25.3 C
Виена
четвъртък, 11 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияСебастиан Курц потвърди категорично, че терористичният акт е с ислямистки мотиви. Какво...

  Себастиан Курц потвърди категорично, че терористичният акт е с ислямистки мотиви. Какво се знае до този момент за убития атентатор

  -- Реклама --


  В специално обръщение към нацията канцлерът Себастиан Курц категорично потвърди, че извършеният през нощта на 2 ноември терористичен акт в центъра на Виена е с джихадистки мотиви. „Това е брутална терористична атака срещу нашите демократични ценности и начин на живот. Това е акт на омраза срещу нашата демокрация, човешки права и свободи.” Полицията продължава да извършва масивни проверки и да прави всичко възможно, за да бъдат заловени извършителите. Обискирани са 15 жилища и са арестувани множество заподозрени.


  Терористична атака във Виена. Убитият нападател е бил симпатизант на Ислямска държава


  Между временно станаха ясни подробности около убития снощи извършител. Той е на 20-годишен младеж с корени от Северна Македония и австрийско гражданство. На 22 април 2019 г. е осъден на 22 месеца затвор при опит да замине за Сирия и да се присъедини към части на Ислямска държава. Освободен е предсрочно на пети декември. Вътрешният министър потвърди, че преди нападението извършителят е публикувал своя снимка в Инстаграм, на която той е въоръжен и обяснява, че оръжието скоро ще бъде използвано.

  В своето обръщение Курц поясни, че целта на този атентант е да раздели обществото. „Ние няма да допуснем омразата да ни управлява. Това не е война на християни срещу мюсюлмани, между австрийци и мигранти. Това е война на цивилизацията срещу варварството. Нашият враг са екстремистите и терористите”.

  Терористичният акт бе остро осъден и от ислямската общност във Виена.

  „Няма да забравим жертвите от вчера и заедно ще защитим нашите ценности”, каза още Себастиан Курц.

  На извънредно заседание тази сутрин австрийското правителство обяви тридневен национален траур в памет на убитите при терористичното нападение. До четвъртък, 5 ноември, на всички обществени сгради ще бъде спуснат траурен флаг, а днес в 12.00 ч с едноминутно мълчание ще бъдат почетени невинните жертви. Според последната информация (10.00 ч.) цивилните жертви са четири, седем от ранените са в критично състояние.

  „Нашите мисли са със загиналите и техните семейства. В никакъв случай няма да позволим тези атаки да отнемат основните ни прави и свободи. Оставяйки заедно рамо до рамо ние ще преминем през тази ситуация“, каза канцлерът Себастиан Курц. „Няма да получите омразата ни“, написа и кардинал Кристоф Шьонборн.

  Виена, която в последните години сякаш бе пощадена от терористичната вълна в Европа, е в шок. Въпреки всичко хората се опитват да влязат в нормален работен ритъм. Всички заведения са затворени, тъй като днес е и първият ден от локдауна, свързан с овладяване на пандемията с Ковид 19.


  От 3 ноември Австрия влиза във втори локдаун


  Припомняме, че полицията призовава гражданите да напускат домовете си само при крайна необходимост и да избягват центъра на Виена. Днес децата са освободени от училище.

  Извършват се проверки и в Долна Австрия.

  Информацията отразява ситуацията към 11.30 ч.

  Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

  Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации