5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенчани ходят на плаж в средата на оживено кръстовище

Виенчани ходят на плаж в средата на оживено кръстовище

-- Реклама --

Тези дни Виена ни показва в какво могат да се превърнат централни кръстовища в големия град

(c) Kurt van der Vloedt

Ако няма наблизо плаж или други възможности за прохлада в летните горещини – създайте ги. С този лайтмотив Община Виена се опитва да направи лятото в града по-приятно. Спирките на обществения транспорт се озеленяват, поставят се системи за охлаждане с водна мъгла, чешмички с прясна питейна вода има навсякъде из града. Тази година управата на 15 и седми район обединиха усилия и направиха басейн в центъра на една от най-натоварените пътни артерии в столицата – Гюртела.

Кръстовището вече е затворено и се строи бъдещият „оазис“
(c) Angelika Cech

От 8 до 30 август кръстовището на Stollgasse/Felberstraße в близост до жп гарата Вестбанхоф си отдъхва от рева на автомобили и камиони и е място за почивка и забавления. Само за седем дни там изникна и малък басейн, сцена и зелена полянка, на която са разположени шезлонги. Стар автобус пък предлага пространство за провеждане на различни курсове, а през нощта и място за пренощуване.

Някои от живеещите наблизо идват направо по бански и чакат реда си, за да влязат в басейна (9х4 м, дълбок 1,4 м). За съжаление, заради противоепидемичните мерки за сигурност, едновременно там могат да се забавляват шест души, но пък желаещите чакат реда си удобно излегнати на шезлог или на плажна кърпа на тревата. Само през първите два дни временния „оазис“ беше посетен от 2000 души. При тези температури, които са в момента във Виена, явно посетители няма да липсват!

Проектът, който е на стойност 150 00 евро, има и своите противници. За някои това е твърде екстравагандна и скъпа идея, обслужваща малко хора. Според тях мястото не е подходящо за отдих, тъй като наоколо е шумно, а въздухът е замърсен от автомобилните газове. Освен това затварянето на Гюртела в тази част създава редица проблеми за автомобилистите.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Всъщност, идеята за басейни в градска среда не е нова. В Музея на Виена са запазени снимки и данни, показващи, че през 1930 г. (малко след Първата световна война) в много от парковете в центъра е имало водни пространства, в които децата са можели да играят и да се забавляват през лятото. Те са били дълбоки едва 60 см и в тях не се е плувало, но въпреки това са били добра възможност за разхлаждане. Един от тези басейни се е намирал съвсем близо до сегашния зелен оазис.

Wien Museum/Birgit und Peter Kainz

От управата на седми район споделят и още една причина за изграждането на временното съоръжение и затварянето на кръстовището. Сегашната ситуация дава възможност да се тества разпределението на тарфика и да се обмислят и планират бъдещи промени в организацията на движението в района.

Миналата година Wiener Linien създадоха подобен оазис на Карлсплац.


Wiener Linien превръща Карлсплац в летен оазис

Със зелени спирки Виена се бори срещу климатичните промени


В материала е използвана информация от EuroComm-PR

Бюро за международни връзки на Община Виена в София

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

_______________

Още по темата:

Виена насърчава вертикалното озеленяване

Малката леха на градския човек

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации