6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПод надслов „Това е само началото” българи отново огласиха центъра на Виена...

Под надслов „Това е само началото” българи отново огласиха центъра на Виена с викове „Оставка”

-- Реклама --

 

Текст и снимки Меланж Булгарен

Смени в кабинета и разговори за корупцията в България в европейските институции са само част от резултатите от двумесечните протести срещу премиера Бойко Борисов и главния прокуров Иван Гешев в България. Тези протести се подкрепят активно и от българите в чужбина.

В неделя, 13 септември, по централните улици на Виена отново се развяха български знамена и се издигнаха плакати с надпис „Мафията вън!” и „Оставка!” Шествието тръгна от площада пред музея „Албертина”, премина през централната улица „Грабен”, за да завърши традиционно на Карлсплац. На всяка от спирките присъстващите имаха възможност да споделят своята лична история и мотиви да живеят в Австрия и да се борят за промяна в България, както и да се дискутира за бъдещите промени и действията, които те могат да се постигнат.

Гражданските протести във Виена обединяват хора на различна възраст и с различна житейска съдба и  все повече се превръщат в динамична платформа за обмяна на идея, дискусии и единни действия срещу мафията и корупцията, обхванали България. Млада жена, завършваща оперно пеене във Виена, откровено каза, че причината да иска да остане във Виена е липсата на отношение към културата в родината ѝ. „Имаме премиер, който не само не прави разлика между камерен и симфоничен оркестър, но и с лека ръка е готов да закрива цели културни институции”, каза 23-годишната студентка. Сред най-честите възгласи бяха „Искаме промяна, а не подмяна”.

Организаторите на протеста прочетоха писмо до правната комисия на Народното събрание, с което се искат промени в Изборния кодекс и създаване на самостоятелен избираелен район „Чужбина”, както и възможност за гласуване по пощата (такава съществува в Австрия, например) и въвеждане на дълго чаканото електронно гласуване.

В тази връзка отново бе припомнено колко е важно да се упражнява правото на глас и отварянето на повече избирателни секции в чужбина.

На протестното шествие бе прочетено и писмо до ЕК, с което са подадени конкретни сигнали за злоупотреба с европейски средства и за полицейско насилие срещу журналисти и мирно протестиращи граждани в София.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации