5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМагдалена Бонев, консултант: Бизнес се развива с доверие и партньорско отношение

Магдалена Бонев, консултант: Бизнес се развива с доверие и партньорско отношение

-- Реклама --

„Бизнесът не се движи от някакъв изкуствен интелект или чисто рацио, а от хора-предприемачи с техните емоции, преживявания и система от ценности и вярвания“, убедена е Магдалена Бонев

Магдалена Бонев, бизнес консултант

Интервю Елица Ценова

Как изглежда 2020 година през очите на бизнес консултанта? Всички ли предприемачи се оказаха еднакво засегнати от пандемията с Ковид 19?

Консултациите за бизнес развитие и оптимизация, които провеждам, винаги са през призмата на психологията на бизнеса. Поставям личностите на управленеца, служителите и на клиента в центъра. Това прави моите очи силно човешки и ги вади от статуквото само на сухите цифри и бизнес модели. В моята работа на практика срещам психологията и монетизацията на бизнеса и ги сприятелявам.

В този смисъл 2020 беше притеснителна, предизвикателна, но и разширяваща и развиваща. Интересна с една дума.

Разбира се, че не всички предприемачи се оказаха еднакво засегнати от световната пандемия. От това, което аз видях и срещнах лично в работата си, ги разделям най-общо на три групи:

  • Бизнеси, които бяха силно засегнати и буквално притиснати до стената.
  • Бизнеси, които овладяха първоначалния шок и паника, мобилизираха се и сравнително бързо адаптираха модела си към новата ситуация. Това поведение ги спаси или дори им донесе допълнителни позитиви.
  • Бизнеси, които обективно увеличиха обема си работа, вместо състоянието им да се влоши

Особено в началото на кризата бизнесът също бе обхванат от страх и паника. Имаше ли опасност тези психологически фактори да окажат негативно влияние при взимането на стратегически решения за бъдещето?

О, разбира се, и още как. Когато човек е тревожен и изплашен, просто мозъкът му функционира по съвсем различен начин – невробиолозите много добре обясняват как влизаме в режим оцеляване и ставаме неспособни да взимаме добри и адекватни решения – въобще когнитивните ни функции са в голяма степен влошени.

Това, разбира се, ни вкарва в режим „fight or flight” с всичките му физически и психо-емоционални проявления. На практика го видяхме като поредица от хаотични и разнообразни мерки в стремежа поне да се действа, а не просто да се наблюдава с надеждата „пък дано да има ефект”.

Кои компании според Вас ще успеят да останат на пазара и да продължат напред?

Точно тези, които успяват за момент да се „отпуснат“ в напрежението, да поемат дъх и да проверят как най-добре могат да продължат да действат натам. Да, знам как звучи първоначално да се отпуснеш в напрежението. Но е факт, че това работи на много нива.

Подчертавам „за момент“ – тук говорим само за влизане в ролята на наблюдател, за да може да се анализира ситуацията обективно, да се родят възможно най-голям брой идеи и от тях вече да се състави адекватна и комплексна стратегия за действие. В никакъв случай нямам предвид да се отпуснем в напрежението в смисъла да се предадем, пък каквото стане…

Тази година всички трябваше да действаме в непозната обстановка. Кои са най-ценните уроци, които научихте?

Научих, че имам много по-голям вътрешен ресурс, знания и потенциал, отколкото съм си мислела. И в личен, и в професионален план.

Също – едно е да знаем и мислим – съвсем друго да практикуваме. Намерение и действие са две коренно различни неща. Сега е моментът, като сме научили, да излезем от идейното и теоретично ниво и да прилагаме на практика.

В този смисъл, аз продължавам да се уча в ключови моменти да дишам дълбоко, да изживявам пълноценно настоящето, да изследвам предизвикателствата и да взимам най-полезните уроци. Струва ми се, че това си е упражнение за цял живот.

Сякаш много бързо свикнахме не само със срещите онлайн, но и с други дигитални нововъведения. Как ще изглежда бизнесът след края на кризата? Ще се запазят ли някои нови практики?

Със сигурност бизнесът ще бъде все по-силно дигитализиран. Най-малко, цифровите технологии ни дават прекрасна възможност да преодоляваме физическите ограничения на географските локации и това увеличава потенциала за развитие многократно. Далеч няма да ни стигне времето тук обаче да обсъдим всички позитиви и рискове, които носят със себе си дигиталните нововъведния. Това е сюжет за изцяло друг разказ.

Аз лично вярвам, че от пазара ще се отсеят и бизнес моделите, които пренебрегват личното отношение и грижа към потребностите (на служителите, на клиентите, на обществото, на планетата) за сметка на абсолютното максимизиране на печалбите.

Потребителите, например, са толкова пренаситени с информация и обещания, че цената и рекламата много отдавна не са достатъчно условие за спечелване на лоялни клиенти и изграждане на устойчив бизнес. Заплатата и социалните придобивки пък не стигат, за да задържим служителите си и да ги мотивираме да дават най-доброто от себе си. Изискванията към „добавената стойност“ и нейното проявление не само на думи, а и на практика, стават все по-високи.

И тук решението вече се взима на база емоция и усещане за доверие, което придобиват потребителите и служителите при комуникацията си с нас и нашия бизнес. Въобще, бизнес психолозите също ни чака доста работа.

Какви бяха Вашите лични предизвикателства, съчетавайки развиването на собствен бизнес  с отглеждането на деца в кризисна среда?

Аз не правя изключение от стотиците хиляди души, които се сблъскахме челно с тази нова и непозната реалност – беше и все още е предизвикателно организирането на работния процес и съчетаването на всички житейски роли по пълноценен начин. Особено с оглед на това, че в моя случай работата през 2020 г. се умножи почти трикратно.

Честно казано, упражнявах се да разглеждам всички тези предизвикателства като възможност за развитие и разширяване на зоната на комфорт. Като възможност за проверка на приоритетите, ценностите и важните неща за мен в живота.

Доволна съм от резултатите – в крайна сметка без някакви външни провокации от време на време човек лесно и неусетно може да се отклони от пътя си или да се отпусне в рутина.

Колкото и трудна да беше тази година, сигурно в нея има и положителни моменти. Кои бяха те за Вас?

Най-положителното нещо беше, че станах свидетел на това колко хора откриха, че имат  доста по-голям потенциал и вътрешен ресурс, отколкото изобщо са си мислели.

От една страна, както казах, самата аз имах това лично преживяване, от друга – бях доверено рамо на други по техния такъв път през призмата на икономическата им дейност и нейното развитие.

В крайна сметка бизнесът не се движи от някакъв изкуствен интелект или чисто рацио, а от хора-предприемачи с техните емоции, преживявания и система от ценности и вярвания.

Визитка

Магдалена Бонев е доктор по икономика със специалност „Международни икономически отношения” и сертифициран експерт по Психология на бизнеса към Wirtschaftsakademie Wien, Austria.

Има 10-годишен опит в корпоративния свят и частния бизнес. Управляващ партньор е в съдружие с производствена дейност и износ за Европа на фирма Holds&Walls, а от есента на 2019 година развива и дейност като самостоятелен външен бизнес консултант. Подкрепя други предприемачи и бизнеси, споделяйки опита и експертизата си в областта на стратегическото планиране, бизнес оптимизация и развитие.

Може да научите повече за нея на www.magdalenabonev.com

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации