2.6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПодобно на Словакия и Австрия подготвя масово тестване на населението за Ковид

Подобно на Словакия и Австрия подготвя масово тестване на населението за Ковид

-- Реклама --

След локдауна канцлерът Курц иска тестване на цялото население. Проучва се опитът на Словакия.

Около 6 декември, когато трябва да свърши обявеният вчера локдаун, и преди Коледа в Австрия трябва да се проведе масово тестване на населението, подобно на това, което бе направено в Словакия. Това обяви австрийският канцелер Себастиан Курц в интервю за централната телевизия ORF в неделя. Целевата група са преди всичко учителите, тъй като училищата ще са първите, които ще отворят врати след изтичане на локдауна. Повече детайли ще бъдат съобщени в края на следващата седмица.

Тази седмица в съседна Словакия бе проведен вторият етап от масовото тестване с бързи антигенни тестове. При първия рунд в края на октомври бяха открити 38 000 позитивни случая, които бяха веднага каринтинирани. Сега техният брой е съществено намален, а словашкият премиер не веднъж се похвали с изключителни резултати.


С нови екстремни ограничителни мерки Австрия се връща към локдауна от пролетта


Австрия събира информация от Словакия за проведените масови тестове

Представители на администрацията от двете държави вече са обменили информация относно борбата с разпространението на Ковид 19. Словашките власти са споделили опит относно процеса на подготовка, тестване и най-вече ефекта от мярката. Те са потвърдили положителния резултат от масовото тестване на населението, което се е оказало ключов инструмент за овладяване на ситуацията и спиране растежа на новите случаи.

Масово тестване като алтернатива на локдаун?

През изминалата седмица Словакия тества населението на възраст между 10 и 65 години с бързи тестове за Ковид. В първия етап са тествани 3,6 млн.от 5,5 млн. население. Тестването е безплатно и доброволно, но хората трябва да разполагат с документ, че са направили теста. Тези, които не могат да представят негативен резултат, трябва да остана у дома и не могат да отидат на работа. Словашкият премиер Игор Матович вижда масовото тестване като алтернатива на пълното затваряне на страната: „Ние имаме шанс да покажем на Европа и света, че има и друг път за справяне с пандемията без да затваряме икономиката и да имаме милиони безработни”.

Данни за новите случаи в Словакия

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Още опит от Словакия – контрол на границата

От понеделник, 16 ноември, влизането в Словакия ще става само след представяне на негативен PCR тест не по-стар от 72 часа. Това изискване ще важи за почти всички държави от ЕС, включително и за съседните Австрия, Унгария и Полша. От това правило са изключени десет държави с ниско ниво на риск като Гърция, Финландия, Китай и Япония. Тест няма да се изисква и от пътуващите по работа, които живеят и работят на не повече от 30 км. от границата.

Словакия вече започна да облекчава строгите мерки след обявено за успешно масово тестване на населението за коронавирус през октомври.

Страната ще отвори театри, кина и църкви с половин капацитет от понеделник и ще позволи на фитнес центровете и басейните да работят с ограничен брой посетители, каза премиерът Игор Матович.

Словашката лига по хокей на лед и футбол ще се проведе без публика.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации