18.8 C
Виена
понеделник, 8 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияВиена: От 28 септември сядаме в заведение само с регистрация

  Виена: От 28 септември сядаме в заведение само с регистрация

  -- Реклама --

  Заведенията във Виена няма да се затварят в 22 ч., но ще се събират данни на всички гости с цел локализиране на огнища с COVID19

  Всички заведения във Виена са длъжни да записват данните на посетителите си, а информацията ще се пази 4 седмици. Мярката влиза в сила от понеделник, 28 септември и ще важи до края на годината. Тя бе обсъждана още в началото на лятото, но общината се реши да я приложи едва сега след като броят на новите случаи нарастна драстично и Виена бе обявена за рискова дестинация от Германия, Холандия и други европейски държави. Регистрацията е нужна за по-лесно откриване на огнищата на коронавирусни инфекции COVID-19. 

  В заведенията ще се раздават формулярите, които гостите ще попълват собственоръчно. Достатъчно е да се попълнят двете имена, телефонен номер и имейл адрес. Няма да се правят общи списъци, за да не може да се види колко са посетителите и за да се запази тайната на личните данни, обяви кметът на Виена Михаел Лудвиг.

  В случаите, когато бъде установено заразено с COVID-19 лице, собствениците на заведенията са длъжни да предоставят на властите събраните в съответния ден формуляри, за да бъдат уведомени клиентите за възникналата опасност от зараза и да се вземат съответните мерки. За отказалите да прилагат новата наредба са предвидени санкции. Според властите това е успешен начин за по-лесно и бързо проследяване на клъстерите и прекъсване на веригата на разпространение на заразата. Опитът на съседна Германия, която също прилага тази мярка, показва, че най-важно е да са записани името на лицето, часът, в който е посетило заведението, и начин за връзка с него.

  Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

  Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

  В същото време кметът на Виена отказва да се присъедини към трите австрийските провинции, в които заведенията ще се затварят в 22:00 часа. Заведенията ще са отворени за гости до 01:00 през нощта. Михаел Лудвиг аргументира решението с увеличената опасност от частни партита и празници, които биха се организирали по домовете заради ранното затваряне на заведенията. Резултатът би бил повишаване на заплахата от зараза, тъй като в домашна обстановка ще се събират по-голям брой хора.

  Според австрийската преса представителите на бранша посрещат тази мярка със смесени чувства. За повечето най-важно е да работят и да не се стигне до повторно затваряне. Някои са наясно, че част от хората ще оставят фалшиви имена и телефони. Според други мярката е добра и ще помогне за по-ефективното проследяване на евентуалните случаи. Вече има редица примери, при които предварителното записване на гостите на събитието е спомогнало за бързо предотвратяване на по-широко разпространение на позитивните случаи. Специалисти предупреждават обаче, че ресторантьорите ще са изправени пред ново предизвикателство, свързано с опазването на личните данни.

  ______________

  Още по темата:

  Допълнителни мерки за ограничаване на коронавируса влизат в сила от понеделник 21.09 в Австрия 

  Как Австрия се опитва да спаси зимния туризъм в условията на коронакриза

  Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

  Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации