13.5 C
Виена
четвъртък, 29 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрия82 години от Ноемврийския погром или нощта, в която горяха синагогите

  82 години от Ноемврийския погром или нощта, в която горяха синагогите

  -- Реклама --

  С множество събития Австрия отбелязва 82-а годишнина от Ноемврийския погром – черната нощ на 9 срещу 10 ноември, поставила началото на холокоста

  Мемориалът на Холокоста на Юденплац

  Отбелязването на 82-та годишнина от Ноемврийския погром в Австрия тази година е белязано от Ковид пандемията и свързаните с нея ограничителни мерки. Въпреки това в цялата страна на паметната дата са посветени възпоменателни събития, които носят посланието „Да се помни и не се забравя”. А зловещите изстъпления на насилие и разруха от нощта на 9 срещу  10 ноември са поредния урок на историята, напомнящ ни колко безсмислени и болезнени са расизма и омразата.

  Ноемврийски погром

  В нощта на 9-и срещу 10-и ноември в Австрия и Германия започва масов погром над еврейски къщи, магазини, синагоги. Събитието се смята и за началото на холокоста, макар че гоненията над евреите вече са започнали. Точно те стават и формален повод за опустошителната нощ.

  В края на октомври Германия прави опит да депортира в Полша 17 000 германски евреи от полски произход. Варшава отказва да ги приеме и те остават няколко студени дни и нощи навън в ничията земя, докато Полша все пак отвори границата си. 17-годишният  Хершел Гринспан, който живее във Франция, получава писмо от депортирани свои роднини, описващи тежкото си положение. Той опитва да се застъпи за тях пред германското посолство в Париж, но не получава съчувствие и помощ. В гнева си на 7-и ноември Гринспан застрелва третия секретар в мисията Ернст фон Рат. Смъртта на германския дипломат е използвана от нацистката пропаганда като оправдание за „всенародния гняв срещу евреите“, въпреки че погромът е организиран от държавната машина с подкрепата лично на Хитлер.

  Масовите изстъпления не стихват за една нощ, а на практика продължават няколко дни. Само във Виена са убити 30 евреи, 6 500 са арестувани, 4 000 от тях са депортирани в Дахау. Повече от 1950 жилища са разграбени, а 42 синагоги са опожарени.

  Руините на синегогата на Темпелгасе в Леополдщад, Виена, снимка: Документален архив на австрийската съпротива

  След спиране на издевателствата националсоциалистическото правителство иска от еврейското население да заплати в рамките на една година помирителна такса от 1 млрд. германски марки, която по-късно е увеличена с 25%, както и да покрие щетите от погрома.

  За десет месеца след тази нощ на насилие и вандализъм повече от 115 000 евреи напускат границите на Райха и отиват в други европейски държави и САЩ. Имуществото им е конфискувано от държавата.

  Ноемврийският погром се оказва и повратна точка в отношението на нацистите към евреите. Икономическата, социална и обществена репресия, на която те са били подложени до този момент, вече преминава и във физическо изтребление.

  Отговорността на Австрия

  Годишнината бе отбелязана днес и със специално виртуално събитие предавано от Виена, Берлин и Йерусалим, на което президентите на трите държави произнесоха възпоменателни речи.

  Александър Ван дер Белен подчерта, че Австрия носи своята отговорност за тази черна дата. „Признаването на нашата отговорност означава, че ние решително и смело се противопоставяме на всички форми на расизъм, дискриминация и антисемитизъм”. Той завърши речта си с думите, че историята трябва „да се помни и не се забравя”. Тримата държавни глави заедно се обявиха против насилието и омразата и заявиха твърдо „Нека бъде светлина!”

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации