18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияZABA: Музика по пътя към мечтата

ZABA: Музика по пътя към мечтата

-- Реклама --

Когато имаш мечтата, трябва да я следваш. За целта са нужни много упоритост и малко талант. Александър Минчев и Златолина Семова разказват за общата си любов към музиката, за група ZABA и удоволствието да твориш.

Текст Елица Ценова

Сигурно мнозина са мечтаели в детството си да бъдат велики пианисти като Шопен или да владеят китарата като Джими Хендрикс. Най-вероятно вдъхновено са удряли по нарисувани на масата клавиши или са опъвали „струните” на хилката за федербал. Някои дори са направили по-сериозни стъпки и упорито са ходили на уроци и школи, докато образователната спирала ги е понесла към по-практични професии. Така мечтата – красива и поетична, си е останала мечта.

Александър Минчев също е от ентусиастите, привлечени магнетично от пианото в детството. А един леген с опънати на него ластици успешно изпълнявал ролята на първата му китара. Родителите подкрепят музикалната му дарба и го записват на уроци по пиано. Но за да стигнеш до голямата сцена е нужно много повече от талант – трябва и постоянство, което далеч не е най-силната черта на повечето тинейджъри. Така и Александър се люшка между уроците по пиано, футбола и китарата.

ZABA – групата, създадена с ентусиазъм

Нещата стават още по-сложни, когато пристига във Виена. Дипломиран програмист, той решава отново да се върне към пианото и се записава на уроци. Така попада на Златолина Семова, която е преподавател по пиано и пеене. Тя харесва неговите композиции и с удоволствие му помага с идеи, текстове и аранжименти. Александър усеща, че вече е време за по-сериозна стъпка и така се стига до първия им съвместен запис на песен „Meine Heimat Österreich“.  Макар да не е професионален музикант, той познава такива и привлича за записа Аруна Лиан (Шри Ланка), и, разбира се, Златолина. С цел да разнообрази музикалното си и стилно звучене,  триото кани за  отделни свои песни и други гост-музиканти. Съвместната им работа ги увлича и все по-често се усещат като група с общи проекти и идеи, затова кръщават бандата ZABA и продължават да експериментират и работят по нови песни.

Златолина Семова

„С Александър винаги е много забавно, защото той създава чудесно настроение и атмосфера. Възхищавам се на упоритостта му да следва мечтата си да създава музика и да реализира идеите си”, разказва Златолина Семова. Тя е възпитаник на Националната музикална академия в София и Universität für Musik und darstellende Kunst във Виена (специалност класическо пиано и поп и джаз музика), преподава пиано и пеене и има редица ангажименти в артистичния свят. Работата с Александър ѝ харесва и би искала по-често да се събират и творят музика, но професионалните задачи и на двамата не им оставят достатъчно свободно време за любимата музика.

От идеята до записа

Понякога времето от идването на идеята до нейната реализация е няколко години, но се случва да бъде и броени часове. За истинското вдъхновение не е нужна непременно специална среда –случва се то да дойде и в най-неочаквани битово-банални ситиуации. „Веднъж, докато простирах прането, ми дойде и музиката, и текстът на песента „Рок звезда”. Тя беше готова буквално за десет минути”, разказва днес Александър. А парчето все още е известно в някои среди в София със закачливия си припев и позитивната енергия, която носи.

Затова пък песента „Амадеус” търпи доста промени преди да бъде записана в сегашния си вид. Текстът е създаден още през 2014 г., а първоначалното ѝ заглавие е „Ангелина”. Записът е осъществен през май 2015 г. и до днес е сред най-слушаните песни на групата. Следва и една от любимите песни на музикантите „Вярваш ли, че мечтите се сбъдват”.

Александър Минчев

Александър работи в сферата на програмирането или както се шегува общото между неговата работа и хобито му са клавишите, но на работното място те са на компютъра, а у дома – на пианото. Той не само композира музиката, но и сам пише текстовете на песните на немски.  Те задължително преминават „преглед” при негови приятели австрийци, които трябва да оценят не само чисто граматичната точност, но и духа и ритъма на стиховете.

Александър е член на Австрийската камара на композиторите. Според него музиката трябва да е приятна за слушане, трябва да „ляга на сърцето” на човек. „Аз самият мога да слушам и тежък рок и популярни шлагери”, споделя той. Музиката на ZABA е съчетание на поп с немски шлагери, звучи мелодично, ненатрапчиво и приятно. Повечето текстове са немски език, защото изявите на групата засега са предимно за австрийската публика, а и това е езикът, на който най-лесно се раждат текстовете.

Аруна Лиан

В началото на годината Александър се прицели високо и реши да участва с песента „Моята родина Австрия” в конкурса Austrian Music Awards 2020. Текстът и музиката отново са негово дело, а крайният аранжимент е на Златолина. Смесването и музикалното продуциране пък са дело на Аруна Лиан.

Докато Златолина работи по първия си самостоятелен диск със записи на собствени композиции за пиано, Алексадър обмисля следващите текстове и търси подходящи акорди за тях. Винаги усмихнатият Аруна е готов да изсвири на китарата си всичко, а понякога добавя и по някоя част по усет, за да се получи идеалната хармония между музика и текст.


ZABA или обединени от музиката


Колко далече може да стигне ZABA? Зависи от публиката, от късмета, от вдъхновението на членовете ѝ и още куп случайни и не толкова случайни фактори. Музикалната сцена във Виена е препълнена с кандидати за слава, но за Александър, който е сърцето и душата на групата,  това не е проблем – място има за всеки. По-важно е да се следват мечтите, човек да не изневерява на себе си и собствените си усещания и желания. И когато не можеш да избягаш от магията на музиката – остави я да те настигне. И се остави доброволно в пленничество.

Дали подобна авантюра си струва? Докато измерваме стойността на нещата по тяхното рационално и практично значение, няма как да разберем. Защото вдъхновението и удовлетворението са безценни.

Повече за група ZABA може да научите на Фейсбук страницата ТУК, а песните може да намерите ТУК.

______________

Още по темата:

Три жени за анатомията на промяната

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации