18.8 C
Виена
понеделник, 8 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияПолитическият пейзаж във Виена дни преди изборите за кмет

  Политическият пейзаж във Виена дни преди изборите за кмет

  -- Реклама --
  Кандидатите за кмет на Виена, снимка АПА

  В неделя, 11 октомври, жителите на Виена ще гласуват за местен парламент (Landtag), общински съвет (Gemeinderat) и районни представителства (Bezirksvertretung). Дни преди вота предварителните проучвания показват стабилна преднина за Социалистическата партия и нейния кандидат – сегашният кмет на Виена Михаел Лудвиг. Желание да гласуват за него са заявили 42% от анкетираните в запитване на OGM по поръчка на австрийския вестник „Kronen Zeitung“. Същият резултат засича и друго изследване на общественото мнение, направено за изданието „Österreich“ от Research Affairs.

  Народната партия на канцлера Себастиан Курц и предложеният от нея кандидат – настоящият министър на финансите Гернолд Бюмел събира с 19, респективно 20% по-малко гласове. За Зелените са готови да дадат гласа си 17% или 13% (според втората анкета) от гласоподавателите. Те се явяват на изборите с 53-годишната Биргит Хебейн, която в момента е заместник кмет с ресор градско планиране и транспорт. Партията на свободата, която изтласка напред 38-годишния Доминик Неп, може да разчита на около 10%. Не е ясно дали бившият ѝ лидер Хайнц Кристиан Щрахе, който участва в надпреварата за кметския стол с движението Тим Щрахе, ще премине 5% бариера за влизане в местния парламент (Landtag). Различните проучвания му дават между 4 и 6%.

  NEOS събира вота на 6 до 7% от виенчани. Партията издигна най-младия кандидат – Кристоф Видеркер, който въпреки своите 30 години има солиден политически стаж.

  Бирената партия се радва на подкрепата на 1% от гласоподавателите.

  Изборите за кмет на Виена не са мажоритарни и на 11 октомври 1 133 010 виенчани ще избират представители за стоте места в Gemeinderat and Landtag.

  Повече за кандидатите за кмет на Виена може да научите ТУК

  С политическите платформи на основните партии може да се запознаете ТУК

  Политическият дебат в момент е доминиран главно от темата за здравеопазването и най-вече реакцията на Общината за справяне с коронакризата.

  Българските граждани могат да гласуват за районни представители

  Припомняме, че Гражданите на ЕС, респективно, българските граждани с постоянно местожителство във Виена, имат право да участват само в изборите за районни представителства (Bezirksvertretung).

   Условия за гласуване

  За да участвате в изборите за Bezirksvertretung, трябва да сте над 16 години и да сте вписани в местния избирателен регистър в квартала, където сте регистрирани. Вписването става автоматично от съответната служба по вписване.

  Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

  Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

  Как се гласува

  В Австрия може да се гласува по два начина:

  • лично с пускане на бюлетина в избирателната секция по местоживеене или
  • по пощата с изпращане на попълнената бюлетина.

  В случай, че човек е възпрепятстван и не може да отиде в избирателната секция на 11 октомври, може да поръча избирателната карта като подаде заявление. Това става лично в общината, по пощата или онлайн най-късно до 9 октомври (срокът за подаване на писмено заявление или онлайн е до 7 октомври). Най-късно до 11 октомври, 17.00 ч. попълнената избирателна карта трябва да е получена в общината.

  Tipp: Към вече изпратените от Общината писма има допълнителен плик и заявление за получаване на избирателна карта. Може да го попълните и да го изпратите напълно безплатно на адреса, който вече е изписан. След няколко дни ще получите отново по пощата самата избирателна карта.

  Повече информация за начините за получаване на избирателна карта и важните срокове можете да намерите ТУК.

  В деня на изборите избирателните секции са отворени от 7.00 до 17.00 ч.

  Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

  Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации