5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългари връчиха на представител на ЕК във Виена петиция с искане европейските...

Българи връчиха на представител на ЕК във Виена петиция с искане европейските институции да се произнесат за ситуацията в България

-- Реклама --
Д-р Волфганг Богенсбергер разговаря със Светла Кумхофер, Мариана Де Мео и Даниел Митов снимка Харалд Кубетц

На 19 август  Волфганг Богенсбергер се срещна с представители на българите в Австрия, подкрепящи протестите с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев в България. Целта на срещата с д-р Богенсбергер, който е  заместник на Мартин Селмайер, представител на Австрия в ЕК, и съветник по правните и вътрешно-политически въпроси, бе връчването на петиция с искане ЕК да се произнесе по проблемите, свързани с реформата в съдебната система, злоупотребите с европейските фондове, ограничаването на медийната свобода и провала на правителството в борбата с корупцията. Петицията бе подписана лично от присъстващите на организирания на 16 август на Карлсплац протест, а след това бе разпространена и онлайн, където за по-малко от два дни събра над 500 подписа.


Протестиращите в Австрия българи ще връчат официална петиция на представител на ЕК


снимка Харалд Кубетц

„Д-р Богенсбергер ни изслуша много внимателно и разговорът ни с него бе конструктивен и позитивен“, сподели за Меланж Булгарен Светла Кумхофер. Участниците в срещата са прочели исканията на петицията и са дискутирали основните проблеми, вълнуващи българските граждани – корупцията, обвързване на държавата с мафията, проблеми с правосъдието, съмнения за
срастване на съдебната с изпълнителната власт. Представителят на ЕК е поел ангажимент да предаде документа на европейските институции, отговарящи за съответните проблеми. „Едно от най-важните неща, които научихме от срещата бе, че трябва да отправяме конкретни сигнали за нарушения и злоупотреби, за да могат те да се проверяват от ресорните органи“, каза Марина Де Мео.

Волфганг Богенсбергер е уверил участниците в срещата, че ЕК е добронамерен съюзник на европейските граждани. Според него протестите в България показват, че в страната се формира действащо гражданско общество. Като институция ЕК е в правото си да следи за спазването на европейските закони и принципите на правовата държава. С тази задача ще се занимава и новосъздадената европейска прокуратура.

Мълчалив протест със завързани очи под надслов „Европа, сляпа ли си?“ пред Haus der Europäischen Union във Виена

Петицията е връчена в с оригиналния си текст на български език и преводи на немски и английски.

________________

Още по темата:

Протестиращите във Виена българи подписаха петиция до Европейската комисия (видео)

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации