27.8 C
Виена
сряда, 17 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияБългарските граждани имат право да участват в изборите за районни представителства във...

  Българските граждани имат право да участват в изборите за районни представителства във Виена на 11 октомври

  -- Реклама --

  На 11 октомври 2020 г. във Виена ще се проведат избори за местен парламент (Landtag), общински съвет (Gemeinderat) и районни представителства (Bezirksvertretung). Гражданите на ЕС, респективно, българските граждани с постоянно местожителство във Виена, имат право да участват само в изборите за районни представителства (Bezirksvertretung).

  Затова и мнозина вече са получили писма от Общината, подписани лично от настоящия кмет Михаел Лудвиг, с информация за предстоящите избори и възможностите за участие в тях.

  Двата органа – Общински съвет (Gemeinderat) и районните представителства (Bezirksvertretung) са независими един от друг. Първият действа като параламент на Виена, тъй като столицата е и със статут на самостоятелна провинция. Той е и органът, имащ законодателни функции. Кметът на Виена, който се явява и министър-председател на провинцията, не се избира пряко на местните избори, а именно от Общинския съвет (Gemeinderat).

  Районните представителства (Bezirksvertretung) са органът, който се разпорежда в съответния квартал (Bezirk). Броят на предаставителите в него варира от 40 до 60 в зависимост от населението на съответния район. Повече за функциите на този орган може да прочетете ТУК.

  Като граждани на ЕС българите с постоянно местожителство във Виена, имат право да гласуват за членове на районните представителства.

  Условия за гласуване

  За да участвате в изборите за Bezirksvertretung, трябва да сте вписани в местния избирателен регистър в квартала, където сте регистрирани. Вписването става автоматично от съответната служба по вписване.

  Как се гласува

  В Австрия може да се гласува по два начина:

  • лично с пускане на бюлетина в избирателната секция по местоживеене или
  • по пощата с изпращане на попълнената бюлетина.

  В случай, че човек е възпрепятстван и не може да отиде в избирателната секция на 11 октомври, може да поръча избирателната карта като подаде заявление. Това става лично в общината, по пощата или онлайн най-късно до 9 октомври (срокът за подаване на писмено заявление или онлайн е до 7 октомври). Най-късно до 11 октомври, 17.00 ч. попълнената избирателна карта трябва да е получена в общината.

  Tipp: Към вече изпратените от Общината писма има допълнителен плик и заявление за получаване на избирателна карта. Може да го попълните и да го изпратите напълно безплатно на адреса, който вече е изписан. След няколко дни ще получите отново по пощата самата избирателна карта.

  Повече информация за начините за получаване на избирателна карта и важните срокове можете да намерите ТУК.

  В деня на изборите избирателните секции са отворени от 7.00 до 17.00 ч.

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации