може отборът му да я познае за определено време. Минимум 4 участника и 1 организатор. Виртуално може да се рисува с Paint и да се сподели екрана.

Импресионисти – организатор подготвя списък с известни личности. На всеки участник се пада по една известна личност, която той/тя трябва да имитира, докато хората от отбора му се опитват да познаят за кого става дума

При бордовите игри българският сайт diagi.com е чудесно попадение. Сайтът tabletopia.com е на английски, българската му функция не функционира и там отново можеш да поканиш приятели, срещу които да играеш.

В края на тази трудна година си припомнете, че ако не сте загубили близък, не сте прекарали време в болница, имате работа, перспектива и покрив над главите си, вероятно сте от малкия процент хора, които кризата не е засегнала дълбоко.

Мечтайте смело за по-добра 2021-ва!

 

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации