1.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНепознатата Виена: Коледни светлини - виртуална разходка

Непознатата Виена: Коледни светлини – виртуална разходка

-- Реклама --

Тази години не можем да се насладим на предколедна Виена с цялата красота и атмосфера, които познаваме. Макар и виртуално, каним ви да се раходим из окъпаните в светлини улици и да научим нещо повече за коледните традиции и обичаи в австрийската столица. Разбира се, ще ни води нашата чаровна екскурзоводка Диана Пиперова.

снимка ©stadtwienmarketing

Рождество Христово е един от най-светлите празници, който християните по цял свят тържествено отбелязват. За католиците той като че ли е и най-важният. Моето семейство дойде за постоянно в Австрия преди повече от тридесет години и на мен ми трябваше време да усетя специалното отношение на австрийците, което влагат в предпразничната подготовка и провеждането на самия коледен ден.

Мили спомени

Израснала съм на село и пазя много мили спомени от празнуването на Коледа. Може да звучи архаично, но помня как дядо ми издялкваше коледен кривак, а баба ми ушиваше торбичка от домашно тъкан плат. Навън едва се развиделяваше и снегът скърцаше под краката ни, когато групичката съседски деца тръгвахме да коледуваме. Тогава Коледа беше на седми януари, по Юлианския календар. После в младежките ми години посрещането на Новата година измести празнуването на Коледа и затова в началото ми беше чудно как така за австрийците то е просто едно голямо парти. Всъщност посрещането на Рождество е специалното събитие тук  – цялото семейство се събира от близо и далеч, дълго се подготвя празника, грижливо се избират подаръците, на украсата и уюта се отделя специално внимание.

Преплитане на обичаи

Постепенно с времето в нашето семейство се смесиха две традиции – венецът за адвент, базарите, пуншът, от една страна, и Бъдни вечер, Коледа, питката с пара, от друга. Децата ни израснаха на границата на два свята, така че не е чудно, че и ние, съзнателно или не, възприехме нови традиции. Това, което стопля душата ми е, че за порасналите ми деца се разбира от само себе си, че на Бъдни вечер масата трябва да е отрупана с нечетен брой постни ястия, да се прекади къщата и в постната питка да е скрита парата. После пред елхата се започва голямото отваряне на подаръците, типично по австрийски, от всеки за всеки.

Коледни знаци

Усещането за празник в Австрия започва още през ноември, магазините бързат да отрупат витрините си с коледни украси и изкушения. Появяват се във всякакви размери и разновидности венци за aдвент (от латински, „adventus“ – пристигане). Адвент е времето на очакването да се появи Младенецът. Четирите недели преди Рождество са осветени от четирите свещи на венеца от елхови клонки. Първата неделя запалваме първата свещ, всяка следваща по още една. Събираме се в тесен кръг, на чаша  чай или топъл шоколад с коледни сладки, а наоколо витае спокойствие и очакване на нещо хубаво.


С първия Адвент започва отброяването на дните до Коледа


коледен венец, адвент кранц

Едно от нещата, без които е немислима Виена във времето на очакването на Рождество е нейната коледна украса. Австрийската столица облича премяната си от средата на ноември до 10 януари. Гостите на града идват да ѝ се възхитят, а виенчани ѝ се радват всяка година, сякаш я виждат първи път. Сгради, улици и дървета са в гирлянди от светлини. Особено сега, във времето на криза и ограничения, тази украса създава още повече  атмосфера и настроение, вдъхвайки оптимизъм и надежда.

Светлините на коледна Виена

33 търговски улици и площади са блеснали в над два милиона светлинки. LED – технологията помага да се намалят с над 80% разходите за ток. Ние забелязваме красотата, но зад нея се крие много труд. Монтажът на над 190 км кабели изисква време – трябва да се започне по-рано, защото всичко се прави през нощта и при вятър и дъжд се спира работата. Разбира се, освен труд и време, са необходими и много средства – над 1,2 милиона евро, които се поемат от бюджета на града, от Търговската камара и от търговските  сдружения на съответните улици. Повечето разходи отиват за поддръжка и подновяване, но също така и за нови проекти.

о снимка Schaub-Walzer

Тази година три търговски улици – Йозефщедтер, Верингер- и Майдлингер Хауптщрасе могат да се похвалят с нови светлинни мотиви. Всяка улица има своя физиономия, своя оригинална коледна украса.

Кертнерщрасе например, с нейната дължина от 750 м, е украсена с 54 овални осветителни тела с ширина от 6 м и височина 3 м, направени от кристали, които блестят и на дневна светлина. Ако се простре на земята, шнурът ще стигне до град Винер Нойщадт, дълъг е 48.000 м.

Пресечката на Кертнерщрасе, Аннагасе, пък е украсена с нотни мотиви. Но не с какви да е, а с първия такт на «Тиха нощ, свята нощ».

Annagasse, снимка © Krewenka Steinbrenner

Ротентурмщрасе (Улицата на червената кула) е украсена със седем огромни червени топки и 16 червени флага от блестящи светлинки.

Ротентурмщрасе

Сферите са с диаметър от 3,8 м и тежат по 300 кг. Заради големината си се доставят  на четири части и се монтират на място, за всяка са необходими по 2-3 часа.

Подготовка за украса
снимка Димана Пиперова

Може би най-разкошна е украсата на Грабен. С огромните полилеи улицата сякаш се превръща в бална зала под открито небе. А в нощта на 31 декември срещу 1 януари улицата наистина е зала, в която стотици виенчани и гости на столицата посрещат Новата година и танцуват валс.

На дължина от 250 м са разположени 10 полилея с диаметър от 4,5 м и височина 6 м, всеки тежи по 50 кг, но окичени с кабели и лампички – по 300 кг. Заради LED – технологията те потребяват ток само колкото две домакинства.

Graben, снимка © Krewenka Steinbrenner

Пресечката на Грабен – Хабсбургергасе е осветена пък с Хабсбургската корона, което не е случайно предвид името на улицата и имперската история на Австрия.

Над Колмаркт, някога пазар на дървени въглища, днес най-скъпата улица на Виена, вали  златен дъжд от светлини. Това чувство създават спускащите се сякаш от небето завеси от светлинки – над 130.000 на брой.

Kohlmarkt снимка © Krewenka Steinbrenner

Още една атракция, която виенчани свързват с наближаващите празници е огромната коледна елха, блеснала почти по цялата височина на Кулата на Ринга (висока е 60 м, а сградата – 73 м). Гирлянди от 150.000 светещи точки се спускат по две перпендикулярни стени на фасадата, 311 снежинки падат плавно и безспир.  Мостовете по Канала са осветени всеки в различен ярък цвят, а небостъргачът на УНИКА всяка година изненадва с подвижните си светлинни ефекти.

Тази година ги няма „светлинните порти“ над Рингщрасе, но си заслужава да ги споменем. Екипът, който ги е разработил (Райнер Муч и Роберт Карер, автор и на полилеите на Грабен) със заслужено самочувствие сравняват Рингщрасе с Шан-з-Елизе. Виена ги получи 2015 г. по случай 150-годишнината от откриването на разкошния булевард Рингщрасе.  Направени са от материал, който се използва в самолетната индустрия, всяка от полудъгите не трябва да тежи повече от 55 кг, тъй като висят свободно над булеварда.

След като сме се наситили на блясъка на улици и витрини по традиция би трябвало да се отправим към някой от прочутите коледни базари. За това как са възникнали те, как се организират и как се прави пунш ще си говорим малко по-късно.

Следва продължение…

Още по темата:

Непознатата Виена: Виртуална разходка от музея „Албертина“ до Хофбург

Непознатата Виена: Виртуална разходка от Операта към музея „Албертина”

Непознатата Виена: Виртуална разходка от Карлсплац към Кертнерщрасе

Непознатата Виена: Виртуална разходка от двореца „Кобург“ до площад „Шварценберг“

Непознатата Виена: Виртуална разходка от канала на Дунава до Щатпарк

Непознатата Виена: Виртуална разходка от хълма Каленберг до Рингщрасе

Непознатата Виена: Виртуална разходка из къщата на Хундертвасер и Пратера

Непознатата Виена: Виртуална разходка от летище „Швехат” през рафинерията на OMV до центъра на австрийската столица

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации